torsdag, 15 april 2021
Hem Valvet I Backspegeln Back in The Day - Part 2

Back in The Day – Part 2

Av

Wild West Support

Nu ska vi tala om ett av de där mörka minnena i Scandinavium som de flesta av er förmodligen inte minns, och som resten – på goda grunder – kanske förträngt…

22 februari 1987, en helt vanlig söndag i Göteborg på flera sätt. Vädret var det typiska snöslasket, och Frölunda hade för andra året i rad hamnat i play-off efter en snöplig tredjeplats i allsvenskan. AIK och Örebro hade lagt beslag på de översta platserna, bara två poäng före Frölunda, som märkligt nog hade minst antal insläppta mål.
Trots detta tvingades man alltså till en irriterande play-off serie mot – i första hand – Väsby.
Det kändes just irriterande och som slöseri med tid. Väsby!? Få hade hört talas om laget…åtminstone före säsongen. Ännu färre visste något om dem.

Jag har såhär i efterhand förstått att Väsbys tränare vid denna tid – Anders Sörensen – hade en vision om ”modern ishockey” och till mångas förvåning startade barmarksträningen redan i april.
Det var mycket ovanligt i Division 1 år 1986. För att inte säga unikt.
Jag stegade självsäkert och förväntansfullt (som alltid när Frölunda mötte ett ”bonkegäng”) bort mot Scandinavium någon timma innan nedsläpp. Det var nästan helt folktomt när jag med en korv (med extra mycket senap) och ett programblad slog mig ner lagom till uppvärmningen. Senapen liksom pirrade i näsan och väckte själen till liv.
Där nere på isen var Jörgen Pettersson som inför säsongen kommit tillbaka från Washington Capitals. Kanske den elegantaste skridskoåkaren någonsin. Där var juniorlandslagsmannen Per Ljusteräng som kom från Södertälje. Paul Andersson som hade värvats från Rögle BK, och en viss Thomas Sjögren (från Teg SK) som senare skulle visa sig vara en höjdarvärvning. Benny Westblom och Per Lundbergh (han med den spektakulära plocken) vaktade kassen. Två bekanta herrar, nämligen Janne Karlsson och Christer Kellgren fanns också på isen.
I båset vakade den alltid lika aggressive och högljudde Thommie Bergman. I ärlighetens namn ska sägas att han nog var bättre som spelare än tränare. Jag minns hans första match när han återvände till Frölunda från NHL, tog sats bakom eget mål, dribblade upp motståndarna på läktaren och satte pucken i mål.
Kenneth Orrgren (ordf) vankade av och an längs sargen, som alltid.

Äntligen dags för nedsläpp. Scandinavium ekade tomt. Endast 3 317 själar hade masat sig hit denna kväll. Kanske räknade många med en säker seger och stannade därför hemma framför sportradion. Kanske var de desillusionerade av föregående säsonger.
Och, ja, det var snack om alltför höga biljettpriser även vid denna tid!
Första perioden var jämn…till allas chock och förvåning. Jan Wickberg petade planenligt in en puck efter 10-12 minuter, vilket snart följdes av 2 mål i baken.
Undertecknad höll på att – i unga år – drabbas av en blodtrycksrusning modell större.
Nåväl, förlust fanns ju inte ens på kartan…lugn, bara lugn… Periodpausen erbjöd år 1987…rätt gissat… enerverande reklam. Jag gick ett varv runt en glest befolkad arena. Som vanligt tog jag en lott vid chokladhjulet, och som vanligt vann jag inget.

Andra perioden rivstartades – helt taktiskt riktigt – av Väsby som snart fipplade in ett skitmål. Frölunda stretade emot desperat. Stefan Larsson och Thomas Sjögren lyckades till sist utjämna, precis innan periodpausen.
3-3 inför sista.
Herrejävlar! Men en förlust var fortfarande inte tänkbar, eller… Näeee, inte mot Väsby. Nej, nej…nu ökar vi. Efter ytterligare ett nedköp vid chokladhjulet var det dags för ett avgörande.

Tredje perioden blev en nervpirrande historia som mest kännetecknades av nervositet och hawaiihockey. En viss Herr Kellgren drog på sig två utvisningar. Halvvägs in i sista perioden lyckades Väsby peta in ännu ett skitmål.
3-4! Tyvärr inte helt orättvist.
Nu vidtog en desperat jakt på utjämning. Thommie Bergman skrek som en skållad gris i båset, men puckjäveln ville inte. Den studsade fel, snett, på högkant och helt enkelt åt helvete. Så plötsligt, efter en toppning vars detaljer jag tyvärr inte minns såhär 20 år senare, så lyckas Stefan Larsson skicka in 4-4 med bara 45 sekunder kvar av matchen.
Pust och stön! 4-4 efter full tid.
Nu skulle väl äntligen ordningen återställas. Visserligen i sudden death, men ändå…vafan, 4-4 mot Väsby!? Publiken var i chock. De som var kvar alltså…

Med tom och ångestfylld blick stirrade jag på ismaskinen. Anslagstavlan visade att Västerås krossat Troja med 10-3. Väntat, men väl stora siffror. Rögle hade oväntat torskat borta mot Huddinge med 2-4. Hammarby slog planenligt Piteå hemma med 4-2.

Sudden Death. Ja, det har sällan gjort skäl för sitt namn som denna kväll. Efter bara 35 sekunder rasslar det till i baken. Det blev först helt knäpptyst….sedan började luftangreppet. Programblad, snusdosor och andra tillgängliga föremål regnade ner över isen där Väsby gav uttryck för sitt glädjefnatt och frölundaiterna med hängande huvuden småsprang ut i omklädningsrummet.
I match nummer två torskade vi som bekant med förödmjukamde 1-6 borta.
Väsby gick vidare till kvalserien, lyckades komma 2:a och gick upp i elitserien där man blev det sämsta laget någonsin med bara 3 poäng i grundserien.

Grattis och på återseende.

Av: Pierre Gustafsson
Publicerad: 2007-09-03
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Wild West Support den 3:e september 2007 av Pierre Gustafsson.

Kommentera

- Advertisment -

Senaste nytt