torsdag, 15 april 2021
Hem Valvet I Backspegeln Back in The Day - Part 3

Back in The Day – Part 3

Av

Wild West Support

20 Mars 1988. Kallt, mörkt och sådär riktigt jävligt det bara kan bli i Göteborg vid den här tiden på året. Scandinavium lyste som en fyr i kvällningen. Vändkorsen knarrade hemvant.

Conny Evensson gjorde sin första säsong i båset. Han hade redan spridit sin Värmländska glädje genom att tvåla till Tingsryd med 13-3 och Karlskrona med 19-2. (Då busvisslade publiken för att det inte blev 20 pannor jämnt!).
För andra året i rad hade Frölunda lagt beslag på play-off platsen, denna gång tillsammans med Skellefteå. Frölunda hade torskat de två första matcherna för att vinna den tredje hemma med 6-5.
En viss Thomas Sjögren slog in segermålet på straff 19.47 in i sista perioden. 1-2 i matcher alltså.
Frölunda hade greppat halmstrået, och intresset var på topp.

De två hemmamatcherna hade varit slutsålda och biljettköerna hade ringlat sig långt bortom Valhalla. Då tog klubbledningen ett ovanligt beslut som var ganska långt före sin tid. Man beslutade sända kommande bortamatch på storbildsskärm i Scandinavium! (Det här var före Canal+ och ”sportkrogar”)
Jag lullade som vanligt bort mot Scandinavium vid 16-tiden denna ovanliga söndag i Mars. Kände mig naturligtvis spänd, men inte speciellt hoppfull. Allt annat än en förlust skulle vara något överraskande men givetvis fint som snus.
Skellefteå hade imponerat hittills.
Jag vill minnas att biljettpriset var något lägre än en normal hemmamatch. Och tur var väl det. Bildkvaliteten var nämligen inget att slå frivolter över. Man kunde med viss möda skilja de båda lagen åt och det var väl mer riktningen på spelet än färgen på tröjorna som avgjorde den bedömningen. Dock var en hel långsida fylld. 4-5000 personer vill jag minnas, och stämningen var god.
I nivå med en välbesökt allsvensk match, och drygt det.

Första perioden var mycket jämn. Herr Kellgren petade in en trissa redan efter 6 minuter men Skellefteå kvitterade strax innan periodpaus; 1-1.
Andra perioden dominerades av Jörgen Pettersson som på egen hand stänkte in två baljor. Som vanligt med elegans och imponerande precision.
Tredje perioden blev en rafflande historia som till slut slutade oavgjort efter mål av Peter Gustavsson och John Newberry (som hade varit lysande hela säsongen).
5-5 efter full tid.
Med blöta drömmar om en stor burk Sobril, gick jag – som i hypnos – ner och lyckades fylla på vätskebalansen med en, så här dags, tämligen avslagen Coca-Cola.
Fy fan! Det kröp i kroppen.
Här satt man i Scandinavium och väntade på sudden death…i Skellefteå!

Period 4 startade….tveksamma tekningar….chansartade handledsskott….fy fan. Svetten rann längs ryggraden. Tacklingar på gränsen till utvisning och nerdragningar på gränsen till straff….puckuslingen studsade….i stolpen, ribban, i utkanten av plockhandsken.
Det ville sig inte.
Ännu en periodpaus stundade. Popcornsnubbarna gick på knäna. Glassförsäljarna satt i trapporna med glasartad blick och senapen var för längesedan slut om man nu ville ha en korv. Tobaksdimman kämpade sig ut genom sektionsöppningarna.
Klockan närmade sig midnatt. Om jag minns rätt så förekom också någon form av tekniskt avbrott som drog ut på lidandet ännu mer.

När period 5 till sist startade så låg dimman tät över Kålleseum och man kunde nästan höra en knappnål falla. En blandning av olidlig spänning och mental utmattning låg som en våt filt över lokalen.
Men samma jävliga scenario vidtog.
Pucken flerpade iväg precis överallt…utom i mål. När tiduret passerade halvtid i denna – av jävulen regisserade – femte period började publiken bereda sig på en sjätte.
Och en måndagssjukskrivning.
Då tog plötsligt John Newberry ett par skär in i anfallszon och drog iväg ett fräsande slagskott som smekte ribbans underkant. Ingen fattade riktigt vad som hänt….men till slut gick det upp för alla.
Frölunda hade vunnit borta med 5-6, ordnat en 5:e och avgörande match i Scandinavium, och sista bussen hade för längesedan gått…….TAXI!

Fotnot:
Den 5:e och avgörande matchen förlorades med 1-10(!) i Scandinavium.

Av: Pierre Gustafsson
Publicerad: 2007-09-27
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Wild West Support den 27:e september 2007 av Pierre Gustafsson.

Kommentera

- Advertisment -

Senaste nytt