torsdag, 15 april 2021
Hem Hockey Damishockey Bra besked om VFs damishockey

Bra besked om VFs damishockey

Frölunda har fått en del kritik angående att föreningen inte har haft något damlag. Vissa mer högljudda än andra och längst gick någon C More-reporter som tyckte att ett damlag skulle vara ett krav för att få spela i SHL. Mycket av kritiken har dock känns som ren populism. Vi har sett en lång rad exempel på föreningar som har damlag men som inte gett dem vettiga förutsättningar. Brynäs gav t.ex. inte spelarna material så som klubbor och Linköping ville inte ge damlaget pengar för att kunna ta sig till Luleå och spela SM-final. Så att bara starta ett damlag för syns skull är ett hyckleri och vi kan vara trygga i Frölundas mer långsiktiga tänk.

Istället för att hux flux starta ett damlag utan tanke (eller som Luleå ta damverksamheten från en annan förening) har man valt att bygga från grunden. Därigenom är förhoppningen att förbättra förutsättningarna för flickhockeyn i regionen. Steg för steg ska det byggas och läggas en struktur i Västsverige som möjliggör för flickor att spela på samma villkor som pojkar. Föreningen har trots kritiken stått fast vid det synsättet och vi har nu ett flicklag och Göteborg har för första gången flickserier.

Hockeygymnasium 21/22

Nu väljer Frölunda ändå att snabba på processen. Till säsongen 21/22 vill man starta upp ett hockeygymnasium för tjejer. Ett beslut som det bara är att applådera och som i förlängningen ska leda till ett a-lag med start säsongen 23/24. Det kommer alltså att dröja några år till innan Frölunda har ett a-lag på damsidan. Det kommer dock att byggas upp på ett seriöst sätt och inte vara något hastigt ihoprafsat för syns skull. Rom byggdes inte på en dag och Frölunda verkar ha tagit det synsättet till hjärtat när det gäller byggandet av flick- och damhockeyn.

Förhoppningsvis börjar det här a-laget när den dagen är kommen i den lägsta tillgängliga divisionen för att sedan arbeta sig uppåt i seriesystemet. Det skulle innebära att den första kullen på hockeygymnasiet sedan är de som blir a-laget under sin sista säsong på hockeygymnasiet. Det ser också ut att vara den målbilden som föreningen har. Den första kullen, med några nyförvärv utifrån för att få ihop ett helt lag, får börja i DamTvåan och sedan ta avstamp mot nya framgångar för Frölunda HC.

Frölunda gör det här på riktigt, från grunden med egenutvecklade spelare och riktiga förutsättningar. Inget ta över andras verksamhet. Inget ha laget för syns skull. Man har haft ett balanserat synsätt från början (även om det startade lite väl sent) och tar nu nästa steg. Det är på riktigt och det är underbart att se.

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt