torsdag, 15 april 2021
Hem Krönikor Birgit Johansson ”Och vad vi vet så ligger Karlstad närmare än typ Beijing”

”Och vad vi vet så ligger Karlstad närmare än typ Beijing”

Eller hur man gör bort sig på Twitter. Hela den här historien börjar med VFs marknadsföring inför lördagens match mot Färjestad. Det är som vi alla vet vår främsta rivalmatch. Ett hatmöte. Gnistor slår och känslor svallar. VF väljer att marknadsföra det så här:

Begreppet derby

Med ett enkelt ord. Derby. Problemet är att det inte är ett derby. Det är en som sagt en rivalmatch, ett hatmöte. Ett derby sker mellan lag som kommer från samma ort eller samma område. Vi pratar alltså här om att VF skulle ställas mot Göteborgs IK eller kanske samarbetsklubben Hanhals IF, den typen av avstånd. Det tar en sisådär tre timmar att ta sig till Karlstad där Färjestad huserar. Det har aldrig varit och kommer aldrig att bli ett derby.

Under en period av 2000-talet slängde sig media väldigt gärna med ordet derby. Då kallade media gärna matcherna mot Färjestad för ett ”Västderby”. Nu har lyckligtvis den, och andra benämningar så som ”E4-derby” (HV71 vs Linköping) försvunnit i media. De har insett att du inte kan smeta ordet på vilken match som helst och då devalvera ordets betydelse. Vad gör då VF när detta påpekas? Jo, man saxar dels info från Wikipedia (det finns bättre källor), man blandar in Kinas huvudstad (hur är det relevant?) och man har en allmänt spydig attityd (väldigt oprofessionellt agerat).

Det är oerhört svårt att förstå varför man från föreningens sida agerar så här. Dels undrar man vad för kunskaper marknadsföringsavdelningen sitter på. Kan de något om idrott alls? Är de intresserade av hockey? Eller råkar de bara kunna marknadsföring och slänger in något ord de känner till? Föreningen agerar i mångt och mycket som ett företag idag, men man får inte tappa grundkunskaper om idrott och idrottskultur för den sakens skull. Hur insatta är de som arbetar på ”tjänstemannasidan” inom föreningen i sådana här saker?

Ingen SLO

VF valde inte att ta in någon SLO (och vi har fortfarande inte hört något nytt om supporterrådet som ska tillsättas) men en sådan funktion hade varit perfekt att ha i det här läget. Någon med faktisk kunskap om de här frågorna som hade kunnat dra i handbromsen och säga ifrån.

I svaren till VFs tweet kan ni se ett antal svar där de blir tillrättavisade, hånade och skrattade åt. Det är aldrig kul att se. Men föreningen har i den här frågan helt enkelt fel. Och efter det raljanta svaret där man blandar in Beijing kan jag inte låta bli att tycka att det är lite rätt åt dem. Bara för att Beijing ligger långt bort så ligger inte Karlstad nära, det krävs inte mycket tankekraft för att förstå det. Men så har föreningen en tendens att inte vilja ta åt sig av kritik och visa ödmjukhet.

Nu vill jag se bot, bättring och mer genomtänkt agerande i framtiden.

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt