torsdag, 15 april 2021
Hem Hockey NHL Frölundaiterna i NHL - North Division

Frölundaiterna i NHL – North Division

Så närmar den sig slutligen. Premiären av NHL säsongen 2020/2021. Efter mycket om och men har liga och spelarfack enats. Man har lagt upp en plan för att hantera covid och så vidare. Bland annat kommer de kanadensiska lagen att spela i en helt egen division den här säsongen. Lagen kommer också endast att möta lag inom sin egen division fram till den senare delen av slutspelet. Lagen kommer också att ha så kallade “taxi squads” om fyra till sex spelare. Dessa kommer att finnas mellan AHL och de ordinarie NHL-trupperna. För att spelare ska kunna ansluta till NHL vid kort varsel.

Division för division kommer vi att gå igenom de Frölundaiter som ska försöka slå sig in i NHL. Vi börjar med den kanadensiska divisionen, North Division.

Att säga vem som är Frölundait är alltid svårt, och subjektivt. Vissa spelare är mer av arten “har spelat i Frölunda” än att man kan säga att Frölunda är “deras” förening i Sverige. Så vissa spelare som har spelat i Frölunda kommer inte med mer än att de nämns lite snabbt.

Edmonton

Theodor Lennström
William Lagesson

I Edmonton hittar vi två backar med bakgrund i Frölunda. Båda som står på gränsen till att bli en del av Edmontons trupp. Med Oscar Klefbom borta hela kommande säsong är det lite enklare, men det finns en del spelare framför de båda Frölundaiterna ändå. I dagsläget ser de ut att främst få konkurrera med Slater Koekkoek om platsen som sjundeback i truppen. Samtidigt är unge Caleb Jones som har relativt lite erfarenhet av spel i NHL en av de backar som just nu förväntas ta plats i Edmonton. Skulle han inte prestera så lurar Lagesson och Lennström där bakom. Men till att börja med kanske det ser ut att bli AHL/Taxi squad för deras del.

Montreal

Artturi Lehkonen

“Han är en skarprättare av rang!”. Orden från slutspelet 2016 då Lehkonen öste in mål ligger alltjämt kvar. Han tog efter det klivet till Nordamerika och blev direkt en NHL-spelare. Där har han inte öst in poäng, men han är en uppskattad lagspelare i klassiska Montreal Canadiens. Han går nu in på sin femte säsong med laget och är givetvis helt ordinarie. Frågan är om han kan kräma ut lite mer offensivt?

Toronto

Frederik Andersen

Den store danske målvakten spelade i Frölunda säsongen 2011/2012 då han rånades på Honken Trophy. Han har varit Torontos förstamålvakt i fyra säsonger nu, men hade ett lite svagare fjolår om man jämför med de tre tidigare säsongerna. Han gjorde dock en stark insats i slutspelet istället, även om han fick kritik för två av de mål han släppte in då. Under hösten omgärdades han av bytesrykten, men han är alltjämt kvar som Torontos förstemålvakt. Toronto är som tidigare ett framtungt lag med lite tveksam defensiv. Så det är upp till Andersen att spela bra om Maple Leafs ska ha en framgångsrik säsong.

Även Calle Rosén och Pierre Engvall med bakgrund i Frölundas juniororganisation spelar i Toronto, men är i Sverige snarare kopplade till Växjö respektive Troja-Ljungby/HV71.

Vancouver

Loui Eriksson

Från poängmakare och ett högt aktat namn till läktarbesökare. Loui Erikssons tid i Vancouver har inte varit någon hit spelmässigt. Ifjol spelade han 49 av 82 grundseriematcher. I slutspelet var han med i totalt tio av de 17 som Vancouver spelade. Bäst för alla parter vore om han kunde få en chans i ett nytt lag. Men ännu har Vancouver inte lyckats vara kreativa nog för att hitta en lösning med ett annat lag som vill ta över Erikssons tunga kontrakt. Ett kontrakt som gäller både den här säsongen och nästa. Bör åtminstone få plats i truppen, eller i värsta fall Taxi squad. Men får kämpa för sin istid.

Winnipeg

Här spelar Kristian Vesalainen, den finska talangen som aldrig fick det att fungera i Frölunda under två säsongers spel. Han kommer att delta på Winnipegs träningsläger. Om han inte tar plats fortsätter han säsongen i HPK dit han varit utlånad fram tills nu.

Calgary och Ottawa är divisionens övriga lag, de har inga spelare med bakgrund i Frölunda.

Jonas Åhlström
Följer med i det senaste flödet och levererar nyheter om Frölunda, allt från juniorer till NHL finns på intresselistan.

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt