torsdag, 15 april 2021

Dirty money

Det krävdes att Turkiet gick in i Syrien för att skjuta kurder, men nu har media äntligen vaknat och förstått att VF har ett sponsoravtal med det av den turkiska staten ägda Turkish Airlines.

Det har inte varit något större ramaskri i supporterleden kring sponsoravtalet, men diskussioner om hur lämplig Turkish Airlines är som sponsor har definitivt funnits ända sedan det presenterades. Sedan förra säsongen har företaget synts på lagets tröjor och även varit matchsponsor. För den med minsta omvärldsuppfattning och nyhetsbevakning så var det redan då ett märkligt val. Turkiet under Erdogan är en auktoritär regim som tystar oppositionella, fängslar akademiker, riggar val, ogiltigförklarar val som inte går som de vill och gör allt de kan för att koncentrera makten hos presidenten.

Med det i åtanke är den här kommentaren från Mats Grauers beklämmande:
– Man får ju fundera på om det påverkar vårt varumärke på något sätt. Vi har inte kommit dit för det är nytt det som händer där nere, och har inte funnits skäl för oss att engagera oss. Som sagt, inom idrotten vill man gärna ställa sig utanför det politiska rummet.

Med tanke på den de facto diktatur Turkiet har varit de senaste åren var det negativt för varumärket att överhuvudtaget skriva på ett avtal med dem. Det som händer nu är inte heller nytt. Turkiet har under lång tid negativt särbehandlat kurder och gjort allt vad de kan för att ta ifrån dem deras rättigheter och deras rätt till en egen identitet. Att gå till militär attack mot dem är bara nästa steg i ledet. Men visst, börja tänk på varumärket och om vi ska engagera oss först nu.

Det politiska rummet

Att man vill ställa sig utanför det politiska rummet är också ett märkligt uttalande. Vi som förening ska givetvis inte ta partipolitisk ställning. Vi ska inte säga att ”parti A är bra” eller att ”parti B är dåliga”. Men det här är något större. Vi har valt att ta emot pengar från ett företag ägt av en diktatur som inte respekterar mänskliga rättigheter. Vi har valt att bli deras nyttiga idiot. Inte bara för att vi tar emot pengarna men också när vi väljer att lägga vårt träningsläger i Turkiet. ”Demokratin i landet är död men vi kan ju alltid träna här”. Det är pinsamt.

Mats Grauers valde i alla fall att möta media även om hans svar är otillräckliga. Christian Lechtaler valde att sticka huvudet i sanden med ett enkelt:
– Jag har inga kommentarer just nu.

Tonerna var annorlunda när sponsoravtalet presenterades. Tonerna var också annorlunda på årsmötet i augusti där Lechtaler med stolthet i både röst och blick valde att lyfta just avtalet med Turkish Airlines som något stort och positivt för föreningen. För ni vet, de har ju samarbetat med Premier League-lag, så nu får VF äntligen leka med de stora barnen. Att vi säljer ryggrad och själ i processen spelar ingen roll. Inte heller någon av medlemmarna på årsmötet valde att höja rösten mot avtalet. Så alla medlemmar ska även de skämmas över sin passivitet.

Kladd under match

När Turkish Airlines var matchsponsor under förra säsongen var det en kul liten grej på läktaren. Man hade gömt flygbiljetter under en stol så alla på en viss sektion av arenan skulle kolla och se om de kunde hitta biljetterna. Det var bara det att ingen hittade dem vilket ledde till att speakern var igång och pratade även efter att spelet hade startat igen. Den här lilla sponsorns stunt tilläts alltså att påverka och framför allt ta fokus ifrån matchen. Ta fokus ifrån vårat lag. Men vad gör det när man får pengar?

Nej. Det är helt enkelt så att samarbetet med Turkish Airlines måste avbrytas omgående och Frölunda Hockey Club måste ta fram etiska riktlinjer att arbeta utefter när man skriver sponsoravtal i framtiden.

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt