torsdag, 15 april 2021
Hem Hockey NHL Frölundaiterna som kan vinna Stanley Cup - Western Conference

Frölundaiterna som kan vinna Stanley Cup – Western Conference

Covid-19 har som bekant stängt ner all ishockey för säsongen 19/20. All ishockey utom NHL som stretar vidare och tänker hålla sitt slutspel nu i augusti istället, samtidigt som övriga ishockeyvärlden förbereder sig för säsongen 20/21. Lagen har fått starta om med nya träningsläger. Spelarna har fått hålla igång på egen hand under sommaren. Allt för att återvända till samma säsong som de abrupt lämnade i våras istället för en ny.

Frölunda är som bekant en av Sveriges främsta exportörer av NHL-spelare och det finns således en del Frölundaiter som nu har chans att vinna Stanley Cup. Dessa spelare finns med i lag i den västra konferensen som har gått till slutspel.

Dallas Stars

John Klingberg
John Klingberg hade en säsong med vissa skadebekymmer och har därför inte riktigt producerat offensivt på det vis som vi är vana att se honom. Denna säsong fick han också se sig rejält utmanad som lagets toppback av den finske talangen Miro Heiskanen. Men det är fortsatt Klingberg som är Dallas stora offensiva hot på blålinjen. Ska Dallas gå riktigt långt måste Klingberg prestera och leda laget.

Dallas slutade på fjärde plats i Western Conference och slipper således undan det play-in som lagen dem i tabellen under dem kommer att tvingas delta i. Trots denna fjärdeplats finns det frågetecken kring Dallas då deras stora offensiva stjärnor Tyler Seguin, Jamie Benn och Alexander Radulov inte presterat som förväntat. Laget är ett av fem i Western som gjort färre än 200 mål den här säsongen. Ska laget gå långt i slutspelet måste offensiven vakna.

Edmonton Oilers

William Lagesson
Lagesson lämnade Frölunda i unga år och har faktiskt inte spelat en enda seniormatch för laget, men är Göteborgare och ska givetvis räknas som “vår”. Den här säsongen fick Lagesson debutera i NHL men begränsades till åtta matcher. Övriga 25 spelades i AHL. Där har Lagesson dock varit en av lagets främsta backar och är en spelare som ligger på gränsen till NHL. Han är nu en av tio backar som är med i Edmontons trupp inför slutspelet. Han kanske inte får spela särskilt mycket, men är åtminstone med som reserv.

Edmonton hamnade precis efter Dallas i tabellen, alltså som femma. Här kretsar mycket, för att inte säga allt, omkring Connor McDavid och Leon Draisaitl. Det offensiva radarparet ledde laget föredömligt och tyske Draisaitl vann NHLs poängliga. Edmonton bör ses som en outsider, men McDavid/Draisaitl kan inte spela alla 60 minuter. Frågan är om de har djup nog i truppen för att kunna utmana på allvar.

Vancouver Canucks

Oscar Fantenberg
Loui Eriksson
I Vancouver hittar vi två gamla SM-guldvinnare med VF. Fantenberg gjorde det 2016 och Eriksson 2005. Nu kamperar de alltså ihop i västra delarna av Kanada. Fantenberg hade en säsong där han under försäsongen åkte på en hjärnskakning, när han var frisk dröjde det innan han fick chansen att visa upp sig. Men från december och framåt spelade han till sig en ordinarie plats i laget. Loui Eriksson åkte in och ut ur laguppställningen under säsongens gång. Veteranen har inte alls blivit den ledande spelare Canucks hoppades på när de skrev kontrakt med honom. Används nu mer som reserv eller i en defensiv roll när han väl är på isen.

Vancouver är ett av de mest spännande lagen i NHL, det kryllar av talang med spelare som Elias Pettersson, Bo Horvat, Brock Boeser och Quinn Hughes i spetsen. Dessutom har Jacob Markström gjort en stark säsong i lagets mål. Men trots all talang är Vancouver ett lag där mycket ansvar vilar på unga axlar, frågan är om de är redo att ta laget långt i ett slutspel redan nu?

Vegas Golden Knights

Robin Lehner
I Vegas Golden Knights har vi Robin Lehner som efter en succésäsong med New York Islanders inte fick vara kvar där. Istället hamnade han i Chicago där han var en av lagets bästa spelare. Chicago var dock hopplöst efter i slutspelsjakten och Lehner byttes bort till ett av ligans bästa lag i form av Vegas. Där hann han göra ett fåtal matcher innan säsongen avbröts. Vegas hade sedan tidigare en rutinerad målvakt i Marc-André Fleury, men han hade en något skakig säsong i ryggen vilket öppnade för Lehner att ta över förstaspaden. Nu när allt ska startas upp igen blir det förmodligen upp till bevis på träningslägret om vem som får stå.

Vegas är alltså ett av ligans bästa lag, de kom trea i Western och var så sent som sin debutsäsong 2017/2018 i Stanley Cup-final. Med Lehner fick de dessutom ett starkt målvaktspar och kanske även en uppgraderad förstemålvakt. Oavsett blir Vegas ett lag att räkna med och Lehner är den Frölundait med störst chans att vinna hela schabraket i Western Conference, kanske till och med den med bäst chans i hela ligan.

Alexander Steen ska spela slutspel med St. Louis, men han kan gott räknas som Modoit. Likaså bör Erik Gustafsson i Calgary mer ses som Djurgårdare och Mattias Janmark i Dallas som AIK:are. Även om de alla har spelat med Frölunda.

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt