torsdag, 15 april 2021
Hem Valvet Återblickar En femma för älskare av Brunost och Smörrebröd

En femma för älskare av Brunost och Smörrebröd

För att inte göra ett allt för urvattnat lag har vi på Sitting Bulletin valt att slå ihop en femma med våra grannar i väst: danskarna och norrmännen. Om ni är osäkra på vem som är vad så är en bra beskrivning att de ena äter smörrebröd men låter som gröt (de från Danmark) medan de andra käkar brunost och låter som att det är kul (de från Norge). Tillsammans utgör de definitionen av ett syskonpar som bara en självgod storebror kan älska.

Vi har inte haft lika många spelare från våra två grannar totalt som vi haft från Finland. Från Danmark finns det 10 och från Norge finns det 11 spelare att välja på.

Oklart om det var en uttalad strategi men under en del av Frölundas historia var spelare från Danmark och Norge ett sätt att bredda intresset för föreningen i en större geografi. Vi hade till exempel under senare delen av 00-talet flera danska juniorspelare i klubben som lyckades med varierande resultat.

På Eliteprospects hittar ni listan för norska spelare och danska spelare i Frölunda.

I den danska ringhörnan

Från Frölunda-håll har vi haft förmånen att se en av våra danska spelare göra en fantastisk resa genom att gå från Frölunda till NHL och senare bli Stanley Cup-vinnare med Washington. Den spelaren är Lars Eller. Han gjorde 3 säsonger i våra juniorlag och varvade med spel i A-laget.  Minnesvärt är att han var en av tre centrar i den så kallade Center-kedjan tillsammans med Jonny Pohl och Riku Hahl som visade oss ett sätt att spela fantastisk ishockey på.

Sista säsongen i Frölunda gjorde han 48 matcher och 29 poäng. En säsong då han med det var fjärde bäste poängplockare, 3 poäng före publikfavoriten Fredrik Pettersson som gjorde 26 på 53 matcher. Lars Eller var mer allround än många, han var inte ”flashig” men pålitlig och med sin spelstil en fröjd att se.

En annan dansk spelare är målvakten Fredrik Andersen som tyvärr inte gjorde mer än en bejublad grundserie för oss i början på 10-talet. Han var en vägg, inte bara för att han var en vägg i storlek utan också för att han var otroligt bra. Efter flera år med målvakter som inte alls bidrog till att stjäla poäng var han en typisk stänga-igen-butiken-målvakt. Det såg kanske inte alltid ut som att han rörde sig utan det var mer som att han installerat en puckmagnet som bara stoppade puckarna. Hans grundseriestatistik sticker ut med sina 1.62 insläppta per match och en räddningsprocent på 94.3!

Synar man andra danska representanter mer noga så är också Oliver Lauridsen en profil. Han kom in med mer muskler än spel men lyckades under guldåret 2016 växa ut till en all-round-back som inte tvekade i att med våld stoppa upp två sura hockeyfingrar i motståndarens näsborrar. Med sina nästan 2 meter och 108 kg adderade han först och främst längd, vikt och räckvidd men lyfte under säsongen in spelförståelse och bra uppspel till ett en redan respektingivande repertoar. Han är ett bra exempel på 1-säsongsspelare som vi många hoppades få njuta mer av innan han nu gick till Malmö. Men så kan det vara – alla är inte födda till att vilja vinna SM-guld varje säsong.

En annan back från Danmark är Philip Larsen. Han kom från Rögle och varvade sedan spel i A-lag med spel i juniorlagen under fyra år. I likhet med Lars Eller gjorde han sin stabilaste säsong året innan han åkte över till NHL. Han var inte en stor back men pålitlig och relativt all-round med en viss offensiv uppsida.

Förutom dessa tre finns också den över-haussade Kirill Starkov som tyvärr inte gjorde ett större avtryck i SHL-kostymen och man bör nog nämna Mikkel Bödker som gjorde två matcher i A-laget men över 80 i juniorlagen. En sådan spelare är svår slänga in i det här laget även om han idag står noterad för drygt 700 matcher i NHL.

Från andra sidan av Svinesundsbron

Våra norrmän har precis som danskarna kommit i varierande kvalitet. Mest spetskompetens hittar vi hos Mattis Olimb –en passningsvirtuos som lite ironiskt hade otroligt svårt att passa pucken ibland – men ändå mycket omtyckt och även en viktig spelare för oss i grundserien. Hans cirklande och letande efter passningar fick nog många av oss på läktaren att skrika ”skjut” mer än en gång. För den som vill veta mer om Olimb kan man på Google antagligen söka på ”Glad gutt”. Om inte nu Ryan Lasch varit i Frölunda efter Olimb hade vi nog kommit ihåg hans passningar än mer än vad vi gör. Vi minns dock Olimb som en stabil poängplockare i grundserien som ofta försvann som en löning när det var slutspelshockey på schemat.

Mattis landsman Rosseli-Olsen behöver knappast en presentation, men vi vet att många är ense med oss om att vi är djupt tacksamma att han varit i Frölunda så här länge och att han är exakt den spelaren han. Hans roll som kulturbärare och bästa tredje-länken i vilken kedja som helst. Han sticker ut från övriga med både sitt gedigna hemjobb och sitt spel i boxplay. Hans 10 säsonger inger respekt men övriga meriter kommer nog inte räcka till en tröjhissning.

I den norska ringhörnan hittar vi också Mattias Nörstebö, en av de mest skadeförföljda spelarna den här sidan finanskrisen. Han gjorde tre säsonger men enbart 100 matcher och var väl fortfarande lovande när han lämnade för Mora.

En annan norrman är Per-Åge Skröder. En kort och osynlig sejour i Frölunda i slutet på 90-talet som verkligen visade sin SHL-kompetens i framför allt MODO.

Sammanfattningen

Med de spelare vi har tillgå så är det ingen riktig konkurrens på någon av platserna. I målvaktshörnan konkurrerar Frederik Andersen med Patrick Galbraith och Pål Grotnes. Ingen av dessa två är ens i närheten av vår danska målvaktsjätte.

Med Andersen mellan stolparna kan man ha nästan vilket försvar som helst.

Vilka försvarar Danmark och Norge?

Vid en genomgång av de tillgängliga försvararna är det två danska herrar som är något före några av de andra. Vi tänker på dansk jätte nummer två – Oliver Lauridsen och den något mer normalstora Philip Larsen.

Med dessa två i försvaret får vi både fysik, stabilitet och speluppfattning in i laget.

Forwardsplatserna

I det här gänget sticker tre spelare ut. Vi har två norska spelare med Mattis Olimb och Mats Rosseli-Olsen. Ingen är mer självklar än Rosseli. Olimbs passningsspel och långa trogna tjänst bereder också honom en plats i den här kedjan. Tillsammans med dessa lyfter vi fram Lars Eller med en SC-ring på fingret.

Formeringen herrarna emellan kan diskuteras. Att Rosseli – SHL:s bästa tredje länk – går in på kanten är naturligt men vem ska vara center? Å ena sidan är Lars Eller en center av högt internationell kvalitet å andra sidan var han ju på kanten en del av tiden i Frölunda. Med resonemanget att Olimb tillbringade mycket tid i sarghörnen så sätter vi honom på kanten och Lars Eller i mitten.

Laget

Målvakt: Fredrik Andersen

Backar: Philip Larsen – Oliver Lauridsen

Forwards: Mattis Olimb – Lars Eller – Mats Rosseli-Olsen

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt