torsdag, 15 april 2021
Hem Hockey NHL Frölundaiterna som kan vinna Stanley Cup - Eastern Conference

Frölundaiterna som kan vinna Stanley Cup – Eastern Conference

Covid-19 har som bekant stängt ner all ishockey för säsongen 19/20. All ishockey utom NHL som stretar vidare och tänker hålla sitt slutspel nu i augusti istället, samtidigt som övriga ishockeyvärlden förbereder sig för säsongen 20/21. Lagen har fått starta om med nya träningsläger. Spelarna har fått hålla igång på egen hand under sommaren. Allt för att återvända till samma säsong som de abrupt lämnade i våras istället för en ny.

Frölunda är som bekant en av Sveriges främsta exportörer av NHL-spelare och det finns således en del Frölundaiter som nu har chans att vinna Stanley Cup. Dessa spelare finns med i lag i den östra konferensen som har gått till slutspel.

Boston Bruins

Anton Blidh
I laget som slutade etta i Eastern Conference, Boston Bruins, hittar vi en Frölundait i form av Anton Blidh. Blidh gör sin femte säsong i Nordamerika och Bostons organisation men fick inleda 19/20 på ett tråkigt sätt då han var borta i fyra månader efter att ha opererat en axel. Väl tillbaka fick han göra några matcher med Providence i AHL innan han kallades upp till Boston i januari. Det har blivit mycket sittande på läktaren för Blidh i NHL och han har begränsats till sju NHL-matcher. Bruins är ett lag som är svårt att slå sig in i, men med ett starkt träningsläger kan det gå vägen.

Boston blev som sagt etta i Eastern Conference och har varit ett av ligans topplag de senaste tre säsongerna. Läget är ovisst för alla lag när säsongen nu ska återstartas, men Boston kliver in i slutspelet som en av de stora favoriterna att vinna Stanley Cup. Får Blidh bara istid är chansen för honom god att vara med och vinna.

Montreal Canadiens

Christian Folin
Artturi Lehkonen
I Bostons ärkerival Montreal Canadiens hittar vi två spelare som har bakgrund i Frölunda, Kungsbackasonen Christian Folin och finske Artturi Lehkonen. Folin har en lite motig säsong bakom sig där han delvis fått spela i AHL efter att uteslutande höra hemma i NHL de tre senaste åren. Han spelade dock nio raka matcher innan säsongen avbröts. En som var ordinarie hela säsongen var Lehkonen. Efter att ha skjutit guldet till Göteborg 2016 har han spenderat fyra säsonger i Montreal, men offensiven har ännu inte riktigt lossnat för honom i världens bästa liga.

Montreal är Bostons raka motsats och gled in i slutspelet genom att NHL utökade antal lag som ska spela slutspel denna unika säsong. Som tolfte och sista lag kom de med från Eastern Conference och kommer således att få möta femman Pittsburgh Penguins. Att Montreal ska vinna tre av fem matcher framstår som osannolikt.

New York Rangers

Henrik Lundqvist
Ingen kan ha undgått Henrik Lundqvists motiga säsong. Från att ha varit ohotad etta har han sprungits förbi av sin tronarvinge Igor Shestyorkin. Även Alexander Georgiev har fått mer istid än Henke trots att veteranen i ärlighetens namn inte varit sämre än ryssbulgaren när de väl varit på is. Men när det nu är dags för slutspel finns möjligheten att starta om i träningslägret och visa upp sig från sin bästa sida. Kanske kan Lundqvists slutspelsrutin och förmåga att höja sig i viktiga matcher också leda till att han får chansen. Han har också spelat väldigt bra mot Rangers första slutspelsmotståndare Carolina den här säsongen.

Rangers var liksom Montreal ett lag som tog sig in i slutspelet genom att NHL utökande antalet lag som får vara med. Det ska dock sägas att Rangers hade formpilen riktad uppåt och mycket väl hade kunnat vara topp-8 efter 82 spelade omgångar. Nu ställs de emot som sagt emot Carolina Hurricanes som kommer att vara favoriter. Skrällchansen finns dock definitivt då Rangers vunnit alla möten lagen emellan den här säsongen.

Toronto

Frederik Andersen
Andreas Johnsson
Frederik Andersen gjorde en succésäsong med Frölunda säsongen 11/12 innan han testade lyckan i Nordamerika. Inför säsongen 16/17 byttes han bort från Anaheim till Toronto för att bli lösningen på deras långvariga målvaktsproblem. Efter tre starka säsonger var den här säsongen något svagare från danskens sida, men han är den odiskutabla ettan i laget. Andreas Johnsson hade en fin rookiesäsong i ryggen inför 19/20. Han fortsatte att spela bra ishockey innan han den 19 februari blev tvungen att operera ett knä vilket skulle leda till en skadefrånvaro i sex månader. Nu när slutspelet flyttats fram så finns det en möjlighet att vi får se Johnsson på is igen den här säsongen, men det är först en bit in på slutspelet i sådana fall.

Det här skulle vara Torontos tid. Ledda av en ung kärna med spelare som Auston Matthews, Mitch Marner och William Nylander samt med storstjärnan John Tavares skulle Toronto utmana i toppen av ligan. Men laget har inte riktigt fått det att stämma och blev inte bättre än åtta i Eastern Conference, långt ifrån att vara någon favorit inför slutspelet. Talangen finns där, men de verkar ännu inte mogna att gå hela vägen.

I Toronto finns även Calle Rosén och Pierre Engvall som har spelat juniorhockey med Frölunda, men på seniornivå har de gjort avtryck i andra klubbar.

Washington

Lars Eller
Den danske centern Lars Eller är nu inne på sin tionde säsong i NHL efter att ha lämnat Frölunda. 19/20 blev en riktigt fin säsong för Eller som i slutspelet 2018 var den som satte det matchvinnande målet när Washington vann Stanley Cup. Nu 19/20 gjorde han 39 poäng innan säsongen avbröts vilket är personbästa för honom, något som dessutom nåddes på bara 69 matcher. Eller är en viktig kugge i sin roll som tredjecenter i Capitals.

Washington är ett av topplagen i Eastern Conference och har definitivt chans att gå hela vägen. Ledda av Alexander Ovechkin, Nicklas Bäckström och John Carlson är de ett ruggigt lag att möta för alla andra i NHL. Nu har de dessutom mästerskapsrutin och vet vad som krävs för att gå hela vägen. Frågetecknet är målvakten Braden Holtby som inte har gjort någon bra säsong.

I Columbus kan vi hitta Alexander Wennberg, men han gjorde endast en säsong i Frölunda och är mer utav en Djurgårdare.

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt