torsdag, 15 april 2021
Hem Valvet I Backspegeln Back in The Day 4 – ”Agera Janne!”

Back in The Day 4 – ”Agera Janne!”

Av

Wild West Support

Domare, spelare och tränare har kommit och gått under åren. Likaså reklamjinglar och periodjippon. Men de som etsat sig fast i minnet är utan tvekan orginalen och de klassiska ögonblicken…

Den mest kände (och högljudde) måste vara ”Janne”. Han är ett av mina allra första minnen från Scandinavium. I varje match, vid varje avblåsning så skrek han som en skållad Stockholmare;
”AGERA JANNE!…..JANNE! JANNE!…AGERA!”…givetvis med sikte på Janne Karlsson som ju hade lite av en polisroll i laget.
Vilken pipa han låg inne med! Operasångare kanske?
Där fanns också ”Ekorren”. Om han fick sitt namn beroende på den framåtlutande gången med uppdragna armar eller det faktum att han alltid åt på något vet jag faktiskt inte. Men han var alltid där!

Sedan var det ”Zeb”. En skäggig herre kring de 50. Alltid med frölundahalsduk, brun skinnjacka med fransar och en haltande gångstil. Han tillhörde de mer coola originalen.
”Icing” satt alltid på första raden bakom båset. Han trodde sig vara någon form av hemlig spion åt lagledningen. Det var ett frenetiskt flaxade med armarna och märkliga teckenspråk under hela matchen. Sitt namn fick han dock av att han alltid ställde sig upp med ena armen uppsträckt så fort det var frågan om en icing.
”ABV” träffade jag ofta på bussen till och från matcherna, alltid iförd en mössa med byggföretaget ABV’s logo. En småskrattande och rödsprängd, men mycket trevlig herre med säsongskort och mängder av åsikter.
Ofta kring dagens laguttagning.

#

Originalen saknar jag i dagens hockey. De var lite av tjusningen att spela i en lägre division. Det fanns liksom utrymme för alla…

#

Ett och annat ”klassiskt ögonblick” har ju också passerat revy under åren. Det första som jag kommer att tänka på var faktiskt jag själv inblandad i. Några timmar innan en söndagsmatch i mitten av 80-talet hade jag och en god vän svängt till en currygryta med räkor och vitlök. Mycket vitlök. Jävligt mycket vitlök.
Tre hela vitlökar för att vara exakt.
Detta fungerade ungefär som stridsgas och platserna runt omkring tömdes sakta men säkert på folk. I andra periodpausen observerade en bekant till oss hur nästan en hel sektion var tömd på folk. Grönklädda vaktmästare närmade sig nyfiket, bara för att konstatera den gastronomiska orsaken…

Från den ena stanken till den andra. Under en tämligen medelmåttig Div 1 match mot Nybro kände man plötsligt en stegrande doft av rakvatten. Stanken blev allt starkare och jag började så smått snegla på mina stolsgrannar, bara för att upptäcka att de gjorde detsamma… va fan nu då? Näsan höll på att fräta sönder.
Då får jag syn på en mycket överförfriskad herre 3-4 rader nedanför som med stor försiktighet häller upp en ”Bjorn Borg After Shave” i en plastmugg och sveper hela skiten.
Han blev givetvis avvisad från arenan. Inte för att han var stökig, men han var utan tvekan en sanitär olägenhet, och dessutom jävligt brandfarlig. …

Och så det mest klassiska ögonblicken av de alla. 10074 desperata och fanatiska själar hade – i slutet av mars, 1989 – till brandkårens förskräckelse klämt sig in i Frölundaborg som normalt hade en maxgräns på cirka 7000.
Att köpa korv var uteslutet, att urinera på västerländskt vis var likaså uteslutet! Det var bara att stå jävligt still och låta naturen ha sin gång.
Så tätt var det packat denna magiska afton.
Jag vet, det låter osannolikt, men ni som var där vet att jag inte överdriver. Och när slutsignalen gick efter 6-1 mot Malmö, och elitserien var ett faktum…

…ja, då fanns de där! ”Ekorren”, ”Zeb”, ”Icing” och många, många fler!

Av: Pierre Gustafsson
Publicerad: 2007-10-31
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Wild West Support den 31:a oktober 2007 av Pierre Gustafsson.

Kommentera

- Advertisment -

Senaste nytt