torsdag, 15 april 2021
Hem Krönikor FHC Snacket Frölundas absolut bästa importspelare

Frölundas absolut bästa importspelare

Efter en lång serie av inlägg har vi så äntligen gått igenom alla Frölundas importer. I artiklarna har Sitting Bulletin pumpat ut ett antal importkedjor från Finland, USA, Kanada, Danmark/Norge samt ett europeiskt lag. Vilka spelare och minnen det väcker till liv, även hos en med fläckvis demens som mig.

Man kan naturligtvis ha åsikter på detaljnivå om de uttagningarna men i det stora hela är vi helt rätt på det.

Jag tänkte därför ge er en egen sammanställning av mina 5 bästa importspelare bland de vi redan valt ut.

En lite brasklapp kan dock vara på sin plats.

Av förklarliga skäl lever de flesta av oss i nutiden och därför kan enskilda spelare som man haft närmare bekantskap med vara något favoriserade. Samtidigt är spelare från svunna tider, upplevda med ett barns otyglade entusiasm, ofta uppsatta på piedestal. Så i slutändan kanske det blir en balans. Men glöm inte att allt är både relativt och subjektivt på samma gång, samtidigt är det tre perioder hockey och pucken är rund och platt vilket alltså betyder att man ibland tycker likadant och ibland helt olika.

Jag har därför bestämt mig för att göra en egen samling av de 5 spelare som varit de bästa importerna.

Minns ni spelarna?

Nä, inte jag heller så här kommer de olika lagen igen.

Kanada

Målvakt: Dan Bakala

Backar: Chay Genoway – Mike Ford

Forwards: Matt DucheneSerge Boisvert (C) – John Newberry

Kommentar: Bortsett från målvaktsposten är det är fina grejer rakt igenom. Spelarna hade ju varit helt omöjliga att se i samma lag både såväl pengamässigt som tidsmässigt men bara tanken på den här femman i Frölunda får mig att salivera som en Pavlovsk hund.

USA

Målvakt: Pat Jablonski

Backar: Mike WeberMatt Donavan

Forwards: Ryan LaschCasey WellmanRhett Rakhshani

Kommentar: För mig är det bara två spelare som sticker ut här. Av förklarliga skäl är den ena Ryan Lasch. Hans flippmackor, skotten från sarghörnet, kliniska passningar, målen som han gjorde när ingen annan visste vad hur man gjorde och hans alla guld med Frölunda. Det är så hög nivå man kan komma på den värvningen. Den andra spelaren är Weber. Även han klass rakt igenom men på ett annat sätt och tyvärr under en mycket kortare tidsperiod. Övriga hade sina kvaliteter men något djupare avtryck har de inte gjort på mig.

DK/NO

Målvakt: Fredrik Andersen

Backar: Philip LarsenOliver Lauridsen

Forwards: Mattis OlimbLars EllerMats Rosseli Olsen

Kommentar: Att Danmark och Norge kan spela hockey ser vi ju här. Olimb var bra men aldrig en favorit hos mig. Hans snurrande påminner ibland om mitt eget skrivande där det tar tid innan man kommer till skott. Om jag nu gör det.

Rosseli Olsen är nästan lite underskattad kan jag tycka. Han har så mycket mer attityd och haft mer betydelse än vad han kanske får credd för. Att en sådan ”komplementspelare” lyckats bibehålla samma nivå och kontraktet med Frölunda under så lång tid är imponerande. Han lär aldrig få tröjan i taket men han kan få en genuin tumme upp.

Finland

Målvakt: Fredrik Norrena

Backpar: Antti-Jussi NiemiPetteri Nummelin

Forwards: Tomi KallioChristian RuuttuMarko Jantunen

2:a femman

Backar: Sami SaloJanne Niskala

Forwards: Sean BergenheimRiku HahlArtturi Lehkonen

Kommentar: Av dessa finns det ju enbart en som lyfter mycket högre än andra – kanske till och med högst av de alla i den här artikelserien: Tomi Kallio. Glädjen vid mål, pålitligheten, samarbetet i Guldkedjan och avgörandet 2003. Man blir återigen ledsen att han inte fick fortsätta karriären i Frölunda. Ett totalt haveri i klass med andra kända Frölunda-haverier som skatteskulder, spelskandaler och indianloggor på lag från Västkusten (hoppsan!).

Sedan undrar jag om inte överste-chefen Christian Ruuttu på något sätt, med sina toppkvaliteter, attityd, ledarskap och vinnarinstinkt är en av de bästa spelarna som varit i Frölunda.

Europa

Målvakt: Julius Hudáček

Backar: Patrick von GuntenRadek Hamr

Forwards: Jan MursakMartin PlüssOto Hascak

Kommentar: Här är det Plüss som dominerar. Inga frågor på det.

Målvakterna

På den här positionen kan åtminstone inte jag hitta några andra än Norrena och Andersen. Ur ett perspektiv borde jag kanske gå på Andersen då hans grundserie var helt magisk men jag glömmer heller inte att han inte riktigt lyckades stänga till på samma sätt i slutspelet. Kan tyckas orättvist då vi hade minst sagt stora problem med Oscarsvinnare Järnkrok och skarpskytten Silverberg. Att stå i mål när Frölunda tog sitt andra guld efter ett halvt liv i väntsalen får bli det som rinner över till Norrenas fördel. Sedan var han ju lite smågalen också.

Målvakt: Fredrik Norrena

Backar:

Det här är svårt på riktigt. Jag kan å ena sidan inte släppa Genoway och å andra sidan så är frågan om inte Niemi är exakt den typen av back som man älskar, oöm, tyst och lika pålitlig som blaskig lager på sommaren. Men Nummelin då? Nja, jag gillar inte fiol. Mike Ford? Ja, hade jag sett honom live så hade han antagligen varit gjuten men så gammal är inte ens jag. Sami Salo, absolut! Weber, jajemän! Niskala? Nä för mycket slarv. Det är svårt men jag landar i att Niemi är en av toppimporterna. Han behöver någon som kan göra mål och åka skridskor så här väljer jag Genoway – en spelare som nästan fick mig att uppskatta balett när han åkte skridskor i slutspelet.

Backpar: Antti-Jussi Niemi – Chay Genoway.

Forwards

Det här är både enkelt och svårt. Enkelt för att Tomi Kallio och Ryan Lasch är helt gjutna. Ni ska veta att jag verkligen försökte komma på en orsak att inte välja Ryan Lasch. Just för att det finns andra jag minns med större värme som Ruuttu, Serge Boisvert, Martin Plüss, Jantunen och Bergenheim. Men det går inte. Inte ens för mig. Så med Tomi på ena kanten och Ryan på andra – vem väljer man som center? Plüss är tillsammans med Ruuttu helt klart två alternativ men jag går på min barndomsfavorit John Newberry. Han har ett sinnessjukt poängsnitt, han var med och spelade upp Frölunda i Elitserien, han räddade puckar med visiret liggande på mage och skulle om han gjort samma sak i dagens lag varit en otrolig publikfavorit.

Forwards: Tomi Kallio – John Newberry – Ryan Lasch

Frölundas bästa importer

Fredrik Norrena

Antti-Jussi Niemi  – Chay Genoway

Tomi Kallio – John Newberry – Ryan Lasch

 

 

 

Föregående artikelBack in The Day – Part 1
Nästa artikelLasch till Pelicans
FHC Snacket
Har balanserat på en knivsegg mellan privatliv och supporterskapets galenskap i flera decennier. Vandringen fortsätter

1 KOMMENTAR

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt