torsdag, 15 april 2021
Hem A-lag Övrigt Bulletin betygsätter: Spelartruppen, målvakter och backar

Bulletin betygsätter: Spelartruppen, målvakter och backar

Nu är den nära, SHL-premiären! Redaktionen har följaktligen satt sig ner och granskat den trupp som ska representera laget den kommande säsongen. Varje person har satt ett betyg om 1-5 på varje spelare och så har vi fått ett genomsnitt. I dagarna två kommer vi att presentera resultatet, och vi börjar med målvakter och backar.

Målvakter

#33 Johan Mattsson, 28 år – Betyg: 3,4
Kommentar: Mattan kallad. Går nu in på fjärde året i Frölunda och har från första stund varit en stabil SHL-målvakt. Kanske var lite ojämn i början och hade några plattmatcher. Något som har slipats bort med tiden. Räddningsprocent och insläppta mål per match har varit snarlika i grundserien under de tre åren. Var lysande i slutspelet 2019, frågan är om han kan nå den nivån oftare och växa ut till en toppmålvakt i SHL?

#41 Niklas Rubin, 24 år – Betyg: 2,9
Kommentar: Var ett litet frågetecken inför förra säsongen, hans första i VF. Kungsbackasonen kom från ett jobbigt år i Luleå men motbevisade tvivlarna snabbt och var absolut på samma nivå som Mattsson. En lite mindre målvakt som skiljer sig från de stora, moderna målvakterna. Lever mycket på sin atletiska förmåga och sina reflexer. Klarade första säsongen i Frölundatröjan med bravur, nu är det dags att ta nästa steg.

Backar

#8 Viktor Ekbom, 31 år – Betyg: 3,7
Kommentar: Stor, stabil och defensiv. Det var så vi kände Viktor Ekbom fram till förra säsongen. Då klev han plötsligt fram som en målskytt från backplats. Hans fem mål var hans bästa notering på i karriären oavsett nivå, de flesta var också riktiga pärlor vilket myntade uttrycket “Viktor Ekbom gör bara snygga mål”. Utöver målskyttet var det en säsong där Ekbom växte ut till en av lagets bästa backar, när större namn fallerade. Nu får han en bättre omgivning, men kommer fortsatt att vara oerhört viktig för lagets försvarsspel.

#16 Stefan Elliott, 29 år – Betyg: 3,7
Kommentar: Bejublad värvning när han presenterades den första maj i år. Efter en säsong med tveksam backsida var Elliott ett namn som föll supportrarna i smaken. Hade ett jobbigt och skadedrabbat fjolår i KHL men vi minns säsongen 17/18 då han spelade i HV71 och blev uttagen i Kanadas OS-lag. En gedigen tvåvägsback som har spetsegenskaper i det offensiva spelet. Har fått spela med Jesper Sellgren till en början och det kan bli ett backpar som sväljer många minuter i vinter.

#15 Anders Grönlund, 31 år – Betyg: 2,4
Kommentar: En värvning som tog alla på sängen när han anslöt inför guldsäsongen 18/19. Sedan fortsatte han att överraska med gediget spel och sedan ännu bättre spel i slutspelet. Kanske skruvade det upp förväntningarna för högt. För fjolåret kändes som en besvikelse från Grönlund där det upplevdes att han försökte och gjorde lite för svåra saker på isen lite för ofta. Hittar han tillbaka till det lugna och enkla spelet från första säsongen i VF är mycket vunnet. Blir viktig i numerärt underläge.

#5 Filip Johansson, 20 år – Betyg: 2,1
Kommentar: Ny inför i år och kommer med en ganska jobbig säsong i bottenlaget Leksand i ryggen. Inget starkt nyförvärv på pappret alltså, men Johansson är en talangfull back som gick i slutet av första rundan av NHL-draften 2018 (om än något överraskande). Har under försäsongen visat upp ett lugnt och gediget backspel. Är ingen flashig spelare men tar ofta rätt beslut på isen och hans utveckling kommer att bli spännande att följa.

#34 Theodor Lennström, 26 år – Betyg: 4,0
Kommentar: Offensiv back som i fjol blev väldigt ensam i Frölundas backuppsättning. Väldigt skicklig med puck och på skridskorna. Hans betydelse för laget förra säsongen blev tydlig när han skadades. Då fanns det ingen annan av samma kvalitet som kunde transportera puck och sätta igång anfall. Är nu inlånad under hösten och kommer att spela ungefär 10-15 matcher innan han lämnar för NHL och Edmonton. Vad som händer efter det återstår att se.

#6 Mattias Norlinder, 20 år – Betyg: 3,1
Kommentar: VFs mest omskrivna nyförvärv? Ja, kanske. Det är nog bara Jan Mursak som kan konkurrera om den utmärkelsen. Norlinder tog HockeyAllsvenskan med storm föregående säsong med sin mjuka skridskoåkning, sina känsliga handleder och sin vilja att ständigt skapa offensivt. Har visat upp samma takter på försäsongen och bara han klarar av att ta steget till SHL så kommer han att bli en av vinterns stora behållningar i VF.

#10 Jens Olsson, 35 år – Betyg: 2,6
Kommentar: En typisk Fredrik Sjöström-värvning så till vida att ingen räknade med den och att den inledande reaktionen var “Vad sysslar han med?”. Men något vi bör ha lärt oss vid det här laget är att Sjöström ofta vet vad han gör när han tar in sina veteraner, lex Joey Crab och David Printz, till exempel. Säsongen 18/19 spelade han mest av alla i Malmö. 17/18 var han överjävlig att möta när Malmö slog ut VF i slutspelet. 19/20 vill han nog glömma där han tvingades bort från Malmö, fick göra ett kort inhopp i Genéve och sedan hade en misslyckad sejour i finska TPS. Så frågan är vilken Jens Olsson vi får in nu?

#58 Jesper Sellgren, 22 år – Betyg: 4,6
Kommentar: En sen värvning som kompletterade backsidan och gav den där sista pusselbiten som verkligen lyfte backuppsättningen. En rörlig och väldigt smart back som spelar med ett otroligt lugn i alla situationer. I Luleå där han spelade förra säsongen hade han förmodligen fastnat bakom Erik Gustafsson och Nils Lundkvist. Nu får Sellgren en möjlighet att vara lagets nummer ett och växa ut till en riktig toppback, samt får en chans att vinna förstås.

1 KOMMENTAR

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt