torsdag, 15 april 2021
Hem Valvet I Backspegeln Wild West Support möter Jonas Johnson

Wild West Support möter Jonas Johnson

Av

Wild West Support

De senaste säsongernas lagkapten, Mikael Andersson, har nu lagt skridskorna på hyllan. och drar sig tillbaka från en framgångsrik karriär. En ledare behöver alla lag, gärna flera, och en av personerna som skall leda laget mot fortsatta framgångar är den nyutnämnde lagkaptenen Jonas Johnson. Möt här denne ledare, som numer bär det ärofyllda “C” på bröstet, i ett samtal med Wild West Supports medarbetare Camilla Bergman…

Vad har du för förväntningar på dig själv och på laget denna säsongen?
Det är väl att jag ska vara bra, att jag ska spela bra, det är det viktigaste. När det gäller laget så är det samma sak där, naturligtvis ska vi vinna matcherna, det är det vi spelar för. Våra förväntningar är höga och det finns ingen anledning att dom inte ska vara det.

Känner ni att ni har extra stor press på er att ni måste prestera bra nu när ni vunnit SM-guld?
Njaa, inte extra stor press, det är snarare en liten utmaning att försöka försvara ett guld, det är ju inte så många lag som har lyckats med det. Så det känns mer som en utmaning än som en press.

Du har blivit utsedd till ny lagkapten efter Mikael Andersson denna säsongen, hur känns det?
Det känns väldigt bra, det är ju en ära att få vara lagkapten så det är bara positivt för min del.

Vad har du för egenskaper som gör dig till en bra lagkapten?
Jag vet inte varför jag blev vald, men jag tror att jag i alla fall är villig att ta ansvar och stå för den insatsen jag gör. Sen försöker jag vara ett föredöme på alla sätt.

Inför förra säsongen tackade du nej till att spela i St Louis till förmån för Frölunda, vad fick dig att ta det beslutet?
Det var inte en enskild sak utan det var helheten som just vid det här tillfället gjorde att det kändes bättre att stanna. Sen var det massa saker som inverkade, jag kan som sagt inte peka ut en enskild sak. Men så mycket kan jag väl säga att hade jag varit yngre så hade jag garanterat åkt. Men nu vart det inte så och jag är väldigt glad att det har gått som det har gått.

Jonas Johnson

Var det din sista chans att pröva lyckan i NHL tror du?
Ja, det var nog min sista chans.

Men du är nöjd ändå?
Ja, man får ju göra val i livet. Visst har man ångrat saker, men man får göra sina val och sen får man leva med dom. Men jag ångrar ingenting just i det här fallet.

Du fick ju en del kritik förra säsongen för att du tackade nej till att spela i Tre Kronor, hur ser du på det?
Ser man bara bilden utifrån att man tackar nej så kan jag väl förstå kritiken men det är ju jag som måste leva med dom valen jag gör. Jag kände inte att jag kunde prestera det jag själv ville och det som egentligen krävs. Då sa jag på ett tidigt stadium att jag valde att tacka nej så Hardy hade tid att satsa på någon annan under hela säsongen. För min del så får man gärna komma med kritik men man måste nog också försöka sätta sig in i varje enskild spelares situation och jag känner inte att mitt beslut var dåligt.

Är det slutspelat för dig i landslaget nu då?
Ja förmodligen så är det det. Det är väl inte så att jag har sagt att det är slut men man måste känna motivationen för att kunna prestera på den nivån och just nu finns det inte plats för det. Så just nu blir det nej men vi får se, man vet aldrig vad som händer.

Vilken är din främsta egenskap ute på isen?
Jag är ju inte någon som är extremt bra på en sak, men det skulle väl kanske vara att jag är bra på att samarbeta med andra.

Har du något som du måste jobba på?
Ja, det är väl egentligen allt, tycket jag själv. Det är så mycket saker så det är svårt att välja (skratt).

Ser du dig själv som en förebild för yngre spelare?
Man försöker väl vara det och kan man leva upp till det så är man väl glad, men det är väl upp till andra att bedöma det.

Har du några råd till unga spelare som vill bli en ny Jonas Johnson i framtiden?
Man ska aldrig ge upp. Även om man har motgångar så ska man aldrig ge upp om man verkligen vill någonting. Det är väl egentligen det viktigaste, sen om man lägger ner mycket jobb på det så har man alla chanser att lyckas.

Har du några personliga mål som du vill ha uppnått innan din karriär är slut?
Nej, inga mål som jag vill uttala mig om sådär utan det är väl att prestera så bra hockey som möjligt så länge som möjligt sen får man se hur många år man fortsätter.

Johnsonligan målfirar

Vilket är ditt värsta hockeyminne?
Det skulle väl vara min första match när vi förlorade med 17-1 (skratt). Men jag gav inte upp direkt i alla fall (ler).

Vad är du mest stolt över att ha presterat i din karriär?
Självklart så är ju SM-Gulden roliga. Sen att man har deltagit i VM, även om vi nu inte har lyckats vinna där men. Det är svårt att säga vad man är mest stolt över men jag tror att man är mer stolt över en prestation när man har lyckats med klubblaget för det är ändå en lång säsong och man lyckas tillslut. Så självklart blir man stolt över att man lyckas med att uppnå ett mål, så SM-gulden är helt klart riktigt stora.

Vad är du mest stolt över att ha presterat utanför isen då?
Jag har ju tre barn så det är dom som är viktigast, som man är stolt över.

Vad är din främsta motivation i livet?
Som hos alla människor så är det ju glädje, man måste ha glädje i det man gör, annars får man väl försöka hitta nåt annat där man finner glädje. Har man inte glädje i det man gör så spelar det ingen roll hur bra eller dåligt det går.

Kan du försöka beskriva känslan att bli hyllad på Götaplatsen inför 30000 människor?
Det är ganska svårt att beskriva men då förstår man att man har lyckats med nåt stort. En sån gång blir man ju väldigt stolt över sig själv och laget naturligtvis över att man har lyckats.

Vad gör du i bussen på bortaresorna?
Jag brukar läsa tidningar och eventuellt kolla på någon film, det är i stort sett det jag gör.

Känner du igen era supportrar som åker på alla era bortamatcher som ”Wild West Support” till exempel?
Ja många känner man igen, det gör man. Vi är glada för att dom åker med och vi känner ett stort stöd från dom.

Vad gör du på fritiden?
Ja, genom att jag har tre barn så är det mest dom man ägnar tiden åt. Dom har ju säkerligen någon aktivitet så då åker man på det. Eller så hittar man bara på någonting med dom.

Slutligen, vad vill du göra den dagen det är dags att avsluta din karriär?
Det vet jag inte. Tränare är väl en möjlighet men det får man väl se den dagen, jag har ju några år kvar på kontraktet.

Av: Camilla Bergman
Publicerad: 2003-08-28
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Wild West Support den 28:e augusti 2003 av Camilla Bergman.

Kommentera

- Advertisment -

Senaste nytt