torsdag, 15 april 2021
Hem Hockey NHL Play-in i NHL - Så klarade sig Frölundaiterna

Play-in i NHL – Så klarade sig Frölundaiterna

Vi gick inför NHL-slutspelet igenom de Frölundaiter som har chans att vinna Stanley Cup, i såväl Eastern som Western Conference. Nu har den första rundan av slutspelets genomförts, så här gick det för våra gubbar och deras lag.

Boston Bruins

(4:a round robin, Eastern Conference)

Anton Blidh Inga matcher spelade
Sedan en bit in på säsongen har Anton Blidh tillhört Boston Bruins NHL-trupp och han var också med på lagets träningsläger inför slutspelet. Efter det tog dessvärre Blidhs säsong slut. Boston valde att peta honom helt från slutspelstruppen och han har tyvärr alltså ingen möjlighet att vara med och vinna Stanley Cup i år. Boston som lag behövde inte spela play-in utan har istället ingått i Eastern Conferences seedningsspel (topp fyra i varje konferens har spelat inbördes för att se vilka som rankas som 1-4 inför resten av slutspelet) där de inte gick så bra utan de förlorade alla tre matcher. Kanske skulle de ha behållit Blidh i truppen?

Montreal Canadiens

(3-1 mot Pittsburgh Penguins)

Christian Folin Inga matcher spelade
Artturi Lehkonen 4 GP 1 G 2 A +6 0 PIM
Femman Pittsburgh var stora favoriter i matchserien mot Montreal. Men det ville sig inte för Pittsburgh som överraskande nog slogs ut med 1-3 i matcher. En stor anledning till det stavas Carey Price, målvakten har gjort ett väldigt starkt slutspel och höll bland annat nollan i den fjärde matchen. Frölundamässigt har Christian Folin inte fått spela något alls. Artturi Lehkonen har däremot varit starkt bidragande till Montreals avancemang. Forwarden har fått mycket speltid, inte minst i numerärt underläge och är med sina tre poäng delad trea i den interna poängligan. I den fjärde matchen stod han för det matchavgörande målet och sköt alltså vidare laget.

New York Rangers

(0-3 mot Carolina Hurricanes)

Henrik Lundqvist 2 GP 0-2 3,53 90,1%
Det blev ingen skräll för Henke och Rangers. De hade inte vad som krävdes för att störa Carolina Hurricanes och var till och med det första laget att slås ut i play-in. De lyckades inte vinna någon av matcherna de spelade. På grund av skada på Igor Shestyorkin så fick Henke stå de två första matcherna. I den första gjorde han en stark insats, men i den andra släppte han ett par mål han förmodligen skulle ha tagit. I den tredje matchen stod Shestyorkin i mål, men det hjälpte alltså inte för Rangers. Nu återstår det att se vad som händer med Henke och hans karriär.

Toronto Maple Leafs

(2-3 mot Columbus Blue Jackets)

Frederik Andersen 5 GP 2-3 1,84 93,6%
Andreas Johnsson 1 GP 0 G 0 A +0 0 PIM
Auston Matthews, Mitch Marner, William Nylander, John Tavares. Det var meningen att den här upplagan av Toronto skulle vända trenden och göra Toronto till ett lag att räkna med igen. Än så länge har det inte riktigt skett, det har fortsatt varit missade slutspel och tidiga uttåg. Så även i år. Toronto – Columbus var den enda matchserien som gick till fem matcher, i den femte och avgörande matchen lyckades Toronto inte ens göra mål. Tack och adjö alltså. Frederik Andersen ska inte lastas för det, han har spelat mellan stabilt och lysande i de fem matcherna. När laget nollas två gånger om är det inte lätt för målvakten att göra något. Andreas Johnsson kom tillbaka i spel i den sista matchen efter att ha varit skadad sedan 13e februari, han spelade drygt tio minuter.

Washington Capitals

(3:a round robin, Eastern Conference)

Lars Eller 1 GP 0 G 1 A +0 0 PIM
Lars Eller hann spela en match för sitt Washington innan det var dags att göra något annat. Eller väntade nämligen barn och lämnade således laget för att vara med om när hans son Alex föddes. Lars Eller återvände till Toronto igår och kommer att sitta i karantän innan han kan ansluta till laget igen. Matchen som Eller var med och spelade slutade i en förlust efter straffar mot Tampa Bay. Washington slutade trea i Eastern Conference och deltog därför i seedningsspelet. Även där slutade de på tredje plats.

Dallas Stars

(3:a round robin, Western Conference)

John Klingberg 2 GP 0 G 1 A -2 2 PIM
Klingberg och Dallas spelade seedningsspel även de och det gick inte direkt strålande för dem. Förlust mot Vegas med 3-5 (där Klingberg var inne på tre baklängesmål) och förlust mot Colorado med 0-4 (då spelade inte Klingberg). Men i den tredje matchen lyckades de vinna med 2-1 efter straffar mot St. Louis, där fick Klingberg också med sig en assist på lagets mål under ordinarie spel. Den segern räckte för att bli tredjeseedade i Western Conference.

Edmonton Oilers

(1-3 mot Chicago Blackhawks)

William Lagesson Inga matcher spelade
Trots att det var femman mot tolvan och trots att Edmonton hade firma McDavid-Draisaitl i laget blev det förlust mot Chicago Blackhawks med 1-3 i matcher. McDavid stod för nio poäng på de fyra matcherna, men försvars- och målvaktsspelet höll inte tillräckligt hög klass och Edmonton blev alltså utslagna. William Lagesson fick ingen istid i slutspelet.

Vancouver Canucks

(3-1 mot Minnesota Wild)

Loui Eriksson 3 GP 0 G 0 A -1 2 PIM
Oscar Fantenberg 3 GP 0 G 0 A +1 0 PIM
Unga Vancouver förlorade den första matchen mot rutinerade Minnesota Wild men tog sedan tre raka segrar för att säkra avancemang till kvartsfinal, där den sista matchen avgjordes på övertid. Såväl Loui Eriksson som Oscar Fantenberg var med och fick spela tre matcher under matchserien. Fantenberg de tre första och Eriksson de tre sista. Båda har roller lite längre ner i hierarkin och har förutom spel i 5 mot 5 använts i numerärt underläge. Alltså i mer defensiva roller en bit ifrån strålkastarljuset.

Vegas Golden Knights

(1:a round robin, Western Conference)

Robin Lehner 2 GP 2-0 2,89 90,3%
Vegas har liksom Boston, Toronto, Washington och Dallas deltagit i seedningsspelet inför slutspelet. Det blev full pott för dem då de slog Dallas med 5-3, St. Louis med 6-4 och Colorado med 4-3. Vegas är alltså högst rankat i Western Conference inför resten av slutspelet och kan njuta av hemmafördel hela vägen. Robin Lehner stod två av tre matcher och har fått beröm för sitt spel, särskilt i den sista matchen mot Colorado där hans spel var avgörande för lagets seger. Han ser ut att ha etablerat sig som lagets förstemålvakt nu, dels tack vare sitt spel och dels tack vare Marc-André Fleurys svaga insats mot St. Louis.

Nu har vi alltså sju Frölundaiter kvar som har chans att gå hela vägen och vinna Stanley Cup. Här är matchserierna ni ska följa om ni vill ha lite koll på hur våra gubbar klarar sig:

Philadelphia – Montreal
(Lehkonen, Folin)

Washington – New York Islanders
(Eller)

Vegas – Chicago
(Lehner)

Dallas – Calgary
(Klingberg)

St. Louis – Vancouver
(Eriksson, Fantenberg)

Jonas Åhlström
Följer med i det senaste flödet och levererar nyheter om Frölunda, allt från juniorer till NHL finns på intresselistan.

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt