torsdag, 15 april 2021
Hem Valvet Återblickar Kedjor vi minns - Dragkedjan

Kedjor vi minns – Dragkedjan

September, 2001. Det är den sista träningen före seriestarten och Frölunda håller på att slipa på lite detaljer inför vad som komma skall. Plötsligt stannar allt upp. På isen ligger Juha Ikonen och vrider sig i smärta, han håller sig för det ena knäet. 19-årige Joel Lundqvist är snabbt framme för att be om ursäkt och höra hur han mår. Junioren har vid en närkamp krockat med den finska stjärncentern och i samband med detta olyckligt fallit över honom.

Ikonen tvingas ledas av isen och röntgenbilderna visar senare på att ett korsband i det ena knäet är av. Den skicklige tekaren får därmed ställa in sig på flera månaders rehab — och Frölunda behöver med kort varsel hitta en ersättare. Valet faller lite tragikomiskt på just Lundqvist, men det är inget beslut tränarduon Conny Evensson och Janne Karlsson skulle behöva ångra.

Genombrottet

I laget finns redan ett år äldre Jari Tolsa och två år äldre Magnus Kahnberg. Under föregående säsong hade de gjort sju respektive 14 poäng och förutspås ta ytterligare kliv i år. I och med den tuffa konkurrensen på forwardspositionerna får de dock inleda med lite mer begränsad istid, medan Lundqvist direkt får centra Peter Ström och Pelle Prestberg i tredjekedjan.

Inför hemmamatchen mot Malmö, i den trettonde omgången, har coachteamet Evensson och Karlsson tvingats stuva om i kedjorna, då lagets stora stjärna Niklas Andersson ådragit sig en hjärnskakning under den senaste bortamatchen mot Linköping. Ström och Prestberg flyttas upp till förstakedjan och kloke centern Jonas Johnson, medan det stora löftet Jens Karlsson får lämna samma formation. I samma veva ges Kahnberg och Tolsa chansen att kampera ihop med Lundqvist. Trion har spelat ihop under en handfull matcher i J20, men det här blir första gången i a-lagssammanhang — och det blir omedelbar succé. Frölunda städar enkelt av Malmö, slutresultatet skrivs till hela 7-2, och den nya ungdomskedjan bidrar med mål genom både Lundqvist och Tolsa, medan Kahnberg assisterar till ett av dem. Efteråt lovordas trion av både tränare och media för sitt kreativa, energiska och fartfyllda spel. Konstellationen, som till en början benämndes “Dagiskedjan”, hade äntrat scenen.

Etableringen — och splittringen

Succén är ett faktum. “Dragkedjan”, som den senare skulle komma att kallas, är under de efterföljande fyra säsongerna tongivande i laget, och högst delaktig i att Frölunda under perioden lyckas vinna två SM-guld, 02/03 och 04/05. De tre 80-talisterna kompletterar varandra väl; Jari Tolsa med sin vassa skridskoåkning, riviga spelstil och fina speluppfattning, Joel Lundqvist med sitt uppoffrande spel och sin förmåga att både leda och bana väg för sina kedjekamrater, samt Magnus Kahnberg med sin bländande teknik och sitt vassa skott.

Efter den tunga finalförlusten mot Färjestad, säsongen 05/06, splittras kedjan. Det är dags för nya äventyr, att pröva vingarna utanför landets gränser. Tolsa väljer att testa lyckan i finska SM-liiga och Espoo Blues, medan Lundqvist och Kahnberg båda skriver NHL-kontrakt och lämnar för Dallas Stars respektive St. Louis Blues.

Återföreningen

Med högst delade resultat spenderar de tre gamla kedjekamraterna de kommande åren på olika håll:

Tolsa har en ganska medioker säsong i Finland bakom sig när han inför säsongen 07/08 vänder tillbaka hem till Sverige, men nu till de regerande mästarna Modo. Efter ytterligare en poängmässigt svag säsong är han dock året därpå tillbaka i den finska klubben han lämnade. Inte heller den här gången lämnar han något större avtryck efter sig och flyttlasset bär återigen av hem till svensk mark. Denna gång till Linköping, där han kommer att spendera två år.

Lundqvist får blanda spel i AHL och Iowa Stars — där han förövrigt stoltserar med högst poängsnitt (0.947/g) i klubbens historia under sina 57 grundserie- och slutspelsmatcher — med spel i NHL-klubben Dallas Stars, som år 2000 draftat honom i tredjerundan. Efter tre säsonger i Texas vänder vår framtida kapten återigen hem till klubben i sitt hjärta.

Kahnberg, å sin sida, får inte alls spelet att stämma borta i Peoria Rivermen, farmarlaget till St. Louis Blues, och börjar efter bara 17 matcher snegla hemåt igen. Inte ens lagets poängkung, Trent Whitfield, har fått chansen i NHL-laget och han börjar inse att vägen dit är lång och brokig. De senaste matcherna har skarpskytten från Mölndal dessutom fått allt mindre istid och då han inte heller trivs utanför rinken kommer han snart underfund med att den trygga hemmamiljön väger allt tyngre. Frölunda, som vid tidpunkten krigar i botten av tabellen hemma i Sverige, välkomnar honom hem med öppna armar. Efter ett poängmässigt relativt svagt tredje år sedan återkomsten, och med en alltmer begränsad istid från huvudtränare Ulf Dahlén, bestämmer sig parterna efter säsongen 08/09 för att skiljas. Nästa destination: Gävle och Brynäs.

Inför säsongen 11/12 har Frölunda valt att sätta en tydlig Göteborgsprägel på laget. Spelare som Anton Axelsson, Fredrik Pettersson och Christoffer Persson plockas in — såväl som Jari Tolsa och Magnus Kahnberg, från Linköping respektive Brynäs. I och med att Joel Lundqvist sedan ett par säsonger tillbaka redan finns i klubben är således “Dragkedjan” återigen komplett. Trots hån och glåpord från diverse motståndarsupportrar visar de återigen sig snabbt vara en enhet att räkna med. Kvar finns alltjämt kemin och bakom toppkedjan med hemvändaren Pettersson, norrmannen Mathis Olimb och finska stjärnforwarden Mika Pyörälä är det den vassaste formationen laget besitter. Lundqvist svarar under grundserien för 30 poäng, medan kedjekamraterna Tolsa och Kahnberg stannar på 20. Den sistnämnde spelar dock bara 29 matcher.

Avslutet

“Lockout-säsongen” 12/13 blir den sista trion spelar i samma lag. Coachduon Kent Johansson och Christian Lechtaler väljer emellertid att splittra densamma genom att sätta in nyförvärvet Dick Axelsson på Tolsas position, medan göteborgaren ges en mer undanskymd roll i kedjehierarkin. Man vill ha in ytterligare kreativitet och spets i kedjan och anser att spelgeniet gör sig bättre i rollen bredvid duon Lundqvist och Kahnberg. Just Lundqvist vinner sedermera den interna poängligan på 34 poäng, följd av kedjekamraterna Kahnberg och Axelsson på 26 respektive 24 inspelade poäng. Tolsa, som under säsongen haft en defensiv roll med begränsad istid, landar på mer modesta 13 poäng under sin sista säsong i klubben.

“Dragkedjan” är nu ett minne blott, men den kommer förevigt vara en del av Frölundas historia. Huruvida namnet kom till för att trion drog igång laget eller för att den bidrog till drag i arenorna är oklart, men en sak står klar och det är att Tolsa, Lundqvist och Kahnberg bidrog till både underhållning och framgångar under åren de delade tillsammans.

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt