torsdag, 15 april 2021
Hem Hockey NHL Lista: Frölundaiterna som får leta ny klubb i NHL

Lista: Frölundaiterna som får leta ny klubb i NHL

Med draften avklarad är det dags för nästa spektakel i NHL, Free Agency. Perioden då spelarna blir tillgängliga att skriva kontrakt med och byter klubb lite hejvilt. Till skillnad från i Sverige där man ofta har gjort klart med en ny klubb redan under pågående säsong är det först nu spelarna i Nordamerika kan börja förhandla med nya lag. 18:00 idag, svensk tid, drar det igång. Här är alla de Frölundaiter som kan komma att byta klubb.

UFA – Spelare som inte tillhör något lag och kan förhandla fritt.
RFA – Spelare vars rättigheter i NHL tillhör något lag. De kan också förhandla fritt, men laget som äger rättigheterna kan välja att matcha budet och då få spelaren, eller att ta emot kompensation för spelaren i form av draftval.

UFA

Christoffer Ehn, 24 år, Detroit, C – 54 GP 2 G 2 A 4 PTS 2 PIM
Christian Folin, 29 år, Montreal, D – 16 GP 1 G 1 A 2 PTS 13 PIM
Henrik Lundqvist, 38 år, New York Rangers, G – 30 GP 3.16 GAA 90.5 SVS% 1 SO
Oscar Fantenberg, 29 år, Vancouver, D – 36 GP 1 G 5 A 6 PTS 6 PIM

Detroit valde att inte behålla rättigheterna till Christoffer Ehn som alltså för se sig om efter en ny arbetsgivare. Hade en undanskymd roll i ett av ligans sämsta lag. Fortfarande ung och något lag kanske ser potential i honom.

Christian Folin hade svårt att ta plats i NHL och fick även spela lite farmarlagshockey. Karriären i NHL går nog mot sitt slut, kanske kan få en try-out någonstans när träningslägren drar igång.

Alla har väl sett den sorgliga sortin för Kungen av New York. Henrik Lundqvist blev utköpt från det sista året på sitt kontrakt. Jagar fortfarande Stanley Cup och ryktas skriva på för Washington Capitals.

Oscar Fantenberg hade en strulig säsongsinledning där hans premiär dröjde på grund av skadebekymmer. Väl tillbaka tog han en ordinarie plats i ett Vancouver som gick långt i slutspelet. Borde kunna hitta ett nytt NHL-jobb.

RFA

Victor Olofsson, 25 år, Buffalo, F – 54 GP 20 G 22 A 42 PTS 6 PIM
William Lagesson, 24 år, Edmonton, D – 8 GP 0 G 0 A 0 PTS 0 PIM

Victor Olofsson gjorde sin första ordinarie säsong i NHL och det blev succé direkt. Med sina 42 poäng på 54 matcher blev han uttagen i säsongen rookielag. Nu blir det intressant att se vad för kontrakt han får. Med sin ålder närmar han sig UFA-status, samtidigt som han bara har en säsong i ryggen. Hur lång kontrakt vågar Buffalo erbjuda? Och hur dyrt?

Vita Hästen, ja, det är där Lagesson spelar för tillfället. Förra säsongen höll han annars mest till i AHL. Utöver det lilla testet i NHL han fick. Edmonton ser ändå potential i backen då de valde att behålla hans rättigheter. Nu får vi se hur situationen med Hästen reder ut sig om han erbjuds ett nytt NHL-kontrakt, för det är lite oklart hur långt kontraktet med Hästen är skrivet.

Andra spelare med bakgrund i VF

Erik Gustafsson, Calgary, UFA
Alexander Wennberg, Columbus, UFA
Mattias Janmark, Dallas, UFA

De här tre stockholmarna mellanlandade i Frölunda innan de stack vidare till NHL. Även de är fria att skriva kontrakt med vilket lag de vill i NHL. Gustafsson lyckades inte upprepa sin poängsuccé från 18/19 och byttes bort till Calgary inför slutspelet, men han borde inte ha några problem med att hitta ett nytt lag. Wennberg är i samma situation som Lundqvist, han har blivit utköpt från sitt kontrakt. Colorado ryktas vara intresserade av Janmark.

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt