torsdag, 15 april 2021
Hem Valvet Återblickar Joakim Lundström kliver ur Honkens skugga

Joakim Lundström kliver ur Honkens skugga

Det har blivit dags att minnas ännu en mindre hyllad målvakt som klev fram och imponerade. Joakim Lundström gjorde det dessutom när det gällde som mest, välkomna tillbaka till säsongen 2010/2011.

Förstemålvakten Honken

Bakom Johan Holmqvist spelar du inte mycket. Alls. Säsongen 2009/2010 deltog Honken på isen i 53 av 55 matcher i grundseriespelet. Andre- och juniormålvakten Sebastian Idoff, den tillfälligt inlånade Pontus Hansson samt den sent värvade Gusten Törnqvist befann sig i matchsituationer under totalt sex matcher tillsammans. Dessutom fick juniorerna Henrik Lundberg och Charlie Torstensson testa på att värma bänken i SHL-sammanhang, men inte mer än så. Startande eller inbytt så var alltså Holmqvist på is i 96% av grundseriematcherna, en makalös siffra.

Det var alltså vad Joakim Lundström hade att vänta sig när han värvades inför säsongen 2010/2011. Att vara andremålvakt bakom den etablerade storstjärnan Honken. Lundström kom från flera gedigna säsonger i HockeyAllsvenskan där han varit förstemålvakt i bottenlaget IF Sundsvall Hockey, särskilt 2009/2010 hade han imponerat och det ledde alltså till ett kontrakt med Frölunda HC. Ett Frölunda HC som under den här perioden var ett smärre kaos. Stora namn värvades men fallerade, tränare kom och gick. Under hösten 2010 avgick dåvarande lagbyggare och sportchef Kent Norberg. Det var en förening utan stabilitet. Trots att lagen ofta var fina på pappret blev det inte många rätt på isen. 

Katastrofsäsong

2010/2011 var kanske den värsta av dessa katastrofsäsonger när laget var på väg att hamna i Kvalserien. Det är här han kliver ut ur Honkens skugga och kliver in i historien, Joakim Lundström. Säsongen igenom var nog den generella supporteråsikten att Lundström hade presterat bättre än Holmqvist, men det var ändå Honken som hade fått stå en majoritet av matcherna. Förstemålvakt och garanterad istid som han var. Med en 1-5-förlust mot Djurgården var 50 omgångar spelade och Frölunda som elva i tabellen på kvalserieplats.

I 1-5-smällen blev Honken utbytt efter det femte målet och Lundström inbytt. Lundström släppte inte någon puck förbi sig under den dryga perioden han stod. Trots 16 stockholmsskott mot mål. Kvar hade man nu att möta topplagen HV71 och Linköping på bortais, bottenkollegan Modo och rivalen Färjestad hemma innan allt skulle avslutas uppe i Luleå.

I Jönköping hade Frölunda inte vunnit på nästan två år, någon seger skulle det inte bli den här gången heller. Joakim Lundström fick dock efter sitt fina inhopp fortsatt förtroende och gjorde en stormatch. Särskilt i andra perioden radar HV71 upp lägen som han stoppar gång på gång. I slutsekunderna av den tredje perioden tar han hand om ett friläge från Martin Thörnberg. Efter straffar vinner HV med 4-3, men Lundström har räddat 43 av 47 skott. I tabellen är Frölunda nu tolva. Det blir en ny förlust i Linköping, denna gång med 2-3. Med tre matcher kvar är det tre poäng upp till säker mark.

Vindarna vänder

Två skärrade lag i form av åttan Modo och tolvan Frölunda möts i Scandinavium i omgång 53. Det skiljer fyra poäng mellan dem. Lundström spelar stabilt och Frölunda har sköna 3-0 inför den sista perioden, något som Modo snabbt reducerar till 3-2. Bortalaget pressar ett nervöst hemmalag, men Lundström släpper inte fler puckar och leder VF till en livsviktig seger och förbi Södertälje i tabellen. Nästa hemmamatch är inte mot någon bottenkonkurrent utan mot rivalen och tabelltvåan Färjestad. Men Frölunda kliver ut och gör en väldigt stark match. Man leder med 4-1 när värmlänningarna får reducera två gånger om i slutet av andra perioden. Men närmare än så kom de inte, Lundström agerar stabilt på de få skott han får emot sig och även om han inte gör sin bästa match i Frölunda kliver han fram och gör de räddningar som krävs för en vinst. Frölunda är nu också tia i tabellen. Inte längre ett kvalserielag.

Det är med en poängs marginal till både Modo och Timrå som Frölunda är på säker mark. Den säkra marken är alltså så osäker som säker mark kan vara. Nu ska laget upp till Luleå som redan är klara som fyra i tabellen. Favoritskapet ligger helt klart hos hemmalaget, men Frölunda har nu sitt öde i egna händer. Efter 03:31 har en av våra största, Niklas Andersson, gjort 1-0. Luleå vinner skotten knappt i period ett och två, 7-6 och 8-7, men gör inga mål. Trots två power play och en farlig förstakedja. I sista perioden tänder Luleå till ordentligt. De radar upp chanser och när deras power play på nytt får en chans är det sylvasst. Men Joakim Lundström var ännu vassare. Anfall för anfall, skott för skott. Allt stoppar han.

Nollan hålls och laget räddas från spel i Kvalserien och allt vad det hade kunnat innebära. Hade ett skakat Frölunda klarat av att hålla sig kvar i landets högsta serie? Det är en fråga vi slipper besvara, tack vare Joakim Lundström. En Joakim Lundström som skriver in sig i historieböckerna, som en ljusglimt under de mörka åren.

En fin gest

Det här blev Joakim Lundströms enda säsong i Frölunda. Efter 2010/2011 valde laget att gå vidare med ett helt nytt målvaktspar. Men det ska sägas att han under den säsong han gjorde i laget var topp-10 i räddningsprocent i ligan. Dessutom letade han själv upp ett supporterforum på nätet där han valde att tacka supportrarna för säsongen som varit. Om det är någon som ska ha tack 2010/2011, så är det Joakim Lundström.

Jonas Åhlström
Följer med i det senaste flödet och levererar nyheter om Frölunda, allt från juniorer till NHL finns på intresselistan.

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt