torsdag, 15 april 2021
Hem Valvet I Backspegeln Back in The Day - Part 1

Back in The Day – Part 1

Av

Wild West Support

15 mars 1989 – en riktigt hygglig onsdag morgon. Kallt men soligt. Frölunda och Västerås hade ganska enkelt lagt beslag på de översta playoff-platserna i årets allsvenska…

Det var idag det skulle ske!
Det stod 2-2 i matcher mellan Frölunda och Västerås. Föregående Söndag hade Frölunda utjämnat till 2-2 i matcher i Scandinavium med en smått brutal utspelning som slutade 10-3. En avgörande bortamatch mot ett skakat Västerås kändes mycket lovande. Det var således med gott mod jag mötte upp några hundra likasinnade supporters utanför Kålleseum. 6-7 bussar fylldes utan problem och karavanen satte så sakteliga kurs åt nordöst i snömodden.

Resan var till en början en ganska ”genomsnittlig” bussresa med töntiga lekar, vadslagning, förtäring av jästa drycker och pissepaus vid någon ångestfylld bensinmack i utkanten av någon lika ångestfylld och gudsförgäten landsortshåla.
Tack gode gud att man bor i Göteborg, minns jag att jag tänkte.
Och plötsligt, i denna edens lustgård, brakar helvetet löst. Ungefär halvvägs på vår färd rapporterar sportradion att vår hjälte och slagskämpe Peter Ekroth mordhotats och inte kommer att spela kvällens avgörande match. Upprinnelsen var inte svår att gissa. Det var naturligtvis det brutala överfallet på Ekroth i föregående match när han med full kraft bakifrån fick ett slag mot tinningen och stöp som en klubbad säl. (På VHS-rullen ”Vägen tillbaka till Elitserien” finns en mycket bra filmsekvens av denna händelse, samt efterföljande ”hämnd” iscensatt av Janne Karlsson). Den skyldige var självklart Popovic som omedelbart sänktes av herrarna Karlsson och Newberry.

#

Popovic vistelse i utvisningsbåset är än i dag det mest komiska jag sett på en hockeyrink. Programblad, snusdosor, skor(!) och en och annan glass damp ner med imponerande precision.

#

Mordhot alltså? Enligt radioinslaget hade Frölundas lagledning beslutat att bänka Ekroth av  “säkerhetsskäl”.
Bussen kokade som en surströmmingskonserv i en finsk risbastu.
Inte för att Ekroth var någon stor spelare, men han hade ett hyggligt slagskott, en bra uppercut och ett stort hjärta och det avbräcket var illa nog i sammanhanget.
Tydligen hade lagens långa arm också lyssnat på radion och för en gångs skull reagerat med viss skyndsamhet. Strax utanför Västerås stoppas vi nämligen av farbror blå som förklarar att vi bör ha eskort till och från arenan för vår egen säkerhet. Således banades vi väg genom centrala Västerås, varvid en och annan snöboll, ölburk och andra icke fastskruvade föremål träffade våra tufft smutsiga bussar. (Naturligtvis gjorde vi inga som helst provocerande gester på vår väg mot ”arenan” )

Väl framme vid Rocklundahallen (vid denna tid ett tämligen patetiskt plåtskjul) utsattes vi givetvis för kroppsvisitering (trots att bussarna var tapetserade med kvällspressens löpsedlar som talade om ”Sveriges bästa supportrar”) Väl inne i arenan, och omgivna av ett större antal uniformerade och civilklädda konstaplar (på den här tiden var det ingen ipod man hade i örat) kunde matchen börja. Frölunda började med kraft och speed.
Första perioden förlorades knappt och andra vanns med 2-1.
Oavgjort inför de sista 20 minuterna och en klar känsla av övertag…elitserien var SÅ nära…men nära skjuter som bekant ingen hare…kanske hade Ekroth behövts nu…ty Västerås tog kommandot i anfallszon och lyckades peta in två puckar.

2-4 i arslet!
Mitt minne från hemresan är nu 18 år senare hur frenetiskt man diskuterade framtiden istället för att gräva ner sig. Men det är en annan historia….
…som slutade en sagolik kväll i Frölundaborg.

Av: Pierre Gustafsson
Publicerad: 2007-08-10
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Wild West Support den 10:e augusti 2007 av Pierre Gustafsson.

Kommentera

- Advertisment -

Senaste nytt