torsdag, 15 april 2021
Hem Valvet Återblickar Europeiska främlingslegionen

Europeiska främlingslegionen

Med de stora exportnationerna Finland, USA, Danmark, Kanada och Norge avklarade återstår de länder med färre än 10 representanter i Frölunda.

Tjeckien

2 av 3 är backarna Radek Hamr och Pavel Skrbek. Båda dessa spelare har väl kanske gjort sig mest kända för sina insatser i andra lag. Skrbek, även kallad för Skräpet var en minst sagt tung back (191cm +100kg) som avslutade en säsong i Frölunda 2010/11. Han kom in med en otrolig räckvidd och var till 99.9% en defensiv pjäs. Det blev dock inte fler än 27 matcher med Frölunda efter att han anslutit från Skellefteå. Däremot gjorde han närmare 8 säsonger i Luleå – vilket på något sätt måste respekteras. Ytterligare en tjeckisk back är Radek Hamr. Han är nog i första hand känd som en Färjestadsspelare och gjorde var där en offensivt pålitlig spelare. Under hans tid var Färjestad uppe i något av ett ”SM-silver-stim” och inte förrän hans sista säsong 05/06 fick han sitt guld.

Dessa två kompletteras av Marian Kacir som inte gjorde något större väsen av sig. Han var värvad från Björklöven och hade förhoppningar om att vara en poängkung men så blev det väl inte riktigt. Även om hans två mål mot Luleå 2001 kan nämnas.

Slovakien

Från Slovakien hittar vi inte bara jättebacken Kristian ”Kudden” Kudroc utan också Martin Cibak. Kudden var lång och bidrog med en del elakhet och fysik till försvaret. Hans landsman hade oturen att komma in i den vevan där allt som inte längre fick plats i ett NHL-lag var varmt välkomna till Frölunda. Med detta följde stora förhoppningar om poängutdelning och allmän dominans på banan vilket senare resulterade i missnöje från läktarplats. Det var kanske inte riktigt rättvist då Cibak mer var en två-vägscenter och hade sina större kvaliteter i det defensiva spelet. Det blev enbart en säsong för Martin Cibak innan han fortsatte karriären i Södertälje.

Slovakien har också levererat en mycket minnesvärd spelare i Oto Hascak till Frölunda. Hascak kan väl beskrivas som en Jonas Johnsson typ i sin skridskoåkning men med handleder som Niklas Andersson. Ibland såg det ut som att han tog ett enskilt skär vid defensiv blålinje och bara viftade med klubban fram till motståndarkassen, där han sedan passade eller gjorde mål.

När vi nu tittar på Slovakien får man ju inte glömma Julius Hudáček. En riktig målvakts-spelevink som anslöt från Södertälje när Frederik Andersen lämnade för de stora matcherna på andra sidan Atlanten. Under sin säsong blev han mycket omtyckt och hade i grundserien under 2 insläppta per match och 93% i räddningsprocent. När han efter en mycket misslyckad KHL-sejour (sparken efter 1 match?) och sedan resten av säsongen i Tjeckien så anslöt han till Örebro och utsågs till både MVP och Årets Målvakt.

Schweiz

Det är inte många spelare från Schweiz som varit i Frölunda. Men vilka spelare! Den kanske hos många bortglömde Patrick von Gunten gjorde tyvärr bara en säsong i Frölunda men, vad bra han var. Skridskoåkning, passningsspel och pålitlig både i egen och offensiv zon. Han lämnade för Kloten året efter och det är nog många som gärna sett honom fler säsonger i klubben.

Hans landsman behöver knappast en längre presentation: Martin Plüss. Ett fullblodsproffs som många var tveksamma om han skulle klara av att hålla en acceptabel nivå i SHL. Han första säsong var den så kallade lock-out säsongen och det bidrog till tveksamheten. Men i efterhand kan vi konstatera att han överträffade alla förväntningar som någon kunde ha på honom i ett stjärnspäckat SHL.

Efter vad som kändes som 2 timmar i Sverige pratade han bättre svenska än de flesta. Sin första säsong gjorde han med Peter Höghard och Jonas Esbjörs för att sedan nå de riktigt fina höjderna tillsammans med Kariya och Bergenheim, oavsett var han på många sätt en central spelare i laget. Sättet han lämnade på var ingen rolig avslutning, speciellt inte för en spelare som i mångt och mycket blivit accepterad som nästan infödd göteborgare nästan i nivå med Kallio.

Slovenien

En spelare vi har kvar är Sloveniens representant Jan Mursak. Hans kapacitet är vi bekanta med och ser fram emot att få njuta av återigen den här säsongen. Ett spjut av rang som Hasse-bula skulle uttryckt sig om den här värvningen.

Mer eller mindre medvetet bortglömda importer

Utöver ovanstående hittar vi till exempel Thailands antagligen mest meriterade hockeyspelare Likit Andersson – han gjorde ett par matcher och så här i efterhand är det lätt att sätta ett frågetecken över varför han ens var med från början säsongen 04/05(!). Fler frågetecken kan vi sätta efter spelare som backen Vladimir Kramskoy, Alexander Beliavski och kanske också tysken Christoph Schubert.

Redaktionen väljer

På målvaktsposten gör vi det lätt för oss och väljer den enda som finns Hudáček. En av de bättre möjligheterna man kan tänka sig när man inte har några valmöjligheter alls.

På backsidan är det Patrick von Gunthen som lyser klarast. Men den stora frågan är vem man ska välja som hans partner. Om vi bortser något från att Radek Hamr egentligen var som bäst i Färjestad så är det nog han som är den mest meriterade backen i den Europeiska Främlingslegionen.

Vi får således ett backpar med Patrick von Gunthen och Radek Hamr.

På forwardssidan är det center-tjockt som vanligt. Några riktigt på höger- eller vänsterforwards hittar vi inte bland de vi har att välja på. Vi har å andra sidan både Mursak och Plüss som två solklara medlemmar medan tredjelänken i kedjan egentligen står mellan Cibak och Oto Hascak. Med största respekt för Cibaks Stanley Cup-ring så är det Hascak som kniper den sista platsen. För dem som inte hade möjligheten att se honom är det bara att beklaga.

Målvakt:

Hudáček

Backar:

Von Gunthen – Radek Hamr

Forwards:

Mursak – Plüss – Hascak

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt