torsdag, 15 april 2021
Hem Valvet Återblickar När Dan Bakala stängde ner Norrland

När Dan Bakala stängde ner Norrland

Dags för lineup. Musiken i Scandinavium dundrar. Publiken skriker lungorna ur sig. Niklas Brinks röst ska snart ljuda för att presentera den första spelaren. Målvakten. Lagets sista utpost. Han som resten av laget ska kunna lita på. Ljudvågorna från speaker Brinks röst träffar luften och där sitter du. På bänken.

Strålkastarljuset faller ofta på den stora stjärnan i målet och vi har haft några sådana i Frölunda. Från lagets allra första målvakt Erik Ljunggren, via burväktare som Göran Högosta och Håkan Algotsson till mer moderna namn som Henrik Lundqvist och Lars Johansson. Där bakom sitter det en gubbe som inte får samma uppmärksamhet eller uppskattning, men som ska vara redo att hoppa in då nöden kräver. Här är historien om hur några av dem utmärkte sig. Vi inleder med Dan Bakala.

Nödlösningen Bakala

Dan Bakala skulle egentligen inte ha spelat i Frölunda. Uppgifter gör gällande att Christopher Nihlstorp var klar för spel med VF innan han valde att själv köpa ut sig ur kontraktet för att spela med Malmö innan han ens satt skridskon på Scandinaviums is. Sent om sider behövde Frölunda hitta en ny målvakt som kunde komplettera Johan Gustafsson i målvaktsduon.

Valet föll alltså på Dan Bakala. Han hade två gedigna säsonger i HockeyAllsvenskan bakom sig. Men det var ändå ett överraskande val, inte minst för Bakala själv som har uttalat sig om hur chockad han blev när Frölunda hörde av sig till honom. Det blev bara en säsong för Dan Bakala i Frölunda, han spelade 20 SHL-matcher med blandat resultat, hoppade in i två slutspelsmatcher och stod tre CHL-matcher innan han lämnade laget efter säsongen. Vad är då speciellt med Dan Bakala? För att hitta svaret på det går vi tillbaka till den 2 och den 3 december 2016. Frölunda gillar inte Luleå. Luleå gillar inte Frölunda. VF har dessutom slagit ut norrlänningarna i två raka slutspel och en rivalitet har byggts upp. Nu ska lagen mötas två kvällar i rad och Dan Bakala från Calgary, Kanada ska spela en huvudroll.

Inför den första matchen har Bakala bara fått en av de fem senaste starterna, de övriga fyra har gått till Johan Gustafsson. Men den 2 december 2016 fick Dan Bakala beskedet att det var han som skulle in och ställa sig mellan stolparna i Scandinavium. Det finns lätta nollor och det finns svåra nollor. I ärlighetens namn var det här en av de lättare i Bakalas karriär. Frölunda var bättre än Luleå, särskilt i den första perioden och man hade kunnat ha en större ledning än 1-0. Norrlänningarna mäktade bara med tre skott på mål. I den andra och tredje perioden spelade motståndarna upp sig, men Frölunda var som sagt bättre den här kvällen. Segersiffrorna skrevs till 4-0 och Dan Bakala, han motade alla 18 skott som skickades mot målburen.

Returen i Luleå

Spola fram klockan 23 och en halv timma från nedsläppet i Scandinavium och det är dags för ett nytt nedsläpp. I Luleå. I ett rasande Delfinen med ett förbannat hemmalag som mer än något annat vill ta revansch. Som vill förnedra Göteborgarna som så enkelt spelade ut dem nere på Sveriges framsida. Som vill visa för sina skoterraggare att de faktiskt kan de med. Efter 51 sekunder buar hemmapubliken då Joel Lundqvist har gjort 0-1.

Ett argt Luleå blir förbannat. En förbannad publik blir rasande. Raseriet riktas åt ett håll. Målburen där Dan Bakala står. För det är där puckjäveln ska in. Problemet för Luleå, deras publik, Delfinen och resten av norr är ju då Dan Bakala. För han står som sagt där, i målburen. Eller strax framför den. Och han motar skott efter skott. Han dubbelräddar Einar Emanuelssons dubbelchans. Han tar hand om Karl Fabricius styrning. Han är redo när skoterraggarna kommer med klassisk slutminutpress. Men Luleå gör. Inte. Mål. Hur mycket de än försöker går det inte.

För där stod han, Dan Bakala. Han räddade allt som Luleå hade att erbjuda de där kvällarna i tidiga december 2016. Så fick även han glänsa lite i strålkastarljuset, med två nollor på två kvällar. Han var inte den bästa vi sett i VFs kasse. Men det här är en prestation vi aldrig ska glömma, inte Luleå heller.

Och vet ni hur han följde upp detta? Genom att nolla Linköping i CHL.

Jonas Åhlström
Följer med i det senaste flödet och levererar nyheter om Frölunda, allt från juniorer till NHL finns på intresselistan.

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt