lördag, 27 februari 2021
Hem Valvet Återblickar Finlands fem näst finaste Frölundaiter

Finlands fem näst finaste Frölundaiter

Något som gått upp för oss under genomgången är att de finska spelarna har tillfört otroligt mycket till vårt lag och att låta flera av dessa fina spelare sitta på bänken känns inte bra. Vi passar därför på att sätta ihop en 2a femma med några av de som förtjänat att nämnas under rubriken ”Älskade importer”.

Backar

Tittar vi på backarna som finns att välja på förstår man redan på genomgången förra veckan att Sami Salo är ett givet namn. Han är så mycket försvarsgeneral och ”hela-paketet” som en back kan vara. Han föll på mållinjen mot Nummelin och Niemi men i en andra kedja så är han given. Ska vi vara helt ärliga så är det ju ett pinnhål upp i och med att han stod uppsatt i fjärdekedjan under 2004/2005.

Vem som ska göra Sami Salo följe till andra backpar är en väldigt delikat fråga. Det finns den hyper-offensive Janne Niskala och dito Tom Koivisto. Niskala hade över 0.5 poäng per match och kunde i sina stunder vara helt excellent i offensiven och i likhet med Koivisto även dela ut magsår i egen zon till oss supportrar eller som siste man på offensiv blå. Två som kanske kan diskuteras tillsammans med dessa är Markus Siekola, en habil back under lite drygt en säsong och den något mer defensive 3-säsongsbacken Arto Tukio. Vi har andra fler mer eller mindre välbalanserade backar som till exempel Tuukka Mäntylä, en spelare som hade psyke som en liten bjäbbig hund och Toni Söderholm, en genomsympatisk 2-vägsback som kanske hade för stora förväntningar på sig

Möjligheten att kunna dra en lans för Arto Tukio finns, stabil och pålitlig men på Sitting Bulletin gillar vi artister och delar ut den offensiva backplatsen till Janne Niskala.

Forwards

I andra kedjan finns plats för tre favoriter. Några nämnde vi kort förra veckan men passar på att lägga ut texten lite längre här.

Sean Bergenheim – Med sina 83 matcher gjorde han ett stort avtryck på en mycket kort tid. Redan när han lämnade första gången var han efterlängtad som återvändare. Samma glädje och vinnarinstinkt som Kallio, men mer explosiv, fysisk och jobbig att möta. Hyper-professionell! Hans intåg i laget betydde mycket under en väldigt tuff säsong och det glömmer vi inte.

Ville Peltonen – en finsnickare av rang – enbart en säsong, men vilken säsong han gjorde. Över en poäng per match.

Artturi Lehkonen – ett yrväder som levererade något sinnessjukt under SM-slutspelet innan han gick vidare över till NHL. Man älskar verkligen spelare som lyfter sig i slutspelet och Lehkonen var en sådan spelare. För den som har tid över eller bara vill gotta sig åt fina hockeystunder så rekommenderas någon form av målkavalkad från SM-slutspelet med Ärtan i huvudrollen. Vissa hävdar att han kan vara en av de bästa finländska spelarna i Frölunda.

Arto Sirviö – för många en bortglömd spelare. Men förutom att ha ett skott som var hårdare än Antti-Jussi Niemi så hade han också ett fantastiskt namn för speakern att ropa ut: Arrrrtttoooo Siiirrrviöööö. Öste in poäng.

Riku Hahl – En i grunden rätt defensiv center som hade en del poäng i sig. Han var en lagspelare och fick redan när han kom som en av alla hänga-på-Nubben-värvningar, ett A på bröstet. Han var också en av spelarna i Centerkedjen med Jonny Pohl och Lars Eller.

Det finns två spelare ovan som borde varit med i första kedjan men de var utkonkurrerade av spelare som gjorde lite mer under längre tid för Frölunda. Detta är allas våra Bergenheim och Ärtan Lehkonen. Båda två har gjort sig förtjänta av en särskild plats i våra Frölundahjärtan.

Valet av center faller på Riku Hahl och med Niskala i laget kommer vi behöva en spelare som honom.

Sammanfattning

Det här var en tuff uppgift. Att sålla ut bara en kedja med finska importer var så svårt att vi valde att plocka ut två femmor. Den ena med fem mycket stora finska spelare som fick plats baserat på känslor, statistik och “impact” på laget. Den andra innehöll i sin tur flera spelare som nästan likaväl kunnat ha platser i första femman. Vi har dock plockat ut en målvakt för båda. Så här ser då våra två finska femmor ut:

1:a femman

Målvakt: Fredrik Norrena

Backpar: Niemi – Nummelin

Forwards: Tomi Kallio – Christian Ruuttu – Marko Jantunen

Två backar som kommer komplettera varandra mycket bra. Anfallet kan verka ha en växel och det är full fart framåt. Två utpräglade målskyttar och en stenhård och respektingivande center.

2:a femman

Backar: Sami Salo – Janne Niskala

Forwards: Sean Bergenheim – Riku Hahl – Artturi Lehkonen

Fem spelare som är allt annat än en andrasortering. Sami Salo kommer få mycket att göra när han städar efter fantomen Niskala. Men tillsammans hade de varit roliga att titta se. Riku Hahl kompletterar den kraftfulle Bergenheim med skarpskytten Lehkonen.

Föregående artikelArenaavtalet i hamn
Nästa artikelLennström kan bli lösningen

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt