torsdag, 15 april 2021
Hem Valvet I Backspegeln WWS möter Sean Bergenheim

WWS möter Sean Bergenheim

Av

Wild West Support

Sean Bergenheim ville först bli målvakt. Men nu är han här för att skjuta Frölunda till slutspel…

Hur kom det sig att du började spela ishockey?
– Min pappa var målvakt, och jag ville själv bli målvakt också. Men som treåring så började jag med konståkning och fick en ganska bra grund, och när jag var sju så började jag med ishockey. Jag började som utespelare och skridskoåkningen var ganska bra så då blev jag utespelare. Jag gjorde lite mål så då ville inte laget sätta mig i mål.– Jag ville nog bli målvakt men sen började jag göra mål och det tyckte jag var kul.

Vem var din förebild som liten?
Teemu Selänne var den största, han spelade i Jokerit och jag följde honom mycket. Sen Eric Lindros och Pavel Bure, dom är de största.

Hur känns det nu att själv vara en förebild för många yngre spelare? Ser du dig som en förebild?
– När jag var yngre och tittade upp som spelare som Selänne, jag tror inte att någon tittar upp på mig på samma sätt. Men roligt känns det naturligtvis när man hör en liten kille bakom ryggen viska ”Är det där Sean Bergenheim?”.

Hur ser du på din hockeykarriär så här långt?
– Jag är väl ganska nöjd nu. NHL har alltid varit mitt mål och det är lite synd jag inte spelar där i år för förra året gick väldigt bra. Det började okey i Jokerit men jag fick aldrig spela så mycket där vilket var synd, jag var ändå deras junior men fick aldrig någon spelande roll. Så for jag till Amerika och det var jättebra då jag var i AHL och jag fick spela jättemycket där. Det gjorde jättegott för mig och det var min första riktigt bra säsong jag gjorde mycket mål och poäng där. Och jag tycker jag har kunnat hålla i den producerande rollen även här. Men NHL som sagt, det är målet.

Du har flyttat runt lite, har du lätt för att anpassa dig?
– Jag har inga problem med det. Jag tycker om att se lite nya ställen. Men sen när jag hittar ett ställe jag verkligen gillar då kan jag fastna. Som det här stället, Göteborg, och hur hockeyn är här. Hur det följs med och hur bra organisationen är så om jag kommer tillbaka till elitserien så skulle jag inte kunna registrera mig för något annat lag än Frölunda. Skulle inte Frölunda vilja ha mig då får jag självklart fundera på annat alternativ, men inte annars. Men jag trivdes bra i New York också så där skulle jag inte ha nåt emot att bo igen.

Dina styrkor/svagheter, så som du själv ser det?
– Styrkor, intensitet och vilja kanske. Att vilja vinna. Skridskoåkningen skulle jag vilja sätta som styrka. Det jag skulle vilja bli bättre på är målgörningen. Jag gör mål, men att jag skulle vilja höja procenten på de chanser jag har. Det är bara att träna målskytte mer, som skott och händerna.

Hur ser du på din säsong i Frölunda så här långt?
– Jag är nog nöjd med mitt spel. Jag skulle hoppas att vi vid det här laget skulle vara på en klar playoffplats. Mitt mål när jag kom hit var att hjälpa laget till slutspel så jag där är jag besviken på att vi ännu inte är där. Men själv är jag nöjd och jag tycker jag har gjort helt okey insatser, det var kanske lite svårt i början innan jag kom in i spelet men nu fungerar det bra.

Vad tycker du på domarnivån i elitserien? Jämfört med andra ligor du spelat i.
– Det är väl helt okey men det är inte i närheten av hur det är i NHL, eller AHL. När jag spelade där förra året och snacket om nya regler kom. För mig är det inte nya regler. Okey, ibland kan man få en utvisning för en lättare hakning. Men det finns ingen konstant linje hur de dömer och det är jättesvårt och frustrerande när man spelar. Det är någonting som man kanske borde diskutera och göra klart för spelare vilken linje som gäller. I NHL var det klart vilken linje som gäller. Man sa att ”Det här gäller och du får utvisning”, och då fick man det. Här blir det utvisning en gång av 20.

Vad har du att säga om dina kedjekompisar Kariya och Plüss?
– Jag har spelat nästan hela året med dom och det är jättebra spelare. Jag har trivts mycket bra med dom. Vi hade en bra period i början, men sen kom en period där vi spelade bra men inte gjorde så mycket mål. Sen splittrades vi en kort stund och nu är vi återförenade igen och jag tycker det fungerar väldigt bra.

Vilka är dom bästa du har spelat med?
Yashin och Robert Nilsson. Jag har aldrig haft en sådan bra kemi med någon jag spelat med som med Robert. Jag kunde ha pucken, jag såg inte honom men jag visste ändå var han var och kunde bara kasta iväg pucken. Det var så det kändes på planen, och han hade samma känsla för mig så det var alltid väldigt roligt att spela med honom.

När du lägger skridskorna på hyllan, vad vill du ha uppnått i din hockeykarriär?
– Såklart vill man bli ihågkommen för något bra man gjort. Man har varit en bra spelare, varit i landslaget, vunnit SM- eller FM-guld. Men det som såklart vill mer än något annat är att lyfta Stanley Cup-pokalen. Jag kan ju inte säga att karriären är misslyckad om jag inte får göra det, men det är ändå det jag strävar och spelar för. Därför vill jag tillbaka till NHL.

Finland har alltid varit bra i hockey, men har bara lyckats vinna VM en gång. Vad kan det bero på?
– Hm, en väldigt bra fråga. Jag har också tänkt på det. Vi har varit ganska nära många gånger. Förra året, OS som ni vann. Vi tog brons i Riga, ja vi har vart nära många gånger. Vi är nära men det är nåt som inte stämmer. Det känns lite som att när vi kommer till en final, men inte har vunnit så många gånger att man saknar den där vinnarkänslan.

Din roligaste match i karriären hittills?
– (Lång tystnad) Svårt att säga, men den bästa känslan jag haft under en match var när jag gjorde mitt första NHL-mål. Men match i helhet kan jag inte komma på så här. Eller jo, det får bli matchen när vi tog VM-brons det var roligt, det är den matchen jag kan peka ut.

Hur är det att spela i Scandinavium?
– Det är nog säkert den bästa hemmapubliken jag spelat för. Jo, det måste jag nog säga. Ganska klart faktiskt. Nästan slutsålt varje match och väldigt bra atmosfär under matchen. Fansen kräver vi vinner och hela staden vet mycket om ishockey så det är toppen på alla sätt.

Vad gör du helst en ledig dag i Göteborg?
– Går på bio, är med kompisar, tar en fika. Ibland när vi spelar mycket gillar jag att bara vara hemma, prata med kompisar på datorn. Bara ta det lugnt och titta på film hemma kanske. Jag gillar att ta det lugnt när jag är ledig.

Hur ser man på elitserien i Finland?
– Ett stort hot för tillfället för den finska elitligan har gått ner oroväckande mycket tycker jag och många andra. Elitserien är säkert den bästa ligan i Europa, tillsammans med den ryska. I Finland är det ett stort hot eftersom de flesta bra spelarna spelar här istället för i Finland.

Vad har Frölunda för rykte i Finland?
– Frölunda och Färjestad har väldigt bra rykte, det är ju stora klubbar och många finska bra spelare har spelat här.

Vad tror du att du gör om 5 år?
– Jag tror, och vill, att jag spelar i NHL. Sen kanske man till och med har barn, åh herregud! (skratt)
Nej jag vet inte alltså, allt kan ju hända men det är vad jag hoppas på.
Vilket är det roligaste practical joke som har gjorts i laget sedan du kom hit?
– Ja, vad har hänt? (Lång tystnad) Det görs ju småsaker hela tiden men kan inte komma på något stort så där. Vi har inte riktigt någon som håller på hela tiden utan här är det mest smågrejer hela tiden.

Om du skulle göra något, vem skulle du göra på då?
– Ja, då skulle jag nog ta Kariya! (skratt) Men jag gjorde en kul grej en gång, minns inte vem som gick på det. Vi har handdukar liggandes så jag tog rakskum och la in i en handduk, sen när någon kom och torkade sig fick han skum över hela kroppen! Men jag minns inte vem det var faktiskt…

Om du ska ut på stan, vem eller vilka i laget tar du med då för att det ska bli som mest lyckat?
– Om vi går ut så brukar det bli de finska killarna, inte alla alltid kanske men några av dom. Sen brukar Fabricius och Steve Kariya vara med.

Vem är du i laget, vilken roll har du?
– Ganska vanlig tror jag. Inte den som hörs och syns mest men är ändå med och har roligt när det är läge men även allvarlig när det gäller.

Ni verkar ha en väldigt skön stämning i er kedja?
– Ja, vi har alla möjliga tävlingar som vi håller på med. Det är en rolig kedja, inte bara att de är bra spelare utan även att vi har roligt på isen på träningar. Vi har väldigt roligt ihop och det har varit riktigt trevligt att spela med dom.

Har du fått något smeknamn?
– Nä, jag har inte fått nåt sånt där. Det är Sean eller Bergie, det hänger med från USA. Eller Mark Levengood kanske de säger ibland. (skratt)

Vem är lättast att reta upp i laget?
– Det är konstigt det där, vi har inte någon sån direkt som det är lätt att reta upp. Vi har så jävla goa killar i det här laget. De flesta tar det mest med humor men sen när det gäller tar man det på allvar igen.
– Eller, jag måste svara Martin Plüss. Jag och Steve kanske brukar reta han lite och då kanske han kan bli lite arg ibland. Som idag. Vi har våra damasker och tröjorna liggandes på ett ställe och oftast så brukar vara det yngst i kedjan som hämtar, men idag blev det Plüss som fick hämta och han blev helt förbannad och då hör man Kariya från andra sidan rummet: ”Oh shit get a camera we got to have picture of this! First time this year! ohhhh” ”No it´s my seventh time”
– Sju gånger är ingenting liksom, (skratt)

Till sist; hur blir det för dig till nästa säsong?
– Ja, det har ju skrivits hit och dit i tidningar det senaste. Jag kommer inte att besluta mig förrän säsongen är slut och för mig är det efter VM i maj. Jag hoppas på att få vara med där.
– Sedan skall jag diskutera med Islanders och det kan gå hela sommaren till det och det kan hända att jag står utan klubb i september. I alla fall om de erbjuder samma som de erbjöd förra säsongen för då kan det lika gärna bli så att jag inte far dit utan blir Europa en säsong till. Men sådana saker tänker jag inte på nu utan vill avsluta bra här först.

Snabbfrågor:
Vad säger du om vi säger…

Jonas Esbjörs:
– Han berättade om en av de värsta skadorna jag hört talas om. Han bröt foten och tån rörde vid hans knän, usch! Men sen måste jag säga att det är en otrolig teamplayer, det finns få som han.

Antti-Jussi Niemi:
– Jussi ja, är en back som man vill ha i sitt lag. Man vill inte ha han emot sig, han är stenhård. Ett lag ska vara tacksamt över att ha honom på sin sida.

Ronnie Sundin:
– Jag är jätteförvånad över att han inte spelat mer i NHL. Jag har en otrolig respekt för honom som spelare. En superkille utanför isen och jag har jätterespekt för honom.

Sören Persson:
– No comments!

NHL:
– Det är där alla de bästa är, det är också spelet där som jag tycker bäst om. Det passar min spelstil bra. Och det är mitt mål

Per Ledin:
– Jag vet inte varför det snackas så mycket om honom. Han är på alla sätt en överskattad spelare. Och det att han skulle vara tuff? Jag tycker mer han är en sån som slänger sig. Vill man vara tuff, kasta handskarna och håll inte på. Jag skulle inte vilja vara en spelare som han, han är varken bra eller tuff fast han tror sig vara det.Tomi Kallio:
– Han har gjort en otrolig karriär, men jag förstår inte varför han inte var längre i NHL för jag tycker han hör hemma där. Han har varit jättebra mot mig och det var han jag ringde för att höra mig för innan jag skrev på.

FAKTA

SEAN BERGENHEIM
#20
Född: 8 februari, 1984
Position: Ytterforward
Skjuter: Vänster
Längd: 180 cm
Vikt: 93 kg
Klubbar: Jokerit, Bridgeport, New York Islanders, Lokomotiv Yaroslavl, Frölunda HC

Text: Daniel Liepins, Fredrik Stillberg
Foto: Fredrik Holmblad

Av: Daniel Liepins, Fredrik Stillberg
Publicerad: 2007-03-02
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Wild West Support den 2:a mars 2007 av Daniel Liepins och Fredrik Stillberg.
Föregående artikelDigitalt demokratiskt haveri
Nästa artikelOh Canada!

Kommentera

- Advertisment -

Senaste nytt