torsdag, 15 april 2021
Hem Krönikor Gästkrönikor Gästkrönika: Erik Andersin - Tankar om klubbmärket

Gästkrönika: Erik Andersin – Tankar om klubbmärket

Så var det dags igen.

Debatten om Frölundaindianens vara eller icke vara har än en gång blåst upp och nu verkar det som att Frölunda, för en gång skull, faktiskt börjar fundera på att byta ut Hockeysveriges kanske mest omdiskuterade klubbmärke.

Frölunda har i många år fått kritik för sin indian, att den kränker den amerikanska ursprungsbefolkningen bl.a. Men just den delen är inget jag kommer gå in på närmare här. Jag har inte tillräckligt med kött på benen för att kunna ha någon åsikt om det egentligen. Så det lämnar jag åt andra.

Jag kommer fokusera på märket i sig, inte dess betydelse. Enligt mig finns det två tydliga läger bland Frölundasupportrar när det kommer till indianen. Ena sidan vill absolut ha den kvar, den andra vill absolut inte det.

Vi kan börja med att bena ut varför Frölunda valde just en indian som klubbmärke;
I mitten på 90-talet så fick de allra flesta klubbarna i dåvarande Elitserien för sig att de skulle ändra sina loggor och namn för att efterlikna NHL. Frölunda valde då att byta namn till “Frölunda Indians” och byta logga till den vi har idag. Anledningen till att det blev en indian var för att Frölunda, under 60-talet, kallades för Vilda Västern. Men de ville inte bli förknippade med skjutvapen så Cowboys gick bort och då blev det istället en indian, som en “hyllning” till Amerikas ursprungsbefolkning. Med tiden så bytte de allra flesta klubbarna tillbaka till sina ursprungslogotyper och namn. Men Frölunda (samt några klubbar till) valde att ha kvar sin NHL-inspirerade identitet.

Ett äkta klubbemblem

Vad tycker då jag?

Jag tillhör skaran som helst ser att Frölunda skrotar indianen. Jag har växt upp med indianen och jag har älskat den genom åren. Jag tyckte det var jättehäftigt med en indian när jag var liten och jag tycker fortfarande att den rent estetiskt är snygg.

Men.. det är inget klubbemblem. Ser du den framför dig utan att veta själva kopplingen till Frölunda så har du ingen aning om vad det är. Då är det bara en snyggt ritad indianskrud.

Jag anser att ett klubbemblem ska innehålla ett lagnamn, det ska helst vara en form av sköld och det ska finnas en lokal förankring. Det ska visa vilka vi är. Och Frölunda är inga indianer, Frölunda och Göteborg har ingen som helst koppling till indianer och Frölunda är framförallt inget NHL-lag. Frölunda är en av Sveriges mest anrika ishockeyföreningar och då ska vi ha ett klassiskt, stilrent och snyggt klubbemblem.

Så då är frågan vad jag tycker vi ska göra när indianen är skrotad?

Det allra mesta lutar väl åt att Frölunda kommer välja att ta tänka nytt och ta fram ett helt nytt klubbmärke. Men nytänk är sällan något positivt när det gäller det här. Ett nytt klubbmärke tenderar ofta att bli alldeles för modernt, då det ofta ska “flashas” med moderna symboler och olika färgnyanser och fan och hans moster. Det finns många exempel på där nya klubbmärken med en “klassisk touch” bara blir pannkaka.

I NHL har vi Anaheim Ducks och Florida Panthers vars klubbmärken blev bra mycket sämre när de skulle göra på det sättet och i SHL har vi Växjö Lakers som ett väldigt dåligt exempel på just det. Nu var ju inte deras gamla märke över huvud taget snyggt på något sätt, men det är inte det nya heller även om det är en sköld med lokal förankring. Det brukar få klubbemblem godkända men Växjös är helt enkelt alldeles för modernt.

Så jag tycker att vi tar bort indianen och sen byter vi namn till det gamla “Västra Frölunda Hockey Club” och tar samtidigt tillbaka VFHC-emblemet. I mina ögon innehåller det allt vad ett klubbemblem ska innehålla. Det är en sköld, förvisso en rund sådan, men ändå en sköld, lagnamnet är med, det finns en lokal förankring i form av namnet på staden och ett årtal. Det har även en krans, som är ett väldigt klassiskt inslag i svenska klubbemblem. Det behöver inte vara svårare än så. Inte det minsta otydligt.

Stilrent, klassiskt, snyggt!

“Varumärke”

Men sen finns det också en annan aspekt som jag helst inte skulle vilja spela någon roll.
Och det är det hemska ordet: “Varumärke”.

“Indianen är vårt varumärke”.

Jag förstår grejen med det. Jag förstår att indianen säljer. Men jag tycker att vår identitet som förening är viktigare än att vi har en logotyp som säljer mycket souvenirer. Våra framgångar, både i Sverige och Europa, borde vara tillräckligt starkt “varumärke”.

Sen har vi då argumenten som supportrarna som förespråkar indianen ofta lägger fram;
Vi har vunnit 4 av 5 guld med indianen, den är snygg och den visar på kämpaglöd och krigarmentalitet. Det är argument jag förvisso kan köpa men jag anser att det är ganska så irrelevant i sammanhanget. Det finns dock ett argument som jag inte köper alls och det är detta med att vissa som valt att tatuera in indianen ser det som en anledning till att i all framtid ha kvar den som logga.

Jag har också en version av Frölundaindianen intatuerad på kroppen, men det är ingen vettig anledning till att vi ska ha kvar den. Jag ser att det här finns två alternativa lösningar på det “problemet”; antingen så tar du fram vinkelslipen eller så gör du som jag kommer göra, ha kvar din tatuering, som ett minne av vår historia. Jag tycker inte att indianen ska raderas ur vår historia, jag vet att indianen har betytt mycket för Frölunda och för våra supportrar genom åren. Jag kommer att minnas den med både kärlek och värme och det kommer nog t.o.m bli en liten sorgeprocess när den försvinner.

Men allting har ett slut, indianens tid är förbi. Men det betyder inte att den inte ska finnas kvar i vårt minne. Bär din Frölundatatuering med stolthet. Har du kvar lite plats på kroppen att fylla med bläck så passa på att smycka ut den med VFHC-loggan. Det har jag gjort, jag har även den gamla VFIF-loggan från 60-talet. Och den har jag inte för att jag vill att den ska komma tillbaka som klubbemblem, utan jag har den för att hylla vår historia.

Så var landar vi i detta?

Tacka indianen för denna tiden, det var kul så länge det varade, men den har gjort sitt. Vi är, och ska vara, en respektabel hockeyförening och för det krävs det att vi har ett respektabelt klubbemblem, nämligen detta:

Erik Andersin

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt