torsdag, 15 april 2021
Hem Valvet I Backspegeln Wild West Support möter Fredrik Norrena

Wild West Support möter Fredrik Norrena

Av

Wild West Support

Hockeytemperaturen ökar för varje dag, så varför inte hjälpa till ännu mer? Vi tänker oss tillbaka till förra säsongen, varför inte till Måndagen den 7 april och följande händelse: Det står 3-3, förlängningen har precis startat och Frölunda är ett enda mål från sitt första guld sedan 1965. Färjestads forward, Peter Hammarström, står helt ommarkerad framför mål. Passet kommer. Hammarström tar emot och skjuter men den liggande målvakten får upp ena benskyddet och styr pucken över. Räddningen är så snabb att man till och med inte kunde se den på repriserna på jumbotronen i Scandinaviums tak. Men räddade den gjorde han och liten matchvinnare blev han. Så, möt här den finske målvakten, tillika en av guldhjältarna från April, Fredrik Norrena i en lång och ingående intervju med Wild West Supports medarbetare Daniel Liepins…

Vilka tre ord tror du din hustru skulle beskriva dig med?
Ja du, det var svårt. Temperamentsfull, aktiv och…(skratt) svårt det här. Och snäll kanske?

Varför blev du målvakt?
Jag spelade ganska mycket ute också som yngre men en grej kanske var all utrustning, man ville testa på mycket för att det verkade intressant. Jag var mer intresserad av att vara målvakt än utespelare helt enkelt. Men hade jag inte blivit målvakt hade jag nog satsat stenhårt på utespelare. Målvakt var mer min grej bara.

Stämmer det att målvakter ofta är lite “egna” av sig?
Ja man är ju ändå individualist i en lagsport. Jag tror det krävs att man har lite andra tankegångar än en utespelare. Lite mer ansvarskänsla, man måste ta hand om sig lite extra och kanske inte bara gå med laget för det kanske inte är den rätta vägen. Sen tror jag man som målvakt växer med uppgiften och växer ifrån lagspelarens sätt att tänka. Med det finns allt utespelare som också är lite “egna” av sig.

Vid en intervju förra säsongen kallade någon spelare dig för psykfinnen, vad grundar sig detta smeknamn på?
Jadu, det får du nästan fråga grabbarna om(flinar). Men det är väl så att man lever sig med på isen och det kräver mycket av en själv. Jag reagerar alltid likadant på träning som på match, så kommer väl lite därifrån…

Berätta lite om dina ritualer du har inför och under match. Under matchen har vi till exempel sett att du alltid vill ha vattenflaskan inkastad på isen under matchens gång, berätta.
Ja det började att jag en gång satte flaskan på nätet från början och då spelade jag dåligt, perioden efteråt kastades den in och då spelade jag bra. Det har bara hängt med sen dess.

Innan match har man ju alltid sina rutiner. För mig handlar det mest om att förbereda sig mentalt på bästa möjliga sätt.
Ofta blir det samma schema varje matchdag men inga direkta ritualer. Jag vill ha lugn och ro timmarna innan match, ingen stress.

Vad är det bästa med att spela i Frölunda?
Det är mycket som är bra! Bra lag för det första och bra killar i laget, jag trivs verkligen på så sätt. Sen har vi ett härligt publikstöd, göteborgarna brydde sig verkligen om oss i år i och med framgångarna.

Vilken bortamatch tycker du är tråkigast?
Ingen på förhand egentligen, det är alltid skoj med matcher. Men det är klart. Att spela borta och åka på stryk är alltid den värsta bortamatchen! Men det spelar ingen roll för mig vart vi spelar, målet är alltid lika stort!

Tråkigaste bortaarenan?
Det finns ju bättre och sämre hallar i Sverige, liksom i Finland. Men när man bara spelat här i ett år har man inte hunnit få nån egentlig bild över hur hallarna är. Men det är ju så att ju längre norrut man kommer desto tystare blir det på läktarn. Stämningen på läktarna är ju ändå en viktig del. Ett halvtomt Globen är inte skoj, då spelar jag hellre här i Wallenstamhallen (Frölundas träningshall) inför 100 personer.

Någon favoritbortaarena då?
I Karlstad är det ju alltid tuffa matcher, bra lag och bra stämning i hallen. Men på nåt sätt tyckte jag om att spela i Timrå, det var bra tryck där. Fast båset var inget kul där, håller man bara sig borta från det så…

Vad var det första du tänkte när du såg Tomi Kallios puck gå in i mål i den sista finalen?
Jag såg egentligen aldrig pucken gå in utan det var först när publiken reste sig som jag såg det var mål. Men vad ska man säga egentligen. Lättnad och glädje. Mest glädje av att äntligen lyckats vinna, det satt ju så hårt åt just den matchen. Glädje över att vinna SM-guld och att se publikens glädje, det var häfigt!

Välj ett ögonblick från förra säsongen som du gärna upplever igen (förutom guldet).
Nja, har inte så stora krav (skratt). Jag är ganska nöjd med tillvaron för det mesta. Men alla vinster är ju skoj. Men väljer nog nån match där jag visade mig från min bästa sida och hjälpte laget till seger.

Hur lång tid tar det för dig att komma över en förlust?
Beror på hur matchen har varit, spelade vi bra och förlorade är det extra tungt. Morgonen efter brukar det vara lite segt men det går oftast över under dagen. Man måste alltid titta framåt eftersom det är match så ofta också.

Vad gör du helst en ledig dag?
Så lite som möjligt! Det tycker jag om (skratt).

Dina tankar om den kommande säsongen?
Ett stort frågetecken. Just nu kan jag egentligen inte svara på det, det kan hända mycket. Men jag har tränat bra och fått vara frisk så jag tror det blir en bra säsong för mig. Men hur, var och när det får vi se.

Påverkas du om tidningarna skriver negativt om dig?
Ibland gör man det, det är svagt att man låter sig påverkas och störas av det. Ifjol var det en tung period när det blev onödigt skrivande mellan mig och Henke. Ungefär att jag var en stor stygg varg som kommer hit och förstör Henkes karriär. Fast sen är ju inte hockeykunnandet hos vissa journalister helt hundra heller. Men jag känner att jag har ett stort stöd från laget, tränare och publiken. Det stödet är viktigare än det tidningarna ger mig.

Du syns ju inte så mycket i media, är det ett medvetet val?
Jo men jag orkar inte hålla på och löjla mig. Sen är jag kanske inte så spännande heller. Snart 30-årig finne och tvåbarnsfar… Jag håller hellre tillbaka än att säga det journalister vill höra. Det är Henke som fått medierollen här och det passar mig alldeles utmärkt. Jag pratar gärna med media och svarar på frågor, men då gärna om mitt yrke och om det som handlar om hockey. Hemma hos reportage klarar jag mig utan.

Märker du av vad som skriks på läktarna under match?
Man märker ju av trycket, speciellt här hemma när vi spelar bra och är på gång. Men man märker mer stämningen än speciella ramsor. Jag är så fokuserad på pucken också så jag ser aldrig upp på läktarna och vad som händer där.

Känner du igen några av era supporters?
Ja det gör jag. Bekanta ansikten börjar jag se och känna igen nu. Men ju längre man är i en klubb ju mer folk känner man igen också. I slutet i TPS Åbo kände jag igen alla de närmast sörjande på läktarna.

Vad tycker du är den största skillnaden mellan svenska och finsk hockey? Spelet är lite annorlunda, här i Sverige vårdar man pucken mer. Håller den inom laget liksom. I Finland är det mer intensitet, mer tuta och kör. Mycket beroende av att rinkarna är mindre i Finland. Det går inte att hålla i pucken så mycket då.

Varför tror du fler finnar lyckas i Sverige än svenskar lyckas i Finland? Överlag så är det sämre svenskar som åker till Finland än tvärtom. Jag vågar nästan påstå att 80-90% av finnarna som kommer hit är klasspelare. De allra flesta finnarna i Sverige skulle kunna återvända till Finland och där slå sig in i första- och andrafemmorna utan problem, det är jag övertygad om. Men det finns ju alltid undantag, många finnar kommer hit också för att det är bättre betalt.

Vad brukar du ha för dig i bussen till bortamatcherna?
Tja, jag försöker sova lite. Kanske läsa lite och prata bort tid med de andra. Allt för att fördriva tiden. Att kolla på film på bussen är inte min grej riktigt.

Har du någon förebild?
Ja hockeymässiga förebilder har jag ju. Tyckte faktiskt jättebra om Pekka Lindmark, jag var imponerad av hans sätt att göra allt så enkelt. Sen finns det ju finska målvakter också. Jukka Tammi och Kari Takko var duktiga. Sen har jag ju även haft/har privata förebilder som jag ser upp till, mina föräldrar till exempel.

Vad tycker du är skillnaden mellan svenska och finska målvakter?
De finska målvakterna är lite mer inspirerade av NHL-målvakternas stil medan de svenska går lite mer sin egen väg.Den svenska målvaktskulturen tycker jag faktiskt är lite lam. Visst finns det bra målvakter men toppen är väldigt smal.

Har du gjort mål som målvakt?
Nej, men har varit ruskigt nära! Pucken gick genom målgården den gången. Jag har i alla fall gjort sammanlagt 17 assists i den finska ligan, inga i Frölunda ännu bara. Men jag tror jag startade anfall som gav mål tre gånger förra säsongen, det var alltid en pass för mycket för att det skulle bli assist. Sen så var oftast inte lagkamraterna beredda på att jag skulle passa upp pucken så fort. I Åbo när alla kände mig och min stil bättre var det alltid någon som var beredd att hugga där uppe. Det är ju så också, störst chans att göra mål är när det svänger mycket.

Vad har du för framtida mål? (hockeymässigt)
Det största är att ta tillbaka min landslagsplats, helt klart det som gäller. Sen vad det krävs för det får framtiden utvisa men jag tycker jag hör hemma där. Sen är ju målet att alltid hjälpa laget till framgång, hålla en jämn och hög nivå.

Framtida privata mål?
Mål har jag alltid, jag vill ju inte att livet slutar den dagen jag lägger av med hockeyn. Det är nog det jag är mest rädd för. Jag är lite av en sökare som vill ha nya utmaningar så den dagen hockeykarriären är över är jag säker på att jag hittar på nåt.

Ser du dig som en förebild för yngre spelare?
Ja inställningsmässigt kanske. Är väldigt sällan jag är lat, vill alltid prestera bra ifrån mig. Är lite av min stolthet att alltid prestera bra oavsett om det är träning eller match. Jag hoppas jag är en bra förebild i alla fall.

Ditt främsta råd till yngre som vill bli en ny Fredrik Norrena?
Det är att utveckla sin egna stil och tro på sig själv. Stenhårt självförtroende och hårt arbete. Snappa upp det bästa från äldre målvakter men alltid ha din egna still att lite på, sträva alltid efter att bli bättre än förebilden!

Du är med och driver en hockeyskola om somrarna, kan du tänka dig en karriär som tränare efter din aktiva som spelare är över?
Ja på ett sätt. Målvaktsskolan tror jag alltid kommer vara en del av min framtid, på ett eller annat sätt. Men att vara målvaktstränare på heltid tror jag inte jag blir. Ser inte att det skulle vara tillräckligt roligt och intressant, måste nog ha något annat också. Men vi får se.

Vem tror du blir Frölundas nästa spelare till NHL?
Beror ju lite på vilken typ av spelare NHL söker för tillfället, men det är klart, Henke och Joel ligger bra till och även Tolsa om han tar sista steget i år. Vi har ju annars många NHL-mässiga spelare i Johnson, Ronnie och Kallio för att nämna några.

Och du själv kanske?
Jo, det är ju synd alltså. Det är mitt största mål men nu ser det inte ut att bli av. Men så pass mycket tror jag på mig själv att jag vet att jag klarar av att spela där. Sen vet man ju aldrig om man blir en medelmåtta eller en bra spelare. Man måste testa innan man vet.

Vilken är din främsta styrka respektive svaghet som målvakt?
Min styrka är nog att läsa spelet, och allt det innebär. Det är väldigt sällan jag går bort mig helt i situationer, det är min styrka. Sen kan man alltid bättra på allting men jag har alltid jobbat med att bättra på min snabbhet. Jag har aldrig upplevt att jag är tillräckligt snabb på returer. När jag har en dålig dag kan mitt humör vara en svaghet, men å andra sidan har mitt huvud aldrig svikit mig när detär som tuffast. Fast ibland arbetar det emot mig! (skratt)

Finns det något du kan ta lärdom av från din nuvarande målvaktskollega? (Henrik Lundqvist)
Ja det finns det. Henke är explosiv och snabb och spelar med en modern målvaktsstil, han är nere vid isen mycket och täcker målet bra. Man försöker alltid lära sig något från sin målvaktskollega.

Den bästa arenan du nånsin spelat i?
Jag måste säga Åbo-hallen. Det är ändå “min” hall. Är uppväxt där och har upplevt så mycket där. En mängd slutspelsmatcher och träningar. Men sen är ju inte Scandinavium helt fel heller.

Ni har en intern bötesliga i laget, hur ligger du till i den?
Ganska bra för jag brukar alltid vägra betala! (skratt) Nä men det föll ihop lite ifjol för “poliserna” är såna dåliga förebilder. Speciellt Sundin för han bröt ju mot regler hela tiden, det går inte att ha en sådan bötespolis. Han gav upp till slut.

Förekommer det mycket practical jokes inom laget?
Det förekommer ganska lite måste jag säga, men alltid nu som då hittar någon på nått.

Vem står för dessa i så fall?
Beror på, olika från gång till gång men jag kan inte nämna någon speciell.

Det värsta/bästa du varit med om?
En gång i Åbo åkte jag omkring med övertejpad bakre registreringsskylt i en vecka. Jag minns inte vad det stod på plåten, men det var Miikka Kiprusoff som hade fixat allting. Jag glömmer nästan allt sånt här, men skrattar alltid åt dem.

Av: Daniel Liepins
Publicerad: 2003-08-21
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Wild West Support den 21:e augusti 2003 av Daniel Liepins.

Kommentera

- Advertisment -

Senaste nytt