torsdag, 15 april 2021
Hem Valvet I Backspegeln Anders mötte Anders - En dag bakom kulisserna

Anders mötte Anders – En dag bakom kulisserna

Av

Wild West Support

Ett framgångrikt hockeylag är inte bara skickliga lirare, spelsystem och slagskott i kryssen. Det finns så mycket mer som pågår i bakgrunden. Som man kanske inte tänker på. Därför så spenderade Wild West Supports Anders Lundholm en dag med Frölundas matrialförvaltare Anders Johansson. Eller kort och gott; Kerra. Så här fungerar det, bakom kulisserna, hos Sveriges bästa hockeylag!

Torsdag; 31 Mars, Klockan 08:06
Jag ramlar in i Wallenstamhallen, kaffesugen och lite småtrött. Ändå i lagom tid då den utsatta tiden var; “Kom någon gång vid 8-tiden, jag är här.”
Men jag var för tidig…
…för inte förrän vid 08:10 stövlar Anders “Kerra” Johansson in – sen med andra ord – vilket jag sjävklart inte var sen att påpeka!
– Blev stoppad av Kjellgren på vägen ner hit, försvarar han sig med.
Visst…
Nu var det snabbt ombyte till blåstället som gällde för Kerra. Kaffet har absolut viktigare saker för sig än att ligga och jäsa i kannan. I samma veva så låter det som om halva bygget rasar samman, Tre dörrar lyckas på något sätt smälla samtidigt!
– Nu kommer Niklas (Andersson). Han kommer alltid först eftersom han alltid lämnar barnen i skolan tidigt, säger Kerra pricksäkert.
Kaffet var klart nu. Dock så blev det inte så mycket dricka kaffe ännu för att Niklas hade med sig sina tänkta klubbor för nästa säsong, som han visade upp. Tränaren Janne Karlsson hade för övrigt också infunnit sig i omklädningsrummet för inspektion.

Nu var det äntligen dags för den riktigt kaffe pausen. Jag, Kerra, Niklas och Jonas Johnson (som redan satt där) tog en kopp kaffe och snackade skit som bara hockeyspelare kan göra. Och det är underhållande må jag säga!
Det hade under morgonen varit diskussioner om vart träningen skulle äga rum. Scandinavium eller Wallenstamhallen? Nu blev det dock bekräftat att dom inte kommer att hinna klart med isen i Wallenstamhallen efter hästarna. Så det fick bli Scandinavium en dag till!

Nu börjar detta reportagets följetång. Minipingsbordet skall fram igen, det var nämligen ett tags sen det var framme, och vi följer självklart upp med de matcher vi hann med att följa!
– Niklas! Det är dags att plocka fram minipingisbordet och köra en match, säger plötsligt Kerra och svaret kommer omgående och träffsäkert;
– Vågar du så gärna för mig.

Match 1: Anders Johansson vs. Niklas Andersson
Det syntes som sagt att det var ett tag sedan någon spelade på det. Inte för att det var dammigt utan mest för att de tävlande såg en aning ringrostiga ut. Men ni vet ju vid detta lag vad för mycket vila påverkar spelet…
Bordet ställs vid omklädningsrummets ena kortsida och nu är stunden inne! Första set i bäst av 3 går till Kerra med 12-10.
– Tyvärr så var det lite strul med serven. Vi tappade räkningen på dom. Men men…, låter det från Kerra.
Andra set blir rena förnedringen. Niklas har tappat allt och Kerra går fram till en komfortabel 11-3 seger.
– Lätt!
Nu har tiden runnit iväg och det är dags för att sätta igång och jobba lite. Vattenflaskorna skall fyllas på inför stundande träning. Så vi beger oss in i Scandinaviums inre rum för att hämta vagnen med flaskor och vattendunkar. Nog är det lite glamoröst att lira hockey i Frölunda. Just de, att spela…
Vattnet fick vi ta ur en gammal städskrubb som man knappt hade kommit in i innan det var dags att vända utåt. Ändå kändes det lite charmigt att stå där och hälla upp en flaska efter den andra. Precis som i ditt fotbolls-, hockey- eller innebandylag.

Tillbaka i omklädningsrummet. Tomi Kallio och Tom Koivisto har fått en ny laddning klubbor. Bort med plasten och grabbarna får känna på materialet. De verkar helt okej. Inte för att jag kan finska, men ingen av de två såg direkt besvikna ut.
Men det återstår väl att se, tänker jag, och Kerra säger;
– Tomi är den som är värst på att göra slut på klubbor. Tre stycken per match gör han av med. Plus en jävla massa på träning!
Nu kommer även Henrik Lundqvist på att han vill inspektera sina nya stickor som han har skickat efter.
– Kerra, hämtar du mina klubbor eller? Säger han och får ett snabbt svar;
-Japp!
Imponerande att han ens han uppfatta vad Henke sa då han stod med händerna fulla, samtidigt som han hade telefonen i örat.
Henke förklarar sedan;
– Jag har bara två klubbor kvar så det var på tiden att dom här kom, säger han. Nu på slutet är det även dåligt med klubbor på lager hos återförsäljarna.
Så Henke har fått en liten annorlunda modell än den som han tidigare har använt. Men oroa er inte. Det är i stort sätt en exakt likadan klubba, bara det att bladet var någon millimeter tjockare!

Match 2: Daniel Alfredsson vs. Ronnie Sundin
Han tyvärr bara att se lite av de första set. Underhållning i världsklass! Det ville sig inte riktigt för Ronnie i början. Det hördes…
Apropå pingisbordet förresten, så här kommenterar Kerra det;
– Man får ju vara lite av en trivselfarbror. Fixa roliga grejer som till exempel piningsbordet. Att det sen är mest jag som spelar behöver ju inte sägas högt.
Självklart inte…

Många Frölunda supportrar måste ju tycka att du har världens bästa jobb. Stämmer det?
– För mig är det som vilket jobb som helst. Det är inget speciellt att jag har med spelare att göra. Man går ju här varje dag. Visst tycker även jag det är tråkigt att gå till jobbet många gånger, säger han och fortsätter;
– Att komma hem vid 5-tiden efter en match och sen ändå veta med sig att man måste vara här vid 8-tiden igen. Ja, du förstår ju själv.
Kerra jobbar ALLA dagar under pågående säsong. Alltså även lördag och söndag. Efter säsongen är det bara vardagar med 3 veckors semester under sommaren. Efter många skridskoslipningar och lite omhändertagande av spelare så är det dags för dagens ispass, som ju som sagt hålls i Scandinavium.
– Under träningar och matcher så är jag alltid redo att springa iväg på “akuta” fall. Vad som helst kan ju hända så det gäller att ha koll på allt.
Under matcher, ger du några taktiska råd till spelarna?
– (Skratt) Det mest taktiska jag har sagt är nog “kom igen”…
– Jag tror inte det hade varit så populärt faktiskt. Det finns två andra herrar som får sköta den biten.
Träningen, som pågår i cirka 1 timma och 15 minuter, är en rätt lugn träning. För Kerra alltså.
– Rätt skönt när det blir sådana här dagar så man kan koppla av lite också, säger han.
För det är oftast inte förrens efter träningen som det sätter fart. Klubbor som står lite var som helst som skall in i klubbrummet. Träningströjor, handdukar, damasker med mera som skall tvättas.
– Det blir rätt mycket plock efter ispassen. Av någon anledning så hamnar de mesta på golvet…

Klockan 12:30 – Tvättid
Kundvagnar blir fullproppade med tvätt och vi rullar iväg mot tvättstugan. Måste säg att det är en fashinerande syn att se en matrialare och en gammal hockeykrigare, Pär Edlund, stå och sortera tvätt. Så kameran åka fram snabbare än kvickt.
För er som undrar om ni kan tvätta era matchtröjor (alltså dom äkta tröjorna) som ni har köpt på auktion via Frölundas hemsida, så går detta alldeles utmärkt. 40 grader är det som gäller för dom. Men blanda nog inte med vanlig tvätt.

Under tiden som tvättmaskinerna sköter sitt så är det dags för lunch. Stuvade makaroner och köttbullar stod på menyn. Med maten i strupen ringer så klart telefonen. Det är Magnus Kahnberg som ringer från omklädningsummet(!) och meddelar att det inte finns nått vatten i duscharna. Dock räcker det med ett telefonsamtal till någon som jobbar i Scandinavium så har de löst sig.
Efter lunchen är det dags att gå ner och pula lite i omklädningsrummet igen. Det ser ut som kriget där nere. Och självklart är det Kerra som går och plockar upp efter barnen!
Frågan är enkel;
Är spelarna bortskämda?
– JA!
När Kerra styr nere i omklädningsrummet så är det ordning och reda som gäller. All utrustning skall hänga på samma sätt på varje plats.
– Det är lite som att göra lumpen, säger han.
Perfektionism!

Antti-Jussi Niemi sitter och tar igen sig efter träningen. Dock har han fått något slag emot visiret på hjälmen, så det har blivit en irriterande fläck som stör synfältet. Samtidigt som Kerra skruvar bort de gamla och sätter dit ett nytt så kommer jätten Sami Salo ur duschen. Antti-Jussi, som har hittat ett gummiband, ställer in siktet mot Sami som står med ryggen mot oss. Men precis när Antti skal avfyra så böjer sig Sami rutinerat ner för att plocka upp nått han tappade så Antti missade ju såklart! Sami tar upp gummibandet och får iväg en riktig strumprullare som hämnd. Knappt styrfat på den från mannen som har bland de hårdaste skotten vi har upplevt i Scandinavium!
Undertecknad får även chansen att briljera lite. Jan-Axel Alavaara hade glömt en klubba uppe i Scandinavium så jag skällde lite. Janne bad snällt om ursäkt och gick skamset mot duschen…

Match 3: Anders Johansson vs. Stephan Lundh

Innan matchen leder Kerra med 4-3 i matcher. Dock har Lillis en bänkpresseger i bagaget. Lillis tar kommandot direkt och efter första set, vinst med 11-3, så kommer den klassiska:
– Skall jag köra med vänstern istället?
Förkrossande 3-0 i set till Lillis och 4-4 i matcher efter setsiffrorna 11-3, 11-4, 11-5. Lillis är dock storsint efter matchen;
– Skriv att det var jämt eftersom reportaget handlar om han…

Slut på lugnet. Nu har Kerra fått bakläxa på Henkes skridskor.
– Han vill ha dom väldigt speciellt slipade. Skenan skall vara stenslipad och det skall vara vassare än vad det egentligen går att få, säger han.
Detta skulle bli dagens svåraste uppgifft visade det sig;
– Jag går inte hem förens jag är nöjd, om jag så skall vara här till 20:00 ikväll!
Eftersom slipmaskinen sköter sig själv så kom frågan jag hade fruktat;
– Kan du spela pingis?
Självklart kan jag de men;
– Kallar du det lilla bordet för pingis? garderar jag mig.
Nåväl, jag fick ju ställa upp på en match. För våran, Wild West Supports, räkning så är det nog bäst att jag tränar till nästa gång. För Kerra gjorde fullkomligt mos av mig.
11-3, 11-4, 11-5.
Nu skall det tilläggas att jag hade en spricka i gummit på backhand sidan (svarta sidan)…
Räkna med returmatch efter säsongen, då man kan lägga fukus på sådana här oviktigheter. Vi är ju i final!
Inte nog med att en stolt matrialare precis piskat upp mig i “pingis”, han fick till Henkes skridskor också! Mallig? Jo tack.

Pingis: WWS – Frölunda 0-1

Nu är det helt tomt på spelare och ledare, bara jag och Kerra kvar nu. Slänga sopor och hämta den sista tvätten är det som gäller en stund framöver. Eftersom jag själv behöver nya handskar så tänkte jag prova ut en storlek. Har själv rätt stora händer så inte helt oväntat så fick det bli Sami Salos handskar som åkte på.
Då hittade jag ännu mera jobb.
Det var ett jätte hål i tummen, så det var ju vi tvungna att sy ihop. Det blev systund i kökspentryt med en kopp kaffe som avslutning på den här dagen. Eller det var inte riktigt slut än.

Strax innan hemgång kommer Loui Eriksson hem från Luleå där han har spelat Final 1 med J20 laget. Vinst med 3-1 och två assist blev facit för den gode Loui. Och självklart en del häcklande från Kerra…
Klockan står på 17:00 och det är dags att gå hemmåt som på vilket jobb som helst. För det är just vad det är, ett helt vanligt jobb, med löneförmånen att få se hockey varje dag! Inte alla förunnat!

Tillsist: Den som undrar vad smeknamnet Kerra kommer ifrån så är det från barnsben som det sitter kvar. En aningen luddig historia som jag inte riktigt har koll på…

Av: Anders Lundholm
Publicerad: 2005-04-02
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Wild West Support den 2:a april 2005 av Anders Lundholm.

Kommentera

- Advertisment -

Senaste nytt