torsdag, 15 april 2021
Hem Krönikor Birgit Johansson 1000 and counting

1000 and counting

När Joel Lundqvist idag skrinnar ut på isen i Luleå står han för en oerhörd bedrift. En match i Luleå en tisdag i sig är inget stordåd. Men 754 matcher i Elitserien/SHL, 149 matcher i SM-slutspelet, två matcher i European Champions Cup, 31 matcher i European Trophy och nu ikväll match 64 i Champions Hockey League är något väldigt speciellt. 1000 matcher. I Frölundas tröja. Det är något som ingen annan spelare tidigare har gjort.

Resan tar sin början

Ni kan säkert storyn redan, men vi tar den igen för det är en bra en. Född och uppvuxen i Åre, 618 kilometer fågelvägen från Göteborg. Men det blev inte alpint för Joel och tvillingbrodern Henrik, det blev ishockey. Och det blev trots avståndet Frölunda som blev hans lag. Skridskoskären togs redan på dagis där is spolades i sandlådan. Det första laget som han spelade i blev Järpens IF, knappt 25 minuters bilresa från Åre. Efter en mellanlandning i Rögle kom han så till sitt hjärtas förening, Västra Frölunda Hockey Club.

Joel presterade i såväl J18 som J20 och i HockeyAllsvenskan när han lånades ut till Mölndal. Säsongen 2001/2002 var den då han på allvar skulle komma att slå sig in i A-laget. Dagen innan Elitseriepremiären ramlade två juniorer, varav en var Joel själv, på Juha Ikonen som skadade sitt knä allvarligt. I Ikonens frånvaro tog Lundqvist en ordinarie tröja och fick ett genombrott på seniornivå. Tillsammans med Magnus Kahnberg och Jari Tolsa bildade han under den här tiden Dagiskedjan som sedemera döptes om till Dragkedjan. De höll ihop till 2006 när Joel lämnade för Nordamerika och Dallas Stars, men de kom att återförenas senare under karriären. Under 2001-2006 var Lundqvist med om att vinna två SM-guld.

Återkomsten

Efter tre år på andra sidan pölen återvände Joel till Frölunda. Och det är väl under den här tiden som vi kan säga att hans legendstatus i Frölunda verkligen befästs. Om han under sin tidigare sejour i föreningen var en viktig kugge i laget så tar han nu ytterligare ett steg upp och blir spelaren som laget kretsar kring. För Joel inleder sin återkomst med att skriva på ett sexårskontrakt och att ta över som lagkapten. Han spelar sedan hela det kontraktet och väljer att förlänga, gång på gång. Hur ofta ser du den typen av lojalitet? Dessutom vet vi redan nu att 16 säsonger i A-laget kommer att bli 17 eftersom att han återigen har förlängt kontraktet.

Den andra sejouren i föreningen har inneburit ytterligare två SM-guld, båda där han har varit den första spelaren att lyfta bucklan som lagkapten. Dessutom har det blivit tre CHL-titlar. Säsongen 2016/2017 avslutade han också med karriärens tredje VM-guld, även här med ett ”C” på bröstet trots att truppen innehöll ideliga NHL-stjärnor. Kaptenernas kapten.

Joel är allt

1000 matcher. Siffran är svår att ta på. Svår att ta in. Hur summerar man det? Hur ger du en rättmätig bild av blod, svett och tårar i 1000 matcher? Gång på gång när karriären har sett ut att vara på nedåtgående har han slagit tillbaka. Sagt ifrån och visat att det inte är över än. I slutspelet 2019, ja, då slog 37-åringen personligt poängrekord. Det brinner en eld i honom, som bara lyser starkare och starkare trots att håret blir allt gråare.

Det skulle kunna vara enkelt att bli nöjd med denna karriären som den är, men sådan är inte Joel Lundqvist. Ordförande Mats Grauers största oro är att Frölunda ska bli nöjda, men så länge som Joel är kvar kommer inte någon i föreningen ens att våga tänka ”nö..” innan de får Joels svarta blick i sinnet och ändrar tankebana. Till den dagen han är färdig med ishockeyn, så vet vi att han alltid kommer att ge allt han har och få resten av oss att göra detsamma.

Joel Lundqvist är Frölundas största spelare genom tiderna. En levande legend. En ledare. En vinnare. Under hela 10-talet har han varit kapten för landets finaste förening. Det går inte att föreställa sig ett Frölunda utan Joel Lundqvist. Han är synonym med föreningen. De här orden är egentligen inte nog för att beskriva hans tyngd och storhet. Men de rätta orden för att beskriva Joel Lundqvist står inte att finna.

Matcher, säsonger, år av sitt liv. Mål, assist, poäng. Framgång, segrar, titlar. Lycka, eufori. Oförglömliga ögonblick. Minnen för livet. Kärlek.

Allt detta har Joel Lundqvist gett oss Frölundaiter. Givit till Frölunda. Vi ska och kommer vara honom evigt tacksamma.

Föregående artikelFrölundaiternas insatser i JVM
Nästa artikelEEEEEEEEEEEEOOOOO

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt