torsdag, 15 april 2021
Hem Valvet I Backspegeln Andra perioden - Vårsäsongen

Andra perioden – Vårsäsongen

Av

Wild West Support

När serien väl drog igång igen, så gjorde den det med dunder och brak. Och vilken match det blev! Den emellan; Jens Karlsson – Andreas Jämtin alltså. Inför ett fullsatt Scandinavium så dröjde det tolv minuter, sen skickade Jämtin en crosschecking i ansiktet på Karlsson och tolv tusen åskådare tjöt i skräckblandad förtjusning när handskarna flög och slagsmålet drog igång. Matchstraff för båda såklart, vilket var kännbart inte minst för Karlsson som var tillbaka efter sin sejour i allsvenska Rögle och spelade för en plats nu när Loui Eriksson spelade J-VM. Hockeymatchen? Ja, den vann Frölunda på knock den med; 5-2.

Ingen avstängning för Jensa dock. Han fick fortsätta att kämpa för sin plats och i första matchen på det nya året; Brynäs borta, så gjorde han säsongens första mål när han fastställde slutresultatet till 4-1. Och om vi har snackat om HV71 som en mardrömsmotståndare så är väl Brynäs raka motsatsen.
Minst!
Segern den 3-januari var Frölundas 15:e raka seger mot Gävlelaget. Nummer sexton skulle komma också innan säsongen var slut.

Under en säsong så händer det mycket saker som inte hör till vanligheterna. Man får vara med om det mesta, vilket också är en av anledningarna till att vi rekommenderar alla att följa laget så ofta man kan. Mycket av det som händer har inte med hockey att göra.
Stormen Gudrun till exempel, som drog in över landets södra delar, och den eftermiddagen när den blåste in över Skåne så var Frölunda nere i Malmö och spelade. Med minuter kvar att spela, Frölunda i klar ledning med 6-1, så kallas domaren Robert Lahti till speakerbåset. Hallens vaktmästare kan inte garantera att taket kommer att hålla, och ber Lahti bryta matchen. Ett råd som denne lyder, och det kändes rätt för tittade man upp i hallens tak och såg hur det gungade så blev man en aning olustig till mots!
Så för första gången sedan isen gick sönder i Scandinavium, kan det vara tio år sedan(?), så spelades inte en Frölundamatch färdigt. Men vi tilldömdes dock segern i alla fall. Det fanns ju inte direkt att MIF skulle vända 1-6 om man spelade färdigt senare. Någon som tror det? Det var inte första gången det var lite strul med andra saker än själva hockeyn den här säsongen.
Tidigare i höstas, i omgång sex, så blev det strömavbrott i Gävle när Frölunda var på besök. Detta berättade vi om i del ett av denna krönika. Strax efter att Ronnie Sundin skjutit oss till ledning i den andra perioden så slocknade lamporna. Under den dryga timmen som lamporna var släckta så undrade man lite om det skulle bli att åka hem utan att fått ett slutresultat, men tillslut så satte någon i sladden igen. Frölunda vann den matchen med, 2-1 när hesa Fredrik ljöd!

I mitten på januari så börjar det så närma sig comeback i Frölundas tröja för Daniel Alfredsson. Han har under hela hösten suttit mitt i förhandlingarna borta i Nordamerika, och när han nu lämnar den kontinenten och anländer till Göteborg så blir man mer och mer säker. Det blir inget spel i NHL! Men i Frölunda?
Jajamensan. En av säsongens stora snackisar; När skall Alfredsson spela?, blir verklighet den 18-januari i hemmamötet med Luleå HF. Då hade han tränat med laget i cirka tio dagar, och debuten blev väl så bra som den bara kunde bli?
Frölunda vann med 5-2, och huvudpersonen själv sköt det sista målet i tom bur! En assist noterades han för också.

Dessutom så fick vi se en ren NHL-formation i action. Bäckman och Salo bildade backpar, och Alfredsson gick i en kedja med Samuel Påhlsson och PJ Axelsson.
Dock så satte klubben stopp för hans lagkamrat från Ottawa; backen Wade Redden, som också febrilt ville till Göteborg och Frölunda;
– Alfredsson har frågat oss om vi har intresse, men vi har svarat att vi för närvarande inte har behov utav ytterligare en back, sade klubbdirektören Mats Ahdrian, och Frölundas stängde därmed butiken.
Elitseriens bästa trupp genom tiderna var spikad!

Med Alfredsson nu inne i laget så blev konkurrensen än hårdare. Nu fanns det inte heller plats för Loui Eriksson. Killen blev årets rookie ifjol, och det belyser väl bara än mer hur stark Frölundas trupp nu var!
Och på tal om bredd och styrka!
Frölundas J20-lag hade nog även de den bästa truppen som synats i SuperElit. Unge herr Eriksson gjorde comeback och blev matchhjälte direkt mot AIK i januari. Det skulle bli flera framträdande i det lag som sopade rent rejält i sin serie och var till och med en klarare guldfavorit än A-laget! Men först så väntade allsvenskt spel för Loui, som blev truppens fjärde spelare att lånas ut under säsongen. Bofors IK blev ny adress, han spelade två matcher för den klubben innan han plockades tillbaka av Frölunda som fått Peter Högardh skadad.

Det var få riktiga weekendresor denna säsong. Vi var i Timrå i november, och i Örnsköldsvik i december. Den tredje och sista helgresan gick till Mora i slutet på januari. Vi missade alltså Vasaloppet med en månad ungefär, men det kanske var lika bra det?
Frölunda vann med 4-2, efter att ha vänt 0-2 till 3-2 i den andra perioden, men en annan rolig sak som hände var när WWS-loggan visades på jumbotronen i FM Mattssons Arena.

Laget går bra under de sista veckorna innan uppehållet för Sweden Hockey Games. En förlust på de sista tio matcherna. Mot Linköping i Linköping, naturligtvis. Det var tredje förlusten på tre försök i den nybyggda arenan Cloetta Center. Man testade till och med Mikael Sandberg i kassen för att bryta trenden, men inte ens denne kunde hindra LHC från att göra sin fem mål. Med resultaten 3-5, 3-5 och 2-5 i bagaget så framstod väl inte en Linköpingsresa som den mest efterlängtade i ett framtida slutspel?

Sweden Hockey Games är en turnering som förbundet satsar på, och det märktes i den svenska truppen. Fyra man kom med i Tre Kronor från början, varav bara två kom till spel. Per-Johan Axelsson fick problem med en axel, Samuel Påhlsson med ljumskarna, och fick lämna återbud. Därmed fick man inte vara med och fira turneringssegern tillsammans med Henrik Lundqvist, Christian Bäckman och…
Magnus Kahnberg. Den toppade anfallaren kallades in som reserv, och gjorde mål direkt. Tre poäng blev det under SHG och han visade återigen hur nyttig han är även på internationell nivå. Som målskytt!
Finnarna Antti-Jussi Niemi och Tomi Kallio hade det inte fullt lika roligt i ett dåligt Finland som faktiskt kom sist med sina två ynka poäng.

Med 16 poängs serieledning så startade Frölunda den sista vandringen mot SM-slutspelet uppe i Sundsvall. MoDo var sedan länge distanserade, nu 31 poäng efter, och serietrean Timrå hade inte heller något att sätta emot i denna den 45:e omgången. Frölunda vann med 2-1 efter segermål utav Martin Plüss!
Dagen innan omstarten, den 16-februari, kom också beskedet att Nhl-säsongen ställdes in, ett besked som var väldigt efterlängtat. Och även om vissa borta i Nordamerika försökte dra igång det igen, och skrämde upp en del klubbledare, så var det över.
Det mest patetiska var när Timrås finska stjärnor Aki-Petteri Berg och Miikka Kiprusoff inte ville spela mot Brynäs borta. Någon agent hade fått för sig att säsongen skulle starta, och en skada på spelarna kunde innebära stora ekonomiska förluster. Således inget spel i Gävle, och storförlust för Timrå.
Som tur var så var de spelare som Frölunda plockat in mer solidariska mot sin arbetsgivare. Men de strejkande stjärnorna skulle stanna i Sverige och Elitserien och landet såg fram emot det bästa slutspelet i historien.

Truppen hade under i stort sett hela säsongen varit väldigt förskonade mot skador. Anfallaren Peter Högardh var den enda som var borta en längre tid med sin knäskada, och detta var såklart en stor anledning till den jämnhet som Frölunda visade upp. Men under de avslutande omgångarna så avlöste skadorna och sjukdomarna varandra.
Niklas Andersson blev skadad i knät uppe i Sundsvall, Henrik Lundqvist och Jan-Axel Alavaara stod över en match i Jönköping mot HV71(seger 3-1) där Jonas Esbjörs klev av knäskadad i den andra perioden.
Ja, ni fattar va? En aning rörigt i leden.
När sedan Sami Salo stod över den sista omgången så fick äntligen lite juniorer speltid också. Djurgården vann med 2-4 i Globen, men det var riktigt roligt att se juniorerna Kalle Olsson och backen Richard Demén-Willaume göra säsongsdebut. Kalle har ju spelat tidigare, och till och med gjort mål(Leksand borta ifjol), men för Demén så var det riktig debut. Han var också bäst av de två, men störst avtryck gjorde antagligen Kalle som fullföljde en tackling på DIFs stjärnback Dan Boyle i första bytet. Denne stapplade av, aningen mörbultad i kropp och ben.

EXPERTPANELEN: Mikael Hedlund
Säsongens bästa minne
– Man är alltid nervös inför slutspelslottningen. Av någon anledning. Men det var spännande när vi satt i bilen på väg hem från Stockholm och lyssnade på radiosporten.
– Jag var också en av få som verkligen ville ha Luleå då det skulle bli en enklare lottning. Se bara på Södertäljes chock mot Linköping. Skönt att slippa dessa matcher.

Därmed var seriens femtio omgångar färdigspelade. Det hade gått lika fort som alltid, men det är ju så att det ”går fort när man har roligt”. Och kul var det. En strålande grundserie av laget, och man avslutade serien med 9 segrar på de 10 sista matcherna.
* Seriesegern bärgades med en marginal av 15 poäng. Frölunda med 112, tvåan Linköping med 97. Real MoDo gjorde en heroisk insats och knep 6:e platsen. 35 poäng efter Frölunda.
* Niklas Andersson(14+27) kom 7:a i poängligan, Martin Plüss(23+16) kom 9:a. Vann gjorde Timrås Henrik Zetterberg på 50 poäng(19+31).
* Schweizaren Martin Plüss får ses som ett klipp. 3:a i skytteligan(23 mål), 2:a i PP-ligan(11 mål) och slutligen så var han seriens mest effektiva spelare. Sköt 93 skott, gjorde 23 mål vilket ger procenten 24,73. Vart fjärde skott i mål. Hyfsat!
* Frölunda och Linköping dominerade kraftfullt i Plus/Minus –ligan. Christian Bäckman bäste Frölundaspelare med +29.
* Årets Nähä: Henrik Lundqvist var bäste målvakt…

Av: Mikael Hedlund
Publicerad: 2005-04-29
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Wild West Support den 29:e april 2005 av Mikael Hedlund.

Kommentera

- Advertisment -

Senaste nytt