torsdag, 15 april 2021
Hem Hockey NHL Tre Frölundaiter draftade

Tre Frölundaiter draftade

Lucas Raymond i förstarundan följdes av att ytterligare två Frölundaiter draftades i den andra rundan av NHL-draften. Daniel Torgersson som nummer 40 av Winnipeg Jets och Theodor Niederbach som nummer 51 av Detroit Red Wings. Sedan blev det alltså inga fler. Så totalen landade på tre den här gången. Liksom vi gjorde igår med Raymond ska vi kolla på förutsättningarna för Torgersson och Niederbach idag.

Daniel Torgersson

Winnipeg Jets

Frölundaiter i organistionen: Kristian Vesalainen (om man ens ska räkna honom som en Frölundait, men den finske talangen gjorde iallafall två säsonger i VFs organisation)

Winnipeg Jets är ett starkt lag i NHL som har en fin kärna av spelare som t.ex. Mark Scheifele, Connor Hellebuyck, Blake Wheeler och Patrik Laine (även om den finske storskytten omgärdas av trejdrykten just nu). Sedan laget flyttades från Atlanta till Winnipeg så har man successivt byggt upp ett bra lag. Bygget är dock kanske är lite framtungt och skulle behöva hjälp defensivt. I vilket fall är det ett lag som en bra säsong kan gå långt i slutspelet. Senast säsongen 2017/2018 var man framme i Konferensfinal, steget innan Stanley Cup-finalen.

Jets talanger

Vad har Torgersson då att tampas med? Inte så mycket faktiskt, om man ser på lång sikt. Winnipeg har inte haft så många draftval de senaste åren och de val de har haft har de först och främst lagt på centrar, backar och målvakter. Det är givetvis så att några av centrarna kan kliva ut på kanten och spela, men att yttertalangerna är få är givetvis positivt för Torgersson.

Det finns dock en del unga yttrar som spelar i Winnipegs organisation idag så som Patrik Laine (22 år), Nikolaj Ehlers (24 år), Kyle Connor (23 år) och Kristian Vesalainen (21 år). De kommer förmodligen att spela huvudroller i Jets anfall ett tag framöver. Bakom dem bör det kunna finnas plats för Torgersson om några år, när lite äldre spelare som idag finns i laget ska ersättas med unga, billiga spelare.

Theodor Niederbach

Detroit Red Wings

Frölundaiter i organistionen: Christoffer Ehn, Victor BrattströmGustav LindströmGustav BerglundElmer Söderblom. (Här får vi tyvärr stryka Christoffer Ehn då Detroit valt att ej ge honom ett qualifying offer och därför ej behåller hans NHL-rättigheter).

Ni kan med fördel läsa om Detroit och deras förutsättningar i artikeln om Lucas Raymond som vi publicerade igår. Kortfattat så är Detroit Red Wings idag ett renoveringsobjekt från att för inte så länge sedan ha varit ett av ligans bästa och mest stabila lag. Man har missat slutspel fyra säsonger i rad och är ett av ligans stora sorgebarn. Under nya General Managern Steve Yzerman vädrar man iallafall morgonluft, även om vägen tillbaka till toppen kommer att ta några år att gå.

Red Wings talanger

Även här kan ni läsa en del i artikeln om Lucas Raymond från igår. Men om vi ska fokusera lite mer på vad Niederbach har att konkurrera med så får vi titta närmare på centrarna i Detroit. Till att börja med har vi Dylan Larkin (24 år) som är lagets förstacenter just nu och kan vara lagets framtida kapten. Bakom honom är det Joe Veleno och Michael Rasmussen (om han inte flyttas ut på en kant) som ses som de främsta talangerna, båda två har draftats i förstarundan av NHL-draften. Även spelare som Chase Pearson, Chase Bradley och Otto Kivenmäki finns med i mixen, men ingen av dem är någon enorm talang.

Det finns alltså i dagsläget en ganska fin möjlighet för Niederbach att slå sig in i Detroit om några år, när han har fått växa till sig. Konkurrensen är inte mördande och Niederbach har ett spelsinne och playmakerförmågor som verkligen sticker ut. På sikt kanske han kan bli en andre- eller tredjecenter för Detroit. Förutsett att han fortsätter att utvecklas, givetvis.

Jonas Åhlström
Följer med i det senaste flödet och levererar nyheter om Frölunda, allt från juniorer till NHL finns på intresselistan.

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt