torsdag, 15 april 2021
Hem Krönikor Birgit Johansson Värdet av detaljer

Värdet av detaljer

Att ha koll på detaljer verkar inte stå högt i kurs när Frölunda rekryterar för såväl marknadsavdelning som pressansvarig. Båda dessa har en tendens att slira på dessa.

Vi har en dunderfet jubileumssäsong som pågår just nu där än det ena, än det andra som jubileras. En av de större händelserna är jubileumsmatchen som spelades mot Djurgårdens IF i december. När vår kära förening då har skrivit upp matchen på sin hemsida har man inte haft vett nog att skriva ut saker ordentligt.

Två artiklar inför matchen lades ut på hemsidan, samma fel uppstod i båda artiklarna som vi nu länkar här och här. Jag citerar, från artikel två av de länkade: ”[…] för 35 år sedan bytte Västra Frölunda IF Hockey namn till Frölunda HC”.

Namnbyte?

Det är två fel här. Västra Frölunda IF Hockey bytte inte bara namn. Rent tekniskt så lades VFIF Hockey ner eftersom att det var en för stor ekonomisk börda för övriga sektioner i VFIF, det är det första felet. Det andra är namnet. Den nya föreningen som bildades hette Västra Frölunda HC, inte Frölunda HC. Det hette vi sedan fram till 2004. Jag vet inte om det här är ett medvetet försök att skriva om vår historia eller ett misstag baserat på okunskap. Men vi har som egen förening hetat Västra Frölunda HC längre än vad vi har hetat Frölunda HC och vi kan inte hålla på och gå ut med felaktig information om vår egen historia så här, det blir pinsamt. VF är ett smeknamn och arv som är levande än idag och vi kan inte bara ignorera tjugo år av vår historia.

Det som gör det hela än mer beklämmande och irriterande är att samma fel fanns i den första artikeln vilket påpekades till föreningen, som då rättade texten. När man sedan skriver den andra artikeln så finns alltså samma misstag med igen? Hur lyckas man från föreningens sida med det? Man har alltså sedan tidigare blivit rättad så det kan inte handla om okunskap den andra gång felet begås, utan man väljer helt medvetet att göra om det. Det gjordes inte heller endast på hemsidan, utan även i övriga kanaler i sociala medier, t.ex. Twitter:

Vad är då svaret från pressansvarige, jo det ser ut så här:

Det är ett svar som fullkomligt dryper av arrogans och är nedvärderande mot alla dom som på allvar bryr sig om föreningen Frölunda HC. Det är nog att av de sämre svaren Kymmer har kommit med när han ska försvara sina och föreningens dumheter. Till att börja med har man även skrivit fel i texten som inte hör till ”kortversionen” som finns längst ner i artiklarna.

Sedan räcker det med en mening om årsmötet 2004 och att VFHC blir FHC, så är allting med. Väldigt enkelt och tydligt för läsaren. Att man som läsare inte skulle ha tankeförmåga nog att följa stegen ”Västra Frölunda IF” till ”Västra Frölunda HC” till ”Frölunda HC” är direkt förolämpande. Det skulle inte förvåna om medlemmar och supportrar har långtgående bättre kunskaper om föreningen än herr Kymmer, det är också därför vi reagerar. För att vi ser att föreningen går ut och gör fel.

Men det är inte endast hos presschefen vi hittar dessa bekymmer, även marknadsavdelningen ska ha sin släng av sleven. Vi behöver inte gå längre än våra egna mailkorgar. Så här skriver man inför matchen då Joel ska hyllas för sina 1000 matcher i Frölundas tröja:

11 år i klubben. Elva år. I klubben. Elva. År.

Det stämmer om vi räknar från att Joel kom hem ifrån Nordamerika. Saken är bara den att Joel gjorde fem hela säsonger i a-laget innan han åkte över den stora pölen till väster. Hade det ”bara” handlat om elva säsonger, ja då hade det inte varit dags för ett 1000-matchersjubileum än på ett tag.

Men att ha koll på detaljer är inte vad marknadsavdelningen gör. De höftar istället lite som de känner för. Tidigare den här säsongen har vi bland annat sett ett derbydebacle och hur vi tydligen skulle äta ”English breakfast” när det var dags för CHL-möte med walesiska Cardiff.

1000 matcher men när firas det?

När vi nu ikväll ska hylla Joel för hans 1000 matcher är det dessutom osäkert vilken tid som gäller, eftersom att föreningen de senaste dagarna har lyckas med konsttycket att annonsera ut flera olika tider… Är det 18:40, 18:45 eller 18:55 vi ska jubla för Kaptenernas Kapten…? När börjar vanligt intro respektive hyllningen? De har lyckats mangla ut väldigt olika information för tillställningen bara de senaste tre-fyra dagarna.

Men det är sådant här som sker när man rekryterar personer utan sakkunskap om den idrott de faktiskt ska arbeta med på ett sätt eller annat. Eller som man själva uttrycker sig på sin hemsida när det ska rekryteras en ”Event manager” (räcker det inte med den vi har?): ”Du behöver inga tidigare kunskaper om hockey, men intresse av sport och live-upplevelser ser vi som en fördel.” Någonstans måste det anses rimligt, ja, även logiskt att en ishockeyförening anställer människor med kunskap om ishockey. Att man anställer personer som förstår vad det är för värld de kliver in i.

Istället för att ta in sådana som inte förstår vad ett derby är, blir utskrattade av hela Idrottssverige och sedan kör ”derby” mot Färjestad igen för att ”se om självironi flyger” som det tydligen uttrycktes inom föreningen. Trots att man måste ha varit medvetna om att det endast kommer att skämma ut föreningen mer och skapa irritation i de egna leden.

Det här händer gång på gång. Så enkla saker som så många har koll på i medlems- och supporterled men som ledningen sedan låter ett gäng klåpare inom det operativa klanta till. Man blir less. Väldigt less. De sitter där högt uppe i sitt elfenbenstorn och gör bort sig utan att någonsin erkänna att de gör fel… Det hela är oerhört amatörmässigt och slutar i att man från press- och marknadsavdelningar skämmer ut föreningen gång på gång.

Nästa person som anställs borde inte vara en ”Manager” av något slag till det ständigt växande kommersiella teamet, utan en jävla faktagranskare.

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt