torsdag, 15 april 2021
Hem Hockey NHL Frölundaiter på vift – Nordamerika

Frölundaiter på vift – Nordamerika

Vårt kära Frölunda är Sveriges främsta talangfabrik. År efter år är det VF som får flest spelare tingade i NHL-draften av alla svenska lag. Det här ger oss en hel del fördelar. Till att börja med så har strategin med att utveckla spelare gett oss SM-guld både 2016 och 2019. Dessutom är NHL-draftade spelare en fin inkomstkälla om/när de väl skriver på för sitt NHL-lag. Spelarna som inte far över Atlanten har möjlighet att bli viktiga pusselbitar här hemma istället.

Den tråkiga delen är att de inkomstbringande NHL-kontrakten också innebär att spelarna lämnar oss för nya äventyr. Nu när NHL lagens rookie camps är över och main camps står för dörren kommer vi att ta en titt på de spelare vi har i Nordamerika, även de som håller till i juniorligor och college.

NHL

Anaheim Ducks
Jacob Larsson
Delade säsongen som var mellan spel i NHL och AHL, med en övervikt för spel i världens bästa liga. Säsongen som kommer bör Jacob kunna ta en plats i NHL men det kommer att vara en tät kamp om platserna på Anaheims training camp.

Boston Bruins
Anton Blidh
Fick göra en match i NHL säsongen som var, övrig tid spenderades i AHL där han var assisterande lagkapten. Rivjärnet Blidh förlängde kontraktet med Bruins med två år i våras vilket tyder på att klubben tror på att han ska kunna utvecklas till en NHL-spelare på sikt.

Buffalo Sabres
Rasmus Dahlin
Victor Olofsson
Dahlin klev in och gjorde omedelbar succé i NHL, som förväntat. Han gjorde 44 poäng och växte snabbt ut till Buffalos ledande back. Med en sommar i gymmet kan vi förvänta oss att han tar ytterligare kliv, trots att pressen utifrån kommer att öka. När det gäller Olofsson så gjorde även han succé, fast i AHL. Nu bör han slå sig in i NHL. I rätt omgivning bör det med hans skott kunna bli en fortsatt framgångssaga även för honom.

Chicago Blackhaws
Robin Lehner
Erik Gustafsson
På tal om framgångssagor så var kanske Robin Lehners den mäktigaste av alla förra säsongen. Han gick ut och berättade om sina psykiska problem vilket i sig är starkt och hade sedan sitt livs säsong där han nominerades till Vezina Trophy, priset till NHLs bästa målvakt. Kontraktsförhandlingarna med New York Islanders strandade dock och nu är han istället i Chicago. Där får han tampas med veteranmålvakten Corey Crawford som har varit skadedrabbad de senaste åren. Det är upplagt för Lehner att kliva in och ta över förstaspaden, om han klarar av förväntningarna. Ytterligare en framgångssaga var Erik Gustafsson som fick från att inte ens vara ordinarie 17/18 till att dundra in 60 poäng 18/19, sjätte bäst av alla backar i NHL. Räkna med att han fortsatt spelar en stor roll på Chicagos blålinje.

Colorado Avalanche
Calle Rosén
Rosén har inte lyckats slå sig in i NHL ännu utan har mestadels spelat farmarlagshockey sina två första år i Nordamerika. Nu har han hamnat i Colorado istället för Toronto. Skador på Ian Cole och Erik Johnson kan göra att han får inleda i NHL, blir det så måste han göra det mesta av den tiden för att inte skickas ner i AHL när de väl är tillbaka.

Columbus Blue Jackets
Alexander Wennberg
Wennberg har vid 24 års ålder en nedåtgående karriärbana. De tre senaste åren har hans poängtotal varit 59-35-25. Han har mycket att bevisa om han ska bli kvar i Columbus, om det nu finns något lag som är villigt att ta emot honom och hans lön om trenden fortsätter. Det ska dock tilläggas att Columbus har tappat många tongivande spelare under sommaren. Vägen till positionen som andracenter ligger öppen, bara han kan höja sitt spel igen.

Dallas Stars
John Klingberg
John Nyberg
Mattias Janmark
John Klingberg är Dallas stora backgeneral och en av lagets viktigaste spelare. Hans stora utmaning, förutom att försöka leda Dallas till Stanley Cup, blir att hålla jagande Miro Heiskanen bakom sig på den positionen. Hans namne John Nyberg får förmodligen nöja sig med spel i AHL. Förra säsongen var han tvungen att spela fyra matcher i ECHL och Dallas backuppsättning blir svår att slå sig in i. Kontraktet går ut efter säsongen, kanske är det läge att komma hem då? Eller rentav ännu tidigare? Janmark kommer att spela i NHL om inget oväntat inträffar.

Detroit Red Wings
Gustav Lindström
Christoffer Ehn
Nybliven svensk mästare till trots får vi nog se Lindström spela i AHL till att börja med för att anpassa sig till de Nordamerikanska rinkarna och för att han helt enkelt inte är bra nog än, men är en NHL-spelare på sikt. Christoffer var Ehn stor överraskning förra säsongen när han tog en ordinarie tröja i Detroit från start. Han borde fortsatt ha den tröjan och kanske även kunna spela till sig en lite större roll i ett Detroit som är mitt uppe i en ombyggnation.

Edmonton Oilers
William Lagesson
Spelade hela förra säsongen i AHL och gjorde det bra. Bör komma till träningslägret med gott självförtroende vilket kan räcka långt i Edmonton, som är ett av ligans sämsta lag. NHL-spel är definitivt något som kan hända under säsongen, kanske redan fråsn start.

Los Angeles Kings
Carl Grundström
Blev under förra säsongen bortbytt från Toronto till Los Angeles vilket ledde till NHL-debut för Grundström där han gjorde fem mål på 15 matcher. Borde vara mogen att ta en plats i ett Los Angeles som behöver nytt blod.

Montreal Canadiens
Christian Folin
Artturi Lehkonen
Folin har tillhört fyra klubbar i NHL de tre senaste säsongerna. Han kommer kanske inte att få spela alla matcher under säsongen, men bör tillhöra truppen. Lehkonen har inte fått det att lossna poängmässigt än men driver spelet bra. Kanske är genombrottet i NHL runt hörnet?

New York Rangers
Henrik Lundqvist
Lias Andersson
Henke är fortfarande kungen av New York, även om förra säsongen var hans kanske tyngsta i karriären. Rangers har gjort förändringar i truppen som bör kunna inspirera Lundqvist att studsa tillbaka och visa att gammal är äldst, för han kommer att jagas av talangerna Georgyev och Shestyorkin. Lias har inte fått det att lossna på allvar i NHL än och han har ingen garanterad plats i Rangers, det är upp till bevis på lagets training camp. Annars får han inleda i AHL för det är hård konkurrens om platserna bland Rangers unga spelare.

Ottawa Senators
Mikkel Bødker
Dansken Bødker spelar i ett av NHLs sorgebarn Ottawa och kommer givetvis att vara ordinarie. Kan förmodligen bli bortbytt när trading deadline närmar sig.

San Jose Sharks
Erik Karlsson
Världens bästa Karlsson hade ett skadedrabbat fjolår och kunde inte göra sig själv rättvisa. Särskilt inte under slutspelet. Trots det fortsatte han att ösa in poäng. Hel och ren, vilket han nu ska vara, är han en av världens bästa backar, om inte den bästa.

Toronto Maple Leafs
Frederik Andersen
Andreas Johnsson
Pierre Engvall
Den danske bjässen Andersen har de tre senaste säsongerna spelat minst 60 matcher för sitt Toronto, han kommer fortsatt att vara ohotad förstemålvakt för lönnlöven. Johnsson kom trea i rookiepoängligan och skrev i somras på för fyra nya år i Toronto. Värdefull då han kan spela överallt i laget. Engvall är en av många unga spelare i Toronto som kämpar om en plats i laget. Räkna inte med annat än AHL för hans del, men då Toronto är i behov av billiga spelare runt sina dyra stjärnor så finns det ändå en NHL-möjlighet.

Vancouver Canucks
Oscar Fantenberg
Loui Eriksson
Fantenberg har sakta men säkert tagit sig till NHL, nu får han kämpa för att behålla den platsen. Ligger precis på gränsen för att inte hamna i AHL och behöver göra ett starkt träningsläger. Eriksson har inte alls fått det att stämma under tiden i Vancouver och verkar heller inte dra jämnt med tränaren. Skulle må bra av en nystart någon annanstans, men hans kontrakt är svårt att förmå ett annat lag att ta över.

Washington Capitals
Lars Eller
En viktig och gedigen kugge i Capitals lagbygge där han sköter sin roll som tredjecenter alldeles utmärkt. Givetvis fortsatt ordinarie.

NCAA/USHL/NAHL/CHL

American International College (NCAA)
Hugo Reinhardt
Något av en doldis i sammanhanget som gör sin femte säsong i Nordamerika och sitt fjärde och sista collegeår. Kommer i år att vara lagkapten för sitt lag.

Lake Superior State University (NCAA)
Jacob Nordqvist
En back som är skicklig med puck och offensivt lagd. Spelade i U16, J18 samt J20 och fick göra en a-lagsmatch innan han lämnade inför 17/18 för att spela collegeförberedande ishockey i USHL. Gjorde en fin debutsäsong för Lake Superior ifjol och ska nu försöka bygga vidare på den.

Merrimack College (NCAA)
Filip Forsmark
TV-pucksfenomenet som gjorde 28 poäng på 8 matcher. Fortsatte att göra poäng på juniornivå men hamnade ändå bakom andra spelare inom Frölunda. Tog ett år i Örebro innan han tog klivet över till Nordamerika. Gör sitt första år i college men borde kunna göra en del poäng direkt.

University of Wisconsin (NCAA)
Linus Weissbach
Weissbach har Frölunda som moderklubb och spelade i föreningen fram till säsongen 16/17. Gjorde en fin debutsäsong i NCAA och följde upp den med att fortsätta göra poäng ifjol trots vissa skadebekymmer. Går nu in i sitt tredje år och förväntas vara en ledande spelare.

Dubuque Fighting Saints (USHL)
Erik Portillo
Stor målvakt som kommer att spela med University of Michigan 20/21. Tar nu ett förberedande år i USHL. Dominant i J20 säsongen som var.

Lincoln Stars (USHL)
Travis Treloar
Gjorde en säsong i Frölundas U16/J18 innan han for över Atlanten för att spela collegeförberedande ishockey. Ska nu ta ett sista år i USHL innan han ansluter till Western Michigan i NCAA. Gjorde 30 poäng redan förra säsongen och borde öka den summan i år.

Sioux Fall Stampede (USHL)
Philip Törnqvist
Göteborgsfödd back som spelade i VF fram till förra säsongen då han istället gick till Karlskronas juniorer. Är klar för collegespel med UMass (Amherst) till säsongen 20/21 men tar ett förberedande år i USHL och Sioux Fall.

Maryland Black Bears (NAHL)
Philip Ekberg
Hampus Rydqvist
Ekberg som har VF som moderklubb var över redan förra säsongen och spelade med Connecticut i NCDC, en annan collegeförberedande liga. Nu tar han klivet upp till NAHL som är en bättre liga, men inte lika bra som USHL. Kommer behöva spela bra för att locka till sig ett erbjudande från ett collegelag. Även Rydqvist har VF som moderklubb, ifjol var backen lagkapten i J20. Nu är han liksom Ekberg på jakt efter ett erbjudande från något collegelag. Båda två har all anledning att göra starka säsonger för att locka till sig intresse, ett collegestipendie innebär bra utbildning både akademiskt och hockeymässigt.

Sarnia Sting (OHL)
Eric Hjorth
Storvuxen back som spelade med VF upp till U16. Efter det två säsonger med Linköping. Begränsades till tio matcher under hela förra säsongen.

Föregående artikelBrev från kolonin
Nästa artikelBulletin Betygsätter

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt