torsdag, 15 april 2021
Hem Hockey Junior Mikael Ström tror på positiva förändringar

Mikael Ström tror på positiva förändringar

Elitidrottsgymnasierna ska vara för de ungdomar som verkligen tillhör eliten inom sina idrotter. Det tycker iallafall regeringen som ha sett över hur idrottsgymnasierna i Sverige är organiserade. Nu har en promemoria med ändringar tagits fram av utbildningsdepartementet med en rad förslag till förändringar. Den stora är att dagens riksidrottsgymnasier och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) bantas ner till en typ av idrottsgymnasier. Frölundas ishockeygymnasium till exempel faller under NIU.

Sitting Bulletin har varit i kontakt med Frölundas junioransvarige Mikael Ström för att ta reda på hur han ser på förändringarna och vad de kan innebära för Frölundas verksamhet.

Har ishockeygymnasierna fått vara en del av den här processen?

  • Stämmer, under Svenska Ishockeyförbundet ligger hockeygymnasieutskottet och självklart har de som är med i detta utskott under ledning av Mikael Rundgren på SIF varit med i denna process.

Förslaget kokas ner till att riksidrottsgymnasier och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) ska ersättas av en gymnasieutbildning med specialidrott, hur kommer det att påverka er verksamhet?

  • Har ingen större kunskap om detta ännu, men för vår del tror jag bara det kan bli bättre. Vi har länge arbetat för fler NIU platser (tjejer o killar) i Göteborg och nu ser man bl.a. över hur dessa platser skall fördelas nationellt framöver. Sen vad det kommer heta (kanske NIU ersätts med ett annans namn) spelar mindre roll.

Hur kommer ishockeygymnasierna i stort att påverkas? Kan det här förslaget påverka vilket intag ni får/kan göra? Kan det bli mindre intag? Kan det bli så att fler spelare från andra regioner än Storgöteborg kommer in i framtiden?

  • Som Sveriges näst största stad rimmar det inte med att vi har samma antal platser som betydligt mindre orter. Sen tror jag (som vi redan arbetar för) att man vill att samtliga NIU skall fokusera på regionala intag i första hand. Jag tror det blir ännu större krav på de utbildningsplatser som skall vara mest attraktiva för idrotten och det välkomnar vi givetvis i Frölunda.

Frölunda har under många år haft en stark juniorverksamhet och ska man gå på de svar som vi nu har fått av Mikael Ström så kommer den här förändringen som regeringen föreslagit inte att ändra på det. I januari 2022 ska lagförslaget börja gälla.

Jonas Åhlström
Följer med i det senaste flödet och levererar nyheter om Frölunda, allt från juniorer till NHL finns på intresselistan.

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt