tisdag, 9 mars 2021
Hem Valvet Återblickar Finlands fem finaste Frölundaiter

Finlands fem finaste Frölundaiter

Vårt finländska grannland har levererat otroligt omtyckta och högkvalitativa spelare till många av lagen i SHL. Tillsammans med Växjö delar vi på minnet av Tomi Kallio och hans betydelse för laget. Luleå har sin Jarmo Myllys och i HV hittar vi en hel rad med namn som Keskinen, Voutilainen och Teemuu Laine för att nämna några.

I vårt urval är det inte helt lätt att välja bland de finländska hjältarna som förgyllt våra hockeyliv. Men vi gör ändå ett försök.

Det finska målvaktsundret?

På målvaktssidan hittar vi totalt 4 målvakter där en var outstanding (Fredrik Norrena) en var almost-standing (Ari Ahonen) och de övriga två var mer not-standing-at-all (Jere Myllyniemi och Jan Lundell).

Norrena var ju med när Frölunda vann SM-guld 03 och delade då på jobbet med Henrik Lundqvist. Norrena fick ju också den sista guld-matchen mellan stolparna, något som Henrik Lundqvist berättat störde honom ända fram till guldet 2005.

Jere och Jan var ju två spelare som båda fick sparken. Medan Jere Myllyniemi hade fördelen att inte få spela alls lyckades Jan Lundell med konststycket att spela en match och släppa 9 mål med en räddningsprocent 0,68. Tillsammans motbevisar de det så kallade finländska målvaktsundret.

Redaktionen konstaterar att Norrena är självklar i målet.

Backar – de tystas revansch

Här pratar vi om många spelare som gjorde sitt jobb i det tysta; ”visk-pratande” Arto Tukio, Erik Kakko, Kimmo Eronen och fler än så har med karisma marknadsfört det finländska folkets vilja till långa utläggningar på andra språk än sitt modersmål.

Här behöver man komma ihåg att det är många som är uppe på bordet och spelare kan vägas mot varandra på en mängd parametrar. Å ena sidan kan man verkligen flytta på en spelare som Sami Salo och å andra sidan hur ställer man hans lock-out-säsong mot Antti-Jussi Niemis fem? Vad gör man med spjutspetsar som Niskala och Tom Koivisto?

Frågor, frågor, frågor.

Vi har resonerat så här, att den rollen som Antti-Jussi hade under 5 säsonger går inte att förneka. Han var viktigt och hänsynslös mot sig själv (och andra). Skulle ni tveka på hans förträfflighet så slänger vi in en meritlista med Guld i SHL och SM-liiga, 3 VM-silver och 1 Silver i OS samt 3 brons-medaljer i VM.

Välkommen till den finländska femman Antti-Jussi Niemi.

Vem följer då Antti-Jussi in i första backpar? Ja, Salo har vi nämnt och det är nog han som är närmast men efter lite långbänk väljer vi ändå Petteri Nummelin – en spelare som hade en sådan överlägsenhet och han spelade under lång tid på en europeisk toppnivå offensivt. Hans fiolspelande målgest, hans offensiva backspel och hur han behandlades i SM-finalerna mot Luleå finns kvar i vårt minne efter 25 år. Även om det finns motstridiga åsikter är det ändå Nummelin som kniper den offensiva backplatsen.

Redaktionen basunerar ut att Anti-Jussi Niemi är självskriven medan Nummelin förtjänar en plats här på bekostnad av Sami Salo.

ForwardsIngen flyttar naturligtvis på Kallio.

Att välja första forwarden till kedjan är en ingen idé att lägga tid på. Finns faktiskt ingen annan mer självskriven i de här kedjorna än Tomi Kallio. Leendet och glädjen vid mål. 9 säsonger där han bevisade hur viktig han var och hur roligt han tyckte det var att göra mål.

Att han fick lämna som han gjorde och inte få sina 10 säsonger för en självklar tröja i taket är en tagg för många Frölundaiter. Har det någonsin funnits en mer omtyckt importspelare i Frölunda?

Utan att ta hänsyn till om en forward ska vara på vänster eller höger sida så vill vi bara ge er en bild av rålistan på finska hovleverantörer av mål och passningar:

  • Sean Bergenheim – Med sina 83 matcher gjorde han ett stort avtryck på en mycket kort tid. Redan när han lämnade första gången var efterlängtad som en återvändare. Samma glädje och vinnarinstinkt som Kallio men mer explosiv och jobbig att möta. Professionell!
  • Ville Peltonen – en finsnickare av rang – enbart en säsong, men vilken säsong han gjorde. Över en poäng per match.
  • Marko Jantunen – En spelare som i efterhand gjort sig känd för annat än ishockey. Men vilken målskytt han var under de 5 säsongerna han spelade i Frölunda. Drygt 0,9 poäng per match och nästan 100 mål på 215 matcher. Kanske minns många honom bäst som målskytten i kedjan som centrades av Christian Ruuttu under SM-slutspelet 95/96?
  • Artturi Lehkonen – ett yrväder som levererade något sinnesjukt under SM-slutspelet innan han gick vidare över till NHL. Man älskar verkligen spelare som lyfter sig i slutspelet och Lehkonen blev en sån spelare. Vissa hävdar att han kan vara en av de bästa finländska spelarna i Frölunda.
  • Arto Sirviö – för många en bortglömd spelare. Men förutom att ha ett skott som var hårdare än Antti-Jussi Niemi så hade han också ett fantastiskt namn för speakern att ropa ut: Arrrrtttoooo Siiirrrviöööö.

Bulletinen är inte helt eniga, men kommer ändå framtill att Jantunen kniper den andra forwardsplatsen. Detta baseras på lång och trogen tjänst, tillförlitlig poängproduktion och en artist på både ett och två sätt. Med det sagt ska man vara ärlig med att såväl Bergenheim, Peltonen och Lehkonen är alla tre värdiga delar av den här finska kedjan.

Vem kniper centerplatsen?

Egentligen ska det inte räcka med en säsong för att hamna på den här listan. Men Christian Ruuttu var en otrolig profil, en publikmagnet och en ännu otroligare hockeyspelare som på sin enda säsong satte ett ravindjupt avtryck i klubben med sitt management-by-perkele. Vi ska dock vara ärliga med att konkurrensen på centerplatsen inte är mördande. Spontant skulle vi nog säga att det finns åtminstone 3-4 forwards som går före centrar som Riku Hahl och tekningsfantomen Juha Ikonen.

Redaktionen fastställer en kedja med Kallio och Jantunen på vingarna och med Ruuttu i mitten.

Mål, Mål, Mål och 100% perkele.

Vi får då ett lag som ser ut så här:

  • Målvakt: Fredrik Norrena
  • Backpar: Niemi – Nummelin
  • Forwards: Tomi Kallio – Christian Ruuttu – Marko Jantunen

Och på bänken hittar vi idel fina hockeyspelande idrottsmän: Sami Salo, Peltonen, Bergenheim, Lehkonen.

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt