torsdag, 15 april 2021
Hem Valvet I Backspegeln 11-1; Krossen i Södertälje

11-1; Krossen i Södertälje

Av

Wild West Support

Krisrubrikerna som landets hockeyjournalister hade klara efter två perioder i Scandinavium i tisdags gömdes undan tills idag. Men inte heller i söndagens tidningar kommer det att synas några, och gör det trots allt detta så kommer de då sannerligen inte att handla om Frölunda i alla fall.
11-1. I Södertälje.
Vad var det egentligen som hände?

Det är ju ganska så tydligt hur mycket första målet betyder för en matchs utgång. Senast mot Mora så låg Frölunda på kraftigt under första sju, åtta, minuterna men fick ingen utdelning.
Idag mot Södertälje gjorde vi 0-1 efter 1:34, och det stod 0-3 6:42.
Det är skillnad det, och självklart är det som natt och dag i prestationerna ute på isen.

Men vi tar det från början, och det är bara att avsätta tid åt läsningen för det blir mycket ett tag här nu.
Redan i matchens tredje byte så sköt backen Johnny Oduya Frölunda till ledningen, via SSK-backen Neckar, hans första mål för klubben. Han var ju också tveksam till spel innan match, men bestämde sig för att tillbringa sin födelsedag på isen.
Han skulle få ytterligare ett par anledning att fira, kan vi avslöja.
Södertälje fick sedan chansen att spela powerplay när Kahnberg blev utvisad, men slarvade bort det när man själva drog på sig två minuter och i spel 4/4 så kan Tomi Kallio skjuta 0-2 när han driver in från höger och avslutar bakom Stana.
Och som det inte var nog så kunde nyförvärvet Johan Witehall, med endast en träning i benen med laget innan start, skjuta 0-3. Skottet kom från dålig vinkel, han vallade in den via SSKs målvakt i nät.
Redan här, innan vi spelat i sju minuter, så var ju matchen mer eller mindre över och Ulf Taavolas gäng var på väg att inviga sin ombyggda arena på ett mindre glamouröst sätt.
Innan den första perioden var slut så hann den nu 24-årige Johnny Oduya skjuta 0-4. Målet tillkom i numerärt överläge; han blev lite attackerad vid blå linjen och tvingades in centralt i banan. Det snabba skottet var otagbart, och alltså 0-4!
Skotten för övrigt endast 7-10.

Södertäljes tränare Taavola sade nog ett och annat i paus, bytte också målvakt och satte in Magnus Lindqvist istället för den mindre lyckade Stana, och hoppades på ett trendbrott.
Det höll i dryga fyra minuter.
Sen skickade Tomi Kallio in sitt andra för kvällen, hans fjärde totalt i år, och vi hade 0-5. Han gjorde det på ett typiskt ”Kalliosätt”; som har brukar göra i powerplay.
Från sin position i den vänstra tekningscirkeln avancerade han snett inåt och sköt ett skott som smet in bakom Lindqvist.
Apropå powerplay, det var i just den spelformen som gav hemmalaget SSK sitt enda mål i matchen, för trots 36 skott på Tommy Salo i Frölundas mål så behövdes det spel fem mot tre för laget, och Janne Houkko, att spräcka nollan.
Men matchen var naturligtvis avgjord sedan länge även om publiken vaknade till lite grand och laget såg en strimma hopp att göra match av det här.
Men som förra gången som SSK såg ljuset, efter pausen, så släckte Frölunda det omgående och allt blev kolsvart. På alla ställen utom på bortastå då kanske, för de som befann sig där flög i taket när Magnus Kahnberg sköt sitt första mål för säsongen till 1-6, då han fri fintade ner Lindqvist och petade in pucken bakom densamme.

Någon slags heder förväntade man sig att Södertälje skulle presentera när den sista perioden startade. Att man skulle stå upp, tackla, använda knytnävarna; något som visade att man inte skulle bara ge upp.
Facit?
Ronnie Sundin gjorde 1-7 efter 30 sekunder!
Vad som hände sedan har ni nog förstått vid det här laget. Frölunda med sina kvicka spelare blåste ifrån sina motståndare, och det var sådan utskåpning att man sällan skådat något liknande.
Som vid Jonas Esbjörs 1-8. Klapp-klapp spel, pucken gick som ett snöre och trots att det bara var Joel Lundqvist som fick en assist på målet så var hela femman inblandade i härligheterna.
Det bara rullade på nu; Kahnberg stänkte 1-9, Jonas Esbjörs blev liksom Kahnberg också minuterna tidigare två målskytt när han såg till att det blev tvåsiffrigt; 1-10, och vem skulle nu få avsluta Johnny Oduyas födelsedagskalas?
Jo, Martin Plüss fick äran, när han på Magnus Kahnbergs passning gjorde 1-11.
Gnugga ögonen, torka bort det göteborgska regnet från glasögonen, och kika igen. Japp, det är sant, det slutade 1-11…

Det har varit en fröjd att sammanfatta den här matchen skall ni veta, och det är inte ofta som man kan se ens favoritlag vinna så här stort.
11-1 borta i Södertälje imponerar verkligen, fantastiskt bra.
Starten på matchen var avgörande och när sedan Frölunda gick på sju backar och fyra kedjor hela matchen, och på så sett kunde hålla uppe farten trots att minuterna gick, så fick ju ett uppgivet Södertälje svårt att hålla emot på halvfart.
Skönt med första trean också, alltså första segern. Spelet har varit lite ängsligt, lite hackigt och slitet har inte belönats med mål och poäng.
Nu kom allt på en gång.

När man vinner så här stort, måste skriva det igen; 11-1, så kan man ju tycka att målvaktsspelet inte kan ha haft någon avgörande roll.
Men…
…Tommy Salo var fullständigt strålande i hela matchen.
Visst, trots att Frölunda var överlägsna under hela matchen så fick Salo visa sin klass vid ett flertal tillfällen och räddade 35 utav 36 skott i matchen.
Vi ger honom en fyra, vilket betyder näst bäst i laget.

Att möta ett Frölunda i medgång är inget roligt. Det är jobbigt normalt sätt, men när Frölunda leder stort och motståndarna ger våra spelare en extra meter eller två så resulterar det i total förnedring.
Som i sista perioden som man vann med hela 5-0. Vilket spel, vilka underbara mål. Esbjörs båda kassar var riktiga läckerbitar där hela formationen var inblandade.

Vi behöver väl inte notera för er succén med de nya kedjeformationerna?
Och vad skall man säga om debutanten Witehall, tillsammans med Martin Plüss och Magnus Kahnberg.
Trion spelade +3 i matchen, och Plüss (1+3) Kahnberg (2+1) och Witehall (1+2) gjorde ju några poäng vardera också…

Segern var det viktiga, och det är det enda som betyder något. Viktigt nu att laget, och supportrarna, inte flyger iväg allt för högt inför fortsättningen. Det kändes att det var något på gång vid träningen på fredagen, då var det full fokusering och hårt jobb som gällde och det förde man över till lördagens match.
Det gav resultat.
Nu gäller det att det finns kvar på tisdag mot Djurgården, i de andra 46 omgångarna…

Av: Mikael Hedlund
Publicerad: 2005-10-01
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Wild West Support den 1:a oktober 2005 av Mikael Hedlund.

Kommentera

- Advertisment -

Senaste nytt