torsdag, 15 april 2021
Hem Valvet Återblickar Joakim Andersson går i hockeypension

Joakim Andersson går i hockeypension

Den 29 december 2008 gjorde en 18-åring sitt första mål i SHL. Joakim Andersson satte pucken bakom Brynäsmålvakten Daniel Sperrle i det som då kallades Läkerol Arena.

Nu berättar han för Bohuslänningen att karriären är över. Den skadeproblematik som har stört de senaste åren sätter nu stopp.

Anderssons karriär inleddes hemma i Munkedals BK där han redan som U16-spelare höll till i föreningens a-lag i Division 3. Över två säsonger spelade han 26 matcher och gjorde 44 poäng. Skapliga siffror för en kille som inte ens börjat gymnasiet än. Under de här två åren spelade han också TV-pucken för Bohuslän/Dalsland.

Det blev en tredje TV-pucksturnering, den här gången för Göteborg då han hade flyttat ner för spel med Frölundas juniorer. Där hoppade han mer eller mindre över J18 utan klev istället in i J20 på en gång. Han var ändå med och tog ett J18-silver. Med J20 blev det ännu fler medaljer, silver 05/06 samt guld både 06/07 och 07/08. Vid det andra guldet var det dessutom Joakim Andersson som satte det guldvinnande målet.

 

Joakim Andersson

Via en säsongs utlåning till Borås (där han ändå var med och gjorde nio matcher i Elitserien) tog han sedan plats i Frölundas a-lag. Det blev två hela säsonger med a-laget utöver de tidigare strömatcherna. Totalt blev det 114 matcher i Elitserien och 22 slutspelsmatcher för Andersson. På dessa gjorde han 31 respektive fem poäng.

Efter det väntade ett sex säsonger långt äventyr i Nordamerika. Efter att ha inlett med två säsonger i AHL så fick han testa på NHL allt mer under det tredje året. Han var då också med om att vinna Calder Trophy, AHL-titeln. Säsong fyra var han helt ordinarie i klassiska Detroit Red Wings. Det blev ytterligare en säsong som ordinarie innan skador började störa rejält under säsong sex, som alltså blev den sista på andra sidan Atlanten.

Foto: Mark Newman (CC BY 2.0)

När det så var dags att återvända till svensk ishockey säsongen 16/17 fanns det tyvärr ingen plats för Andersson i Frölunda. Laget var regerande mästare och hade centrar som Nicklas Lasu, Joel Lundqvist, Christoffer Ehn och Johan Sundström i truppen. Istället hamnade han i Örebro men kunde på grund av sina skador tyvärr inte göra en enda match för dem. Det blev dock 39 matcher säsongen därpå innan han avslutade karriären med två år i HV71.

Den här säsongen var det tänkt att han skulle ha spelat i Finland med KooKoo, men han klarade inte läkarundersökningen. Detta på grund av en krånglande höft. Det är också den som ligger till grund för beslutet. Så här säger han själv till Bohuslänningen:

– Jag har tränat under hösten och nu ökade jag belastningen. Men då har det känts som att det inte kommer hålla över tid.

Och fortsätter så här om sin karriär:

– Jag är jätteglad för min karriär och att jag har fått vara med om att uppleva flera drömmar som jag haft sedan jag var liten. Jag är jätteglad över vad jag har fått göra.

Vi tackar Jocke för hans insatser i Frölunda och önskar honom lycka till med det han tar sig för i framtiden!

Joakim Andersson

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt