torsdag, 15 april 2021
Hem Hockey Junior Sitting Bulletin möter junioransvarige Mikael Ström

Sitting Bulletin möter junioransvarige Mikael Ström

Många unga ishockeyspelare drömmer om att gå långt i karriären, SHL, landslaget, kanske till och med NHL. Ett första steg kan vara att ta sig in på ett ishockeygymnasium, för att få så bra utbildning som möjligt. Frölundas akademi är en av de som har bäst rykte i Sverige. Spelare förbereds och ges de verktyg som krävs för en lång karriär inom sporten, oavsett nivå.

Men hur går det egentligen till när spelarna väljs ut? Vad krävs och vad tittar Frölunda på när spelare ska in? Solen skiner utanför Frölundaborg när Mikael Ström, junioransvarig i Frölunda HC, tar emot Sitting Bulletin inne i arenans katakomber för en pratstund om detta.

Själva urvalsprocessen, hur går den till när ni väljer ut spelarna som antas till hockeygymnasiet?

Vi får ju ta in 14 spelare per år till NIU, nationell idrottsutbildning, det gör vi i ett samarbete mellan Frölunda och Katrinelund som har själva skolutbildningen. Men det är vi i Frölunda som har hockeyspelandet i fokus. Det som är viktigt sedan är att de har behörighet för att komma in på det program som de vill söka på Katrinelund.

Målsättningen är ju givetvis att kolla lokalt, vårt mål är att minst 90% av vårt intag ska komma från regionen. Då är det huvudfokus Storgöteborg som är det primära i och med att vi är en Göteborgsförening. Vissa år tar vi bara in Göteborgare och så nu enstaka år så har vi en eller två eller till och med kanske tre utifrån, nu blir det fyra i år. Men 03:orna var det ingen istället, så det går lite upp och ner.

Men fokus någonstans när vi bygger ett lag, det är ju att nummer ett börja uppifrån, börjar i J20, hur ser det ut där? Hur många platser har vi? Så vi vet ungefär hur många det handlar om, det är inte alltid vi tar in 14. Vi kanske tar in mellan 11 och 14. Och sedan självklart tittar vi på spetskunskaper och det har vi gjort under en tid. Det är alltid svårt att sia hur det kommer se ut om tre år som är målsättningen med ett hockeygymnasium. Men någonstans får man ha en grunddel och då har vi följt en spelare, vi har lite både kontakter och tentakler ute i hockeysverige. Framförallt då där vi har ett litet scoutingsystem som vi jobbar med. Och så försöker vi i slutändan träffa spelaren och hans föräldrar givetvis för att se om det känns rätt för båda parter.

Ni har någon form av intervju?

Exakt. Och det är viktigt att det inte är någon övertalan vi ska göra utan det ska kännas rätt för alla. Så man måste vilja vara här och vi måste vilja att man ska vara här och vi måste tro på det tillsammans. Vi måste tro på en utbildning över tre år. Det är ganska lätt att vara stressad och mäta efter ett år men vi ska kolla efter tre år. Vi brukar säga att gör man verksamheten här inne bra i tre år tillsammans, både förening och ledare och spelare så blir det ganska bra.

Du sade att ni har scouter ute, har ni något sätt för spelare att komma och visa upp sig?

Vi har inga try-outer utan mer inbjudningar där vi visar hur vi jobbar och vad vi gör, så får de smälta de intrycken. Men vi har inga uppvisningsträningar och sådär, utan vi vill se dem i matchmiljö. Där tittar vi på dem istället hur de beter sig på hemmaplan och det är inget som spelarna vet om, för de ska inte veta att “idag kommer vi”. Utan vi följer dem på vårt sätt och så får tiden utvisa lite grann var det tar vägen.

Är du ute något själv och kollar?

Jag är ute en hel del, mest på de yngre lagen. 

Hur tidigt börjar ni kolla på spelare?

Göteborgs ishockeycup är väl en start, alltså U14, det är väl där ungefär. Inte tidigare för det finns ingen anledning, men någonstans kring U14-U15.

Letar inte spelartyper

När ni kollar på J20 för att avgöra antalet som kan tas in, kollar ni något på vilken typ av spelare som saknas inom organisationen?

Nja, inte jättemycket. Vi har inte så mycket rollar på det sättet utan det är mest om man är back eller forward, eller målvakt givetvis. Men inte mer än så, utan det handlar ju om att varje individ ska utvecklas, oavsett vilka förkunskaper man har så ska man bli bättre på egentligen allt. Det är klart att man ska utveckla både sina mindre bra sidor och sina styrkor för att lyckas.

Det är alltså max 14 spelare att ta in? Jag har noterat att det här intaget är lite större och att det förra var lite mindre?

Man får ha 14 platser, så max 14, så det ligger någonstans mellan 11 och 14. Det hänger lite ihop med hur många sistaårsjuniorer som är kvar kontra som går vidare och hur många platser man har, för alla vill ju spela också.

Säg att vi har en duktig 03:a som spelat till sig en plats i J20, påverkar det då till att vägleda vidare en sistaårsjunior till t.ex. ett seniorlag någonstans?

Målsättningen med vår akademi är att fostra hockeyspelare som kan försörja sig på sin idrott och ibland är det bra att vara ute och börja testa seniorhockey även om det är på en lite lägre nivå för det är ju där man ska tävla sen. Det finns ju väldigt många duktiga seniorer ute i HockeyEttan-HockeyAllsvenskan som har gått på NIU, liknande utbildningar som vi har, som just nu är på en seniornivå som är HockeyEttan eller HockeyAllsvenskan.

Så vi tittar först på, hur många kan vi ha kvar? De sistaårsjuniorerna är ju på väg ut i hockeyarbetslivet och där måste man hjälpa dem eller som vi gör med Måns Krämer nu, han får ju både och. Han får J20-utbildning, både träning och till viss del matcher men så kommer han att spela i HockeyEttan under säsongen för att få en seniorutbildning samtidigt. Den dagen han är fullt senior, som han är nästa år, är han ju förhoppningsvis minst i HockeyEttan. Kanske ännu högre, troligtvis ännu högre skulle jag vilja säga. Så det hänger ihop med många parametrar hur många vi tar in och vilka vi tar in. Men vi tittar givetvis på J20-laget först, och vi måste ha några platser öppna för underåriga som är långt fram. Vi har ju ganska många 03:or i J20 nästa vinter.

Det är viktigast för att ta en plats

Ibland kommer det in bröder, storebror/lillebror, ibland tvillingar, är det en faktor som kan påverka på något vis?

Oftast är det väl så att ett hockeyintresse föds av någon anledning och det kan ju vara att brorsan spelar och att lillebror följer med. Och så blir det en effekt av att man tycker att det är kul och så tränar man mycket, så det är väl mer en slump att det är bröder. Men det är klart att när man växer upp tillsammans och har samma intresse så kanske man tävlar och sporrar varandra så det finns väl en fördel med det kanske. Men det är inget som vi kollar på när vi är ute.

Ni har redan Philip Granath i organisationen och nu kommer Sander Wold och Sebastian Hagen Aarsund, är det någon medveten strategi att kika mot Norge?

Nej, det är det inte. Det är lite som sagt, vi kände att det är den spetskompetensen som Wold har. Wold påminner om lite grann om Granath och kommer från samma klubb från början, Frisk-Asker. Vi tar in två 04-målvakter, Selindh är jätteduktig, Hagen är jätteduktig. Vi behövde två målvakter och då kände vi att, Hagen har varit här och hälsat på och känns jätteintressant så vi har ett väldigt bra målvaktspar.

Det är inget medvetet, men det kan ju också vara att tack vare att Philip trivs så bra att det blir norrmän som pratar hemma och att de vill hit, men det är ingen strategi vi har utan huvudfokus är fortfarande Storgöteborg och kommer alltid att vara. 05:orna ser ut som att det blir nästan bara Göteborgare i intaget, så det är där vi tittar först och främst.

Om du skulle peka på något som är absolut viktigast för er när ni i slutändan väljer att erbjuda en plats?

Målsättningen är ju att karaktären, alltså människan, är det viktigaste. Någonstans ska man så grundligt som möjligt försöka lära känna vem är det som vi ska ta in, alltså personen. Hockeydelen den kan vi ju, vi träffar ju väldigt sällan spelare som inte är långt fram i hockeyn, alla som kommer hit är ju riktigt bra hockeyspelare allihop från olika bakgrunder, så den delen är det minsta problemet för oss.

Utan det är liksom, vad är det för personlighet? Älskar man att träna? Vill man tänka långsiktigt? Det är alltid svårt men det är ju det vi försöker få in. Vilka signaler sänder man när man är i en grupp? När man är på isen med andra, om man spelar för varandra eller bara för sig själv. Karaktären är en jätteviktig fråga för oss, att det är en person som vill utvecklas och tror på träning framför allt, för vi tränar väldigt, väldigt mycket.

Kan talang övertrumfa det någon gång?

Det beror på, talang är ett ganska stort begrepp. Vem man än pratar med så ser man lite olika på det. Vi tror ju någonstans att talang är någon form att vilja att träna mycket, det är så vi ser på talang lite grann. Sedan är det klart att är man långt fram i sin hockeyutbildning så är det klart att det oftast är en fördel i många frågor i form av TV-pucksuttagningar och så vidare som kommer tidigare. Så är man tidigt utvecklad så har man ju en fördel, men det är absolut inte facit för att man ska lyckas. Men man försöker ju någonstans att tänka långsiktigt även om det inte alltid är jättelätt.

Så är 04-kullen

Det är tre nyförvärv nu till J18 som kommer utifrån men är från närområdet, hur kommer det sig att de inte kom med redan från början?

Om man ser till Sjöcrona och Strempel så var båda dem i vårt U16-lag när 03:orna vann SM-guld för ett drygt år. Sedan är det så att vi hade ett ganska litet intag på 03, sedan blev det egentligen lite mindre än vad vi skulle ha haft från början, vi skulle ha tagit in elva det blev nio. Men då var redan fönstret för nya intag stängt, för det stänger 1 december, så vi kunde inte ta in några fler då. Så ett år senare såg vi att vi behöver komplettera med några 03:or. Dels är det fantastiskt härliga personer och duktiga hockeyspelare men då hade vi också utbildningsplatser för dem. 

Året innan så var det tyvärr, även om de var väldigt duktiga och ville in redan då, så hade vi inte plats för dem då. Men nu efter omständigheterna fanns det plats och det är vi väldigt glada för. De har haft ett jättebra utbildningsår ute i, för Sjöcronas del Grums, och Strempel i Karlskrona och Joel i Troja då. Det känns jättekul att de kommer tillbaka till Göteborg och för vår del till Frölunda.

Vad kan du säga generellt om intaget som börjar nu 20/21?

04-kullen är ett stort intag, vi har till och med tagit in 15 i år. Vi har sökt dispens för det, mest för att vi tog in väldigt få ifjol. Man har ett visst antal platser på tre år men man får väldigt sällan ta in 15. Men i och med att vi bara tog in nio ifjol, så hade vi en extra plats och då fick vi det. Det är ett stort intag och ett spännande intag där många av dem spelade med vårt U16-lag i vintras.

Utifrån kommer Albin Sundin vars storebror har också spelat här tidigare, och även pappa då, från Kungsbacka, som vi haft dialog med hela säsongen. Sedan kommer två norrmän och två killar från Täby, det är Axel Kumlins lillebror Elias och Oscar Pantzare. Det är ett jättebra intag och samtidigt så om man ser på 03-intaget som är en fantastisk stark kull, de vann ändå både SM och TV-pucken ganska övertygande, så är 04 nog en kull som någonstans kommer gå lite under radarn i början. Men det ser fantastiskt spännande ut med både alla olika styrkor och personligheterna, fantastiskt spännande kull att jobba med.

Avslutningsvis, om vi ser till draften, vilka tror du kommer att gå där?

Det är svårt, vi tror ju att minst tre går. Det är NHL-klubbarna som styr och de har ett helt annat nätverk och de bygger sina lag på lite annorlunda sätt, det är klar att Lucas kommer att gå och vi tror mycket på både Torgersson och Niederbach. De tre bör gå. Sedan har vi några som ligger bra till tycker jag, men det är lite svårt att säga för vi kan ju inte påverka draften. Vi får förbereda alla på det bästa men så får vi se var det tar vägen. Men vi har ju även där en bra historik, så det kan nog bli 3-5.

Vi tackar Mikael Ström för pratstunden och önskar juniorerna lycka till inför säsongen 20/21 när den väl kommer igång!

Jonas Åhlström
Följer med i det senaste flödet och levererar nyheter om Frölunda, allt från juniorer till NHL finns på intresselistan.

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt