torsdag, 15 april 2021
Hem Valvet I Backspegeln Sudden Death

Sudden Death

Av

Wild West Support

Under säsongen så hade Wild West Support arrangerat två stycken stora resor. Till Södertälje i november, och till Linköping i december. Under slutspelet så hade det varit ganska lugnt så här långt, men i finalspelet så tog det fart igen – Slurp, sade det och sen var de 75 biljetterna som vi tilldelats slut! Och bara timmar efter att den första finalresan var slutsåld så rök platserna till den andra också.
– Vi hann inte ens göra reklam för resorna. Sådana här matcher marknadsför sig själva, säger reseansvarige Mikael Hedlund så här i efterhand.
Skojar du?

Fast den första finalen vill man helst glömma. Det enda positiva med den, om man skall hitta något litet, var ju att det var jämt trots att Frölunda inte alls kom upp i klass.
Färjestad vann med 4-2, man var minst dåliga och Frölunda var pressat inför den andra finalmatchen. På hemmaplan. Mer behöver vi inte skriva. Det enda vi tog med oss från Löfbergs Lila Arena var ett ton med press!

Det tog 38 sekunder. Sen låg hela lasset med press i bortalagets bås igen. Daniel Alfredsson sköt 1-0 från blå linjen, och sedan så spelade det hårt kritiserade hemmalaget ut Färjestad.
Det slutade 5-0 till Frölunda, som bokstavligt talat slog tillbaka motståndarna.
– Han åker runt och tror att han är världsmästare hela tiden, kommenterade Joel Lundqvist FBKs backjätte Sheldon Souray.
Antti-Jussi Niemi kallades otäck och feg av Karlstadklubbens hemsida.
Ja, ni förstår.
Stämningen var uppbyggd för en holmgång i Karlstad i match tre.

Av denna blev ingenting. Frölunda var helt enkelt för bra. Tidigt mål igen, Christian Bäckman efter en dryg minut, och vi fick den start vi ville ha.
Matchen slutade 4-1 till Frölunda, som var överlägsna återigen, men det mesta snacket handlade inte om Frölundas spel, eller Färjestads slashingar, utan om ett domslut i den första perioden. Det var då Samuel Påhlssons klubba gick av i numerärt underläge, när han kastade sig efter pucken. Den gick av på mitten, men domare Thomas Andersson stod för ett av historiens mest pinsamma misstag och dömde straff.
Jo, ni läste rätt; STRAFFSLAG!
Som Jesper Mattsson såklart utnyttjade.
– Domarassist, sade Färjestadsvännen Andreas Johansson i TV4s studio.
Gonatt, Kuben!

Och just domarna var i fokus under säsongen. Mest tidigt under hösten. Det var då en rysk gästarbetare vid namn Sergei Karabanov ändrade den svenska regeltolkningen och gjorde den bästa Elitserien någonsin till en parodi. Med hjälp utav griniga NHL-spelare, ett par konstiga tidningsartiklar och allmänt dåligt omdöme så blåstes det under ett par veckor för allting. Spelet försvann helt och matcherna spelades med två, kanske tre man mindre på isen hela tiden.
Skittråkigt var ordet!
Som Malmö – Frölunda i oktober. I sista perioden, Frölunda ledde klart, så stod båda lagens klackar och ropade ”Domarskandal” åt Ulf Rönnmark när han blåste sin femtielfte tveksamma utvisning.
– Allt för att få bort de spelförstörande momenten, hette det.
Så meningslöst, eftersom det aldrig går att hålla den låga nivån.
Så i slutspelet, och framför allt i finalserien, så var det mer hakningar och slashingar än någonsin.

2-1 i matcher, och serien flyttade till Göteborg för två matcher. Tanken fick inte komma, men det var oundvikligt. Två segrar betydde SM-guld! Den första kom utan problem.
För tredje matchen i rad spelade Frölunda bort FBK från isen och vann med 4-0, efter att ha slagit av på takten i den sista perioden.
Och nu laddade hela Göteborg för fest.

En av fördelarna med strejken i NHL var att det kom en och annan profil till Elitserien. En av de absolut största spelade för Färjestad; backen Sheldon Souray. Han var inte Joel Lundqvist favorit, inte Scandinaviumpublikens heller, men en profil det var han. Bäst kanske han var på att skriva? Under hela året skrev han krönikor för en kanadensisk tidning, kallade ”Postcards from Sweden”, som var mycket bra.
Fraser som exempelvis: ”when the fans throws a cup of coke over you, I’m pretty sure they don’t thinking you’re doing a good job” bjöd på stor underhållning.
Att han sedan inte hade klubban i isen på hela finalserien är en annan femma…

EXPERTPANELEN:
Anders Lundholm
Säsongens bästa minne
– Det måste nog vara Niklas Anderssons dragning på en av de sista träningarna den här säsongen. Om jag inte missminner mig så var det en anfallsövning, 3 emot 2, och Niklas gjorde en dragning så att alla gick åt fel håll. Även medspelarna, och det var inte lite fel håll heller.
– Sedan lade han upp pucken i krysset på Sampan. Inte varje dag som publiken i Wallenstamshallen applåderar och jublar under en träning!

Det måste väl nästan ha varit på dagen två år sedan senast. Måndagen den 7-april så spelade Frölunda hem sitt senaste mästerskap. 2003. Nu var det måndagen 11-april, 2005, och klockan tickade och…
…slog 21:54.
Eller 62:51 i hockeytid.
Niklas Andersson snappar upp Sami Salos inspel i anfallszonen, och skjuter direkt. Scandinavium exploderar i ett dån, i ett konfettiregn och i en glädjechock. Bucklan var tillbaka i Göteborg efter en snabb utflykt till Jönköping, och ett mer rättvist SM-guld än detta får man nog leta efter.
Jonas Johnson lyfte minuterna senare Le Mat mot taket i Scandinavaium, i högtalarna spelades Queens traditionella We Are The Champions. Ja, ni hör att det var en helt vanlig guldkväll och återigen så var platsen för firandet; Scandinavium i Göteborg!

En mer rättvis guldskytt än Niklas Andersson får man också se sig om efter. Den lågmälde hjälten personifierar klubben och är ett föredöme för alla. På så sett så var det skönt att det inte var en NHL-stjärna som blev hjälte kanske, även om vi inte hade tackat nej till det heller. Ni förstår säkert vad vi menar!
– Det har blivit lite väl mycket uppståndelse, jag vill hellre vara i bakgrunden, sade Niklas själv på ett ungefär där han stod på konsterthusets balkong.

Det var dagen efter målet, matchen  och segerfesten. Nattklubben Valand var packat till sista plats både på måndagen och på tisdagen. Niklas Andersson och hans lagkamrater var riktigt på gång och bjöd verkligen på sig själva. Det är svårt att beskriva allt som händer, utan det bör upplevas på plats för att få den riktiga känslan. Det vi kan säga det är att allt var så bra som ni kan föreställa er. Och lite till…

Det har nu gått nästan två veckor sedan sista matchen. Hockeykänslan ligger fortfarande kvar över Göteborg, gulddoften finns där i luften trots att vi mer och mer går in i fotbollens årstid. Sommar och sol. Man vill ju liksom inte släppa det, inte gå vidare.
Men den 9-maj så drar fystränare Pär Edlund igång årets barmarsksträning;
– Han har lovat gasen i botten direkt, avslöjar backen Jan-Axel Alavaara vilket inte förvånar oss som har följt den gubben genom åren.

Vilka som kommer att medverka då vet vi ännu inte. Klart är att Jens Karlsson inte kommer att finnas i Frölundaborgsområdet då. Inget nytt kontrakt till Jens, men han kommer med all säkerhet att spela Elitseriehockey ändå. Någon annanstans. Det hetaste ryktet säger HV71 just nu!
Alla hoppas vi på att Henrik Lundqvist kommer att förlänga sitt kontrakt. Men det ser tufft ut, för efter den otroliga säsong som han har haft i Elitserien så bör till och med Rangers vara intresserat. Jari Tolsa är dock senast i raden med att förlänga sitt kontrakt med klubben. Innan honom kedjekamraten Joel Lundqvist, och än tidigare under våren så har Antti-Jussi Niemi, Arto Tukio, Loui Eriksson, Martin Plüss och Niklas Andersson gjort detsamma.
Bara Henke kvar alltså. Hela Göteborg hoppas! Väldigt få av motståndarna…

Förutom SM-guldet, och seriesegern, så har Frölunda plockat hem lite priser under säsongen. Tränaren Stephan Lundh blev utsedd till årets tränare utav domarföreningen. Och inte nog med detta! På dagen två veckor efter guldmatchen så utsågs ”Lillis” till Årets Coach av Föreningen Hockeyjournalisterna. Den tredje Frölundatränaren som fått priset. Lasse Falk (95/96) och Conny Evensson (02/03) de andra. Mer priser blev det också. Och då gällde det naturligtvis Herr Lundqvist, mannen i målet, som sopat hem ett par också.
Senast nu Guldhjälmen som Elitseriens mest värdefulla spelare, innan dess Honkens Trofé som bästa målvakt.

Det var ju inte bara A-laget  som tog hem mästerskapet. Likt för två år sedan vann ju även J20 och J18 SM-guld under året. Det var en riktig guldmånad med andra ord. J18-laget besegrade Djurgården i sin finalserie, medans J20-laget krossade Luleå och avgjorde hela alltet med 9-2 i Scandinavium inför tusentals åskådare.
Bägge lagen hyllades under den andra finalen mellan Frölunda och Färjestad!

Kvar av säsongen är nu VM i Österrike. Där finns det såklart mängder med Frölundaiter med. Tränaren Janne Karlsson har plockat med sig många egna spelare för att säkerställa framgång i turneringen; Henrik Lundqvist, Christian Bäckman, Ronnie Sundin, Per-Johan Axelsson, Samuel Påhlsson, Daniel Alfredsson och Magnus Kahnberg. Har nog inte glömt någon! Men de kommer att få kämpa hårt för medaljerna. Finland, med Antti-Jussi Niemi och Tomi Kallio, blir en av de tuffaste konkurrenterna. Martin Plüss Schweiz kanske inte har med slutsegern att göra, men Frölunda giftige anfallare skall nog kunna ställa till det. Även för Henrik Lundqvist.

Därmed sätter vi punkt för säsongen 2004/2005. Guldsäsongen! Nu laddar vi upp för 2005/2006. Pausunderhållning; SILLY SEASON

Av: Mikael Hedlund
Publicerad: 2005-05-03
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Wild West Support den 3:e maj 2005 av Mikael Hedlund.

Kommentera

- Advertisment -

Senaste nytt