torsdag, 15 april 2021
Hem Hockey NHL Lucas Raymond draftad som #4 av Detroit

Lucas Raymond draftad som #4 av Detroit

Inatt drog årets NHL-draft igång med sin första runda, kraftigt försenad då den egentligen skulle ha hållits i juni. Som väntat blev Lucas Raymond inte bara första Frölundait utan även första svensk. Han gick alltså som nummer 4 till Detroit Red Wings.

Att han gick så tidigt och till Detroit borde inte förvåna. Dels har Detroit ett gott öga till svenska spelare och dels har deras huvudscout Håkan Andersson tidigare suttit i Frölundas styrelse. Det har också rapporterats om att Detroit varit ett av de lag som pratat allra mest med Raymond inför draften.

Detroit Red Wings

Frölundaiter i organistionen: Christoffer Ehn, Victor Brattström, Gustav Lindström, Gustav Berglund, Elmer Söderblom.

Det forna stor- och svensklaget Detroit Red Wings har på senare år fört en tynande tillvaro i NHL. Efter 25 raka slutspel mellan 90/91 och 15/16 har man nu missat slutspel fyra säsonger i rad. Inte heller finns det längre svenskar i samma omfattning eller med samma tyngd i truppen som det en gång gjorde. Efter att ha hållit fast i sina gamla stjärnor lite för länge genomgår laget nu en föryngringsprocess under ledning av den forne lagkaptenen Steve Yzerman som General Manager. Med sig i lagledningen har han bland annat mästerscouten Håkan Andersson och Niklas Kronwall, som har en roll som rådgivare. Det har varit en smärtsam process för Detroit som verkligen har varit ett av ligans absolut sämsta lag.

Som ni ser ovan finns det också en hel del Frölundaiter i Detroits organisation, där Christoffer Ehn har varit ordinarie de två senate säsongerna och Gustav Lindström fick prova på NHL under förra säsongen. Övriga spelare håller än så länge till i Europa. Men inom några år skulle vi kunna få se såväl en svensk- som en Frölundakoloni i Michigan.

Detroits talanghantering

Detroit har traditionellt gillat att skynda långsamt med sina spelare men har på senare år alltså påbörjat en föryngringsprocess och har en trupp med många spelare som är 20-25 år. Det betyder dock inte att de genast kommer att slänga in Raymond i NHL. De tre senaste drafterna har de draftat Moritz Seider som #6 (2019), Filip Zadina som #6 (2018) och Michael Rasmussen som #9 (2017). Såväl Seider som Zadina fick inleda sina karriärer inom Detroits organisation med spel i AHL. Rasmussen å sin sida fick spela ytterligare en säsong i juniorligan WHL innan han tog klivet till seniorhockeyn. Det är fortsatt så att Detroit hanterar sina talanger varsamt och inte ger dem för stora uppgifter för tidigt, utan gärna ger dem mer tid att mogna innan de ska ta stora roller i NHL.

I och med att vi har en väldigt speciell säsong på halsen så vet vi också att de Europeiska spelare som draftas nu inte kommer att kunna vara med i NHL-säsongen 2020/2021. Vi kommer alltså att få behålla Raymond hela den här säsongen, men till nästa är han över i Nordamerika. Något Steve Yzerman berättade om för Hockeysverige.se.

– Men även om vi kunde ha plockat över honom hade planen varit att han spelar hela säsongen i Frölunda. Det är tidigt, så vi får se när vi kommer i gång i NHL och var de befinner sig i den svenska ligan då. Mer realistiskt är att vi får hit honom säsongen därpå, 2021-22, men det är inget förutbestämt och jag vill inte sätta någon tidslinje på det. Han är en ung man som vi kommer att ta över när han är redo för det.

Så vi får njuta av hans spel medan vi kan.

Talangsituationen i Detroit

De många åren med slutspel har gjort Detroits talangbank rätt tunn och det är först de senaste åren som de har kunnat börja fylla på den igen. Särskilt som deras gamla toppspelare var av väldigt hög kvalitet och kunde få laget att gå relativt långt i slutspelet. Anthony Mantha och Tyler Bertuzzi är de vassaste spelarna på Detroits kanter, men de är 26 respektive 25 år gamla. Bakom dem är det rätt tomt talangmässigt där de på slutet har draftat spelare som Jonathan Berggren och Robert Mastrosimone, habila talanger men inte på Raymonds nivå (Berggren har dock inlett säsongen 20/21 väldigt piggt). Vår egen Elmer Söderblom finns såklart med i mixen, men inte heller han är på Raymonds nivå. I mitten har man Michael Rasmussen och Joe Veleno, så de konkurrerar inte riktigt positionsmässigt. Offensivt är det Filip Zadina som är det främsta talangnamnet, fram tills nu då. Han är en potentiell radarpartner till Raymond något år framåt i tiden.

Men det går absolut att påstå att manegen är krattad för Raymond att inom något år vara Detroits stora offensiva stjärna. Kanske med just Zadina på vänsterkanten och någon av Rasmussen och Veleno mellan sig?

Jonas Åhlström
Följer med i det senaste flödet och levererar nyheter om Frölunda, allt från juniorer till NHL finns på intresselistan.

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt