torsdag, 15 april 2021
Hem Hockey Junior Frölundaiterna i college och Kanada

Frölundaiterna i college och Kanada

Alla spelare går inte vägen via juniorlag rakt upp i a-lag. Vissa tar sig kanske en sväng i HockeyEttan och HockeyAllsvenskan innan man är tillbaka. Andra gör som Fredrik Pettersson och Sebastian Stålberg och söker sig västerut. Pettersson spelade i den kanadensiska juniorligan WHL som ung medan Stålberg tog collegevägen i USA. Vi har några Frölundaiter i de systemen just nu och dem tänkte vi ta oss en titt på idag.

NCAA

NCAA är den högsta collegedivisionen i USA. Den i sin tur innehåller flera olika ligor så som Hockey East och Big10. Covid är som alla vet ett stort problem i världen men särskilt i USA är situationen svår, vilket har fått konsekvenser. Ligan Atlantic Hockey har t.ex. ställt in sin säsong. NCHC som är en annan liga har vidtagit rätt ordentliga åtgärder med bubbelspel och förändrat spelschema för att kunna spela sin säsong. Dit har en del Frölundaiter tagit sig inför den här säsongen. Men vi har ändå några Frölundaiter i NCAA den kommande säsongen.

Erik Portillo, University of Michigan

Det här borde vara ett av de mer kända namnen på listan. Erik Portillo gjorde nämligen stor succé i USHL för sitt Dubuque Fighting Saints förra säsongen. Han blev utsedd till ligans bästa målvakt och blev givetvis uttagen i ligans All Star-lag. Han var också med och tog en bronsmedalj som tredjemålvakt på JVM. Innan dess var han framgångsrik i Frölundas J20 och var SuperElits bästa målvakt säsongen 18/19. Under sin juniortid i Frölunda tog han både silver och brons på J18-nivå. Nu gör han sin första säsong med University of Michigan. De har hunnit spela fyra matcher men Portillo har inte varit på isen än. Lagkaptenen och förstemålvakten Strauss Mann blir förmodligen också svår att peta, så det första året i college blir nog mycket se och lära för Portillos del.

Ludvig Persson, Miami University (Ohio)

Ludvig Persson har Härryda som moderklubb och spelade i Bäcken innan han kom till Frölundas juniorer inför 16/17. Han spelade sedan hela sin resterande juniortid med VF förutom ett lån till Hammarby i HockeyEttan. Han tog ett SM-silver på J18-nivå med Frölunda. Ifjol tog han klivet över till USA för spel med Lone Star Brahmas i NAHL, en collegeförberedande liga. Där var han en av ligans bästa målvakter och tillsammans med Cayden Bailey utgjorde han ligans bästa målvaktspar. Gör nu sin första collegesäsong och bör ha en fin chans till att få speltid direkt då konkurrensen inte ser mördande ut statistiskt sett. Miami University planerar att dra igång sin säsong 2 december.

Hampus Rydqvist, Miami University (Ohio)

Liksom målvakten Ludvig Persson så spelar Hanpus Rydqvist för Miami University. Rydqvist har Frölunda som moderklubb och spelade med laget upp till U16-nivå. Sedan blev det en liten avstickare till Malmö under J18-tiden innan han återvände till Frölunda för J20-spel. Under sitt sista juniorår var han lagkapten för J20. Sedan bar det av till NAHL och Maryland Black Bears. Där gjorde han succé och vann backarnas poängliga. Han blev utsedd till NAHLs bästa back i den östra divisionen och tog plats i både den östra divisionens och hela ligans All Star-lag. Det ledde till en plats på college där han alltså gör sin första säsong. Miami börjar alltså att spela 2 december.

Jacob Nordqvist, Lake Surperior State University

Jacob Nordqivst skulle vi kunna kalla en av våra collegeveteraner numera. Han går nämligen in på sin tredje av normalt fyra collegesäsonger. Nordqvist anslöt till Frölunda när han fortfarande spelade på U16 nivå och tog sig faktiskt hela vägen till a-laget. På vägen dit blev det ett J18-guld. Sedan blev det en säsong i USHL (collegeförberedande liga) innan han anslöt till Lake Surperior State University. Där gör han alltså sin tredje säsong är med det en av lagets mer rutinerade backar. Lake Surperior är igång och har hunnit spela två matcher.

Arvid Caderoth, Michigan Tech

På tal om tidigare lagkaptener för J20 så är även Arvid Caderoth en sådan. Fostrad i Hovås men kom via Bäcken till Frölundas organisation. Där spelade han från U16 upp till J20 och var faktiskt kapten för såväl U16 som J18 och J20. 18/19 och 19/20 gjorde han också en hel del matcher för Hanhals i HockeyEttan. Under tiden i Frölunda var han med om att ta ett J18-silver och ett J18-brons. Fjolårssäsongen var hans sista som junior och han valde då att ta klivet över till collegehockeyn nu som förstaårssenior. Caderoth har hunnit spela två matcher med sitt nya lag, båda mot Jacob Nordqvists Lake Surperior.

Travis Treloar, Ohio State University

Travis Treloar har en kort bakgrund i Frölunda. Säsongen 16/17 spelade han för föreningens U16- och J18-lag. Säsongen innan det spelade han i HV71 och hans moderklubb är norska Stjernen. En ganska brokig hockeybakgrund alltså. Efter säsongen med VF drog han över till Nordamerika där han har spelat i collegeförberedande ligor fram tills nu. Han gör sin första säsong med Ohio State University och har hunnit med två poänglösa matcher.

Whim Stålberg, University of Vermont

Om namnet Stålberg för er till Sebastian och Viktor så tänker ni rätt. Whim Stålberg är nämligen deras kusin. Whim har Alingsås som moderklubb och spelade med Frölunda på U16-nivå. Sedan hamnade han via Borås i Karlskrona. Efter en stark säsong i KHKs J20 som sistaårsjunior tog han klivet över till Nordamerika och New Jersey Hitmen i NCDC. Där blev det ytterligare en stark säsong och nu är det dags för collegespel för Stålberg. Han ansluter till samma skola som Sebastian och Viktor tidigare har spelat för, University of Vermont. Deras säsong var planerad att ha dragit igång redan, men de har drabbats av en del uppskjutna matcher. Just nu ser säsongspremiären ut att ske 26 december.

Filip Forsmark, Merrimack College

Forsmark gjorde sig ett namn i när han lekte med allt och alla i TV-pucken 13/14 och ledde Västergötland till en silvermedalj. Under den säsongen gick han också över till Frölundas organisation från moderklubben Skövde. Det blev totalt två och en halv säsong bland Frölundas ungdomar och juniorer med ett J18-guld och ett J18-brons som resultat innan han bytte till Örebro. Som sistaårsjunior åkte han över till Tri-City Storm och USHL. Förra säsongen var det dags för hans första i college, men han stoppades från spel helt av ligaorganisationen NCAA. Det här året är det äntligen dags för honom att få göra collegedebut. Han spelar i samma collegeliga som Whim Stålberg och även Merrimack har fått matcher uppskjutna. De ser ut att inleda sin säsong 19 december.

Linus Weissbach, University of Wisconsin

En liten spelare, men det kanske största namnet på listan. Linus Weissbach har Frölunda som moderklubb och tog sig hela vägen till debut i a-laget redan som U18-spelare. Från sin juniortid i Frölunda fick han med sig tre medaljer, ett J20-silver, ett J18-guld och ett J18-brons. Sedan bar det av till Nordamerika och en säsong med Tri-City Storm där han fortsatte att producera poäng. Han blev draftad av Buffalo och tog steget till collegehockeyn och University of Wisconsin. Där hade han en stark debutsäsong och blev uttagen till Big10s rookielag. Det följdes av ett lyckat med skadedrabbat andraår och ett tredjeår som var något av en besvikelse. Det verkar inte upprepas i år. Weissbach är den collegespelare på listan som har hunnit spela mest och han har fått en stekhet start på säsongen. På sex matcher har han skrapat ihop nio poäng. Med det leder han just nu NCAAs poängliga.

Detta är hans sista collegesäsong så vad som händer efter denna blir intressant att se. Håller han uppe poängmakeriet bör han vara NHL-aktuell, antingen för Buffalo som har draftat honom eller något annat lag där. Eftersom att det är hans sista collegesäsong kan han låta bli att skriva på för Buffalo i sommar. De kommer då att tappa hans rättigheter och han kan skriva på för vilket lag han vill.

OHL

Eric Hjorth, Sarnia Sting

Eric Hjorth har Härryda som moderklubb och spelade med Frölunda som ungdomsspelare innan bytte till Linköping när det var dags för juniorspel. Säsongen 18/19 förstördes av skador för honom och 19/20 flyttade han över till Sarnia Sting för spel i juniorligan OHL. Där gjorde han en helt okej debutsäsong och skulle återvända den här säsongen. Men ligastarten har skjutits upp till 4 februari. I väntan på det lånades han istället ut till Frölundas J20-lag där han har spelat 14 matcher och gjort sex poäng. Nu när J20 Nationell är pausat så får vi se om det blir något mer spel i VF innan det är dags att åka över Atlanten för den försenade säsongspremiären i OHL.

 

Hannes Kollén skulle ha spelat med Maryland Black Bears i NAHL men har efter en strulig sommar istället skrivit på för Karlskronas J20.

Jonas Åhlström
Följer med i det senaste flödet och levererar nyheter om Frölunda, allt från juniorer till NHL finns på intresselistan.

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt