torsdag, 15 april 2021

Trista tröjor

Ni har väl sett den tröjranking vi lade upp igår? Då borde ni ha insett att det förmodligen har varit ett väldigt enkelt jobb vara tröjdesigner för Frölunda HC de senaste säsongerna. Eller ja, det kanske har varit lite halvsvårt att pussla fram plats åt alla sponsorer. Ytterligare en sak borde ni ha insett. Att våra tröjor är tråkiga. Oerhört tråkiga. Det här har inget att göra med färg eller klubbmärke. Det har inte ens med reklamen att göra. Det har med designen att göra.

Viktig del av vår identitet

Säg Frölunda och vad dyker upp i skallen på folk? Jo, saker som resultaten, tabelläget, spelarna, Scandinavium, publiken och givetvis tröjorna vi spelar i. Matchtröjorna är en viktig del i att sätta föreningens identitet, i att visa upp vilka vi är. Inför match samlas supportrar i matchtröjor, man går på stan i matchtröjor, man står på läktaren i matchtröjor. Vad väljer vi då att göra med vår tröjor? Jo, vi reducerar oss till tre streck på respektive arm. Vi väljer att se ut som Örebro eller något annat personlighetslöst lag. Varför? Finns det ingen stolthet hos den stackars krake som sätter sig ner och designar våra tröjor? Finns det inte ryggrad nog att ställa sig upp och skrika att “Det här duger inte”?

Är vi så desperata för pengar att vi helt har valt bort att ha en tröjdesign till förmån för att ha så många reklamplatser som möjligt? Och att vi sedan har slängt in en “design” där det passar. Byt ut färgerna och våra tröjor skulle kunna tillhöra vilket lag som helst i världen. Det finns inget med dem i form av design som ger intrycket av att det är en Frölundatröja det handlar om.

Champions Hockey League

I CHL är det om möjligt ännu värre. Där delar 32 lag på fem-sex designer och vi följer lydigt i kopplet. Här får vi inte ens ha våra egna menlösa och historielösa tröjor. Här ska vi ha andra menlösa och historielösa tröjor, som vi dessutom måste dela med andra lag! Dessutom spelar vi i svarta byxor. När blev svart en av våra färger? Istället för att låta de Europeiska skillnaderna mötas ska allt strömlinjeformas i en trist gegga. Hur mycket utbyte får vi ut av det?

Vi säger alltså inte ifrån heller. Inte emot att vi inte får ha våra egna tröjor. Inte emot att vi ska dela design med andra lag. Inte emot ens när vi tvingas spela i svart! Vi är en stor spelare på den Europeiska planen, en enorm spelare. Vi har all möjlighet i världen att säga ifrån och ha lite ryggrad. Förmodligen är vi ett av de lagen som CHL verkligen lyssnar på, men vi verkar sakna en egen åsikt i frågan. Att säga att vi bygger CHL genom lagens olikheter, men det vågar man inte från ledningens håll.

Bättre förslag

Så, vad borde vi ha istället? Vad andas Frölunda? Det är i tröjväg rätt enkelt att svara på. Genom historien har vi allt som oftast spelat i tröjor som har en markerad ärm. På ett eller annat sätt går en lång rand längsmed armen från axeln hela vägen ut till tröjans slut vid händerna. “Sura-Pelle” Pettersson och Lars-Eric Lundvall spelade i sådana tröjor, Anders Broström spelade i sådana tröjor, Christian Ruutu spelade i sådana tröjor, Niklas Andersson spelade i sådana tröjor. Linjen går genom hela föreningens historia, det är dags att återinföra den.

Det andra, verkligt unika, för en Frölundatröja är axeltaggarna. Inget annat lag vad jag har sett har någonsin haft det som sitt signum. De härstammar dessutom från en design som Lars-Eric Lundvall var upphovsman till. Den design vi tog vårt första SM-guld i. Det är dags att återinföra axeltaggarna. Det blir en återgång till oss själva istället för den icke-existerande design vi har idag. Men det blir mer än så. Det blir en starkare koppling till vår förenings historia och det blir en hyllning till den i våras avlidne Lars-Eric Lundvall.

Designexempel

Vi behöver inte heller gå längre än till vår egen supporterskara där Efraim Larsson sedan tidigare har tagit fram fantastiska exempel på hur det här skulle kunna implementeras i en tröja.

Oavsett klubbmärke eller vilken färg som är huvudfärg på de olika tröjorna så är det en tröja som inte bara andas Frölunda. Den skriker FRÖLUNDA. Det är en tröja att vara stolt över. En tröja som vi kan känna är vår. Den är unik. Den är Göteborg. Det finns så mycket historia och tradition, mönster och stil att ta efter och bygga vidare på så som Efraim har gjort, då väljer man den mest menlösa designen i mannaminne. Mats Grauers. Christian Lechtaler. Resten av er. Lös det.

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt