torsdag, 15 april 2021
Hem A-lag Övrigt Bulletin Betygsätter: Frölundas matchtröjor

Bulletin Betygsätter: Frölundas matchtröjor

Det är i stort sätt stiltje i hockeyvärlden för tillfället. Ingen ishockey spelas och silly season har lugnat ner sig lite. Men något måste göras för att stilla Frölundabehovet. Följaktligen har delar av Sitting Bulletins redaktion satt sig ner och gått igenom några av de olika matchtröjor som vårt älskade lag har spelat i. Vi har valt ut ett urval av olika distinkta tröjor som har spelats i genom historien för att belysa hur vårt VF har sett ut genom åren.

Redaktionens medlemmar har fått sätta sig ner och sätta betyg 1-5 på varje tröja och även komma med kommentarer till tröjorna. Här är vad vi kom fram till när vi slog alla våra kloka huvuden ihop.

Den eminenta tröjgrafiken är gjord av Efraim Larsson. Vi tackar honom oerhört mycket för att han har varit snäll nog att kliva in och hjälpa oss med detta.

Oerhört oldschool

Användes tidigt i Frölundas historia, de första matcherna i högsta serien spelades i denna tröja.

Betyg: 2,7 / 5
Högsta betyg: 5
Lägsta betyg: 1

Kommentar: Tröjan får någon form av medelbetyg. Den är inte det bästa redaktionen har sett, men inte heller det sämsta. Den enkla designen är något som flera tog upp, men med olika perspektiv.

“Fin, simpel, enkel design och man älskar ju VFRÖLUNDA-logon.”

“Den är för tunn, jag saknar en riktig logga. Tröjan i stort tilltalar mig inte”

”Jag saknar en känslomässig anknytning”

Design by Lundvall

Användes under 1960-talet och är designad av Lars-Eric Lundvall. Det första SM-guldet togs i denna tröja.

Betyg: 4,5 / 5
Högsta betyg: 5
Lägsta betyg: 3

Kommentar: Här har vi en riktig redaktionsfavorit vilket det höga snittbetyget talar om. En klassisk design som helt enkelt har gått hem, där det endast är mindre detaljer som stör.

“Oslagbar dräkt. VFRÖLUNDA på armarna, den geniala VFIF-logon och axeltaggar. Ren poesi för ögonen!”

”Har axeltaggar vilket är ett stort plus, ger en härlig retrokänsla, C:et är för litet”

”Här finns allt: snörning i halsen, axeltaggar och ett stort klubbemblem som pryder bröstet. Lagnamnet på ärmarna fulländar det stilrena mästerverket.”

När det (inte) gick snett

Användes under sent 1960-tal och tidigt 1970-tal.

Betyg: 4,0 / 5
Högsta betyg: 5
Lägsta betyg: 3

Kommentar: En äldre tröja som kanske är lite bortglömd, men det är här den sneda texten över bröstet som synts på senare tröjor har sin grund. En stilren och klassisk design som går hem på redaktionen.

“För en femma behövs det något snyggare över axlarna. Annars är det en femma. Snyggt, stilrent men den röda är snäppet snyggare.”

“Det är någonting väldigt vackert med den här tröjan. FRÖLUNDA snett över bröstet, snörningskrage och en enkel design. Väldigt svårslagen och definitivt inte en omöjlig design att få in i dagens mode.”

“Enkel men ursnygg. Gillar de speciella axelklaffarna. Men hela dräkten var fantastisk, inkl. zig-zaggade knälappar.”

Bros-eran

Tröjan användes under sent 1970-tal och tidigt 1980-tal, när Bros regerade på isen.

Betyg: 3,7 / 5
Högsta betyg: 5
Lägsta betyg: 2

Kommentar: Grönt är skönt! Här ytterligare en tröja som faller Sitting Bulletins redaktion i smaken, där de flesta är rörande överens om att det är en av de bättre som Frölunda har spelat i. Men det fanns avvikande åsikter, där kopplingen till fotboll tog över.

”Ren och fin, andas VFIF.”

“Nu börjar vi snacka. Adidas, någon? I ärlighetens namn kan jag dock tycka att Adidas-logotyperna här har en stor inverkan och faktiskt blir ett plus på designen, det är kanske bara de kapade logotyperna längst ned på magen som ser skapligt off ut.”

“En jättefin Fotbollströja. För mig är det mer fotboll än något annat. Beror kanske på både Adidas- och ICA-reklamen.”

VFHC gör entré

Tröjan användes under 1980-talet, efter att den nya föreningen bildats.

Betyg: 3,2 / 5
Högsta betyg: 5
Lägsta betyg: 2

Kommentar: En tröja som får ett medelbetyg, en i grunden enkel design som inte riktigt gillades av alla.

“Är inte riktigt något fan av den här dräkten. Kan inte riktigt pointa ut varför, men överlag en ganska tråkig design.”

”Enkel men snygg”

“En klassiker. Många fina minnen som fyller en rätt sparsmakad (framhafsad?) design.”

Axeltaggarna gör comeback!

Användes under tidigt 1990-tal, innan det nuvarande klubbmärket tog vid.

Betyg: 4,5 / 5
Högsta betyg: 5
Lägsta betyg: 3

Kommentar: En till tröja som redaktionen verkligen gillar. En klassiker full med olika designelement som andas Frölunda.

“Här är den bästa blandningen av gammalt och nytt. Gröna taggar och röd tröja, med en fin logga.”

“Underbar tröja med axeltaggar och där föreningens alla tre färger, rött, grönt och vitt, balanseras på ett riktigt bra sätt”

”Ytterligare en stark kandidat. De karaktäristiska axeltaggarna, VF84-loggan, ärmarna med den subtila reklamen … Riktigt läckert! För enhetlighetens skull hade jag gärna sett att alla siffror hade haft samma färg, förslagsvis vit.”

Guldglans

Togs fram efter inför säsongen 04/05 när “Västra Frölunda HC” döpts om till “Frölunda HC”.

Betyg: 2,6 / 5
Högsta betyg: 4
Lägsta betyg: 2

Kommentar: Tröjan lanserades i samband med storhetsperioden i början på 2000-talet, men trots guldglansen är den inte en redaktionsfavorit. Åsikterna är helt klart blandade här.

”Gillar verkligen de guldfärgade linjerna här — och att loggan följer samma tema gör den här tröjan till en stor favorit. Vore det inte för den utstående reklamen på ärmarna hade denna snuddat vid en femma. Varm och förhållandevis stilren design.”

“Den här guldiga indianen är inte så skrikig som originalet. Reklamen spelar andra-fiolen – det är positivt. Är dock inte helt såld på övriga gulddetaljer.”

“Linjerna längs tröjan andas Frölunda, men jag förstår inte guldfärgen alls. Det är inte så mycket reklam, men den bryter färgmässigt med resten av tröjan.”

Throwback tröjday

Specialtröja som användes runt 2004/05.

Betyg: 4,1 / 5
Högsta betyg: 5
Lägsta betyg: 3

Kommentar: En tröja med lite annorlunda design för att vara en Frölundatröja, men den går hem hos oss. Även om alla inte var helt sålda.

“Det här är klass. Givet också fastprintade minnen från guldyran 2005, där dessa dels användes flitigt under säsongen men också framför allt under guldfirandet på Götaplatsen. Snuskigt snygg är den!”

”För mycket copy/paste av Minnesota”

“Bra att med en tröja utan den blaffiga indianen mitt på bröstet. Klassiskt med snörning och en fin kompromiss att ha indianen på axlarna. Risken med den här att någon kan få för sig att skriva Frölunda lite mindre för att få plats med ännu mer reklam på framsidan.”

Guldtröjan 2016

Matchtröja som användes säsongen 2015/16 och 2016/17.

Betyg: 2,9 / 5
Högsta betyg: 4
Lägsta betyg: 2

Kommentar: En tröja med lite blandade omdömen, men där betygen som lades var snarlika. Totalt sett landar den på någon sorts medelbetyg.

“En stor glädje utlöstes i mig när guldet byttes ut mot vitt och dräkten åter utgjordes av föreningens tre kulörer. I grunden en stabil design, men tyvärr förstörde det groteskt stora och fula axelpartiet den här dräkten för mig. Problemet åtgärdades däremot STARKT inför säsongen därpå där axelpartiet förminskades och de vita strecken var betydligt tunnare.”

”Reklamen till trots är denna en av de bättre tröjorna på senare år. De gröna axlarna lyfter designen och de vita detaljerna runt klubbmärket ger ett gediget intryck. Stark trea.”

”Det händer för mycket på den här tröjan”

Slutspelsfadäsen

Specialtröja som togs fram för slutspelet 2017.

Betyg: 1,2 / 5
Högsta betyg: 3
Lägsta betyg: 1

Kommentar: En kommentar är nästan överflödig här, den kanske sämsta tröjan i klubbens historia? Ingen på redaktionen gillade den, en medlem försökte till och med ge den en nolla.

”Några minnesvärda mål gjordes i den här tröjan, det är det enda positiva med den. Ta bort skiten.”

“Vilket haveri. Pluspoäng för färgen och en mindre indian. Men sedan: som om en dagisklass haft sax- och klister-pyssel från en Biltema-katalog. Jag kan inte ens förstå hur någon som arbetar med detta kan säga: Perfekt! Där satt den! Skicka den till tryck nu. …och sedan ta betalt för det. Den blåa Ehrenborg-reklamen skulle kunna bidra till ett kursfall på Stockholmsbörsen.”

”Jag hoppas att den var värd reklamintäkterna. För den var inget vidare att se på.”

Dagens tröja

Den här tröjan är den som laget har spelat i de senaste säsongerna.

Betyg: 2,1 / 5
Högsta betyg: 4
Lägsta betyg: 1

Kommentar: En till tröja som landar i mellanskiktet där det först och främst är en sak som skaver många i ögonen, reklamen.

”Den ger inget speciellt till föreningen, tröjan är gjord för att reklamen ska synas och designen är sekundär”

“Jag måste ändå säga att jag inte alls är lika mycket emot den här designen som många andra. Stilren och en fin balans mellan rött och grönt. Det är väl reklamen, då.”

“Reklamen tar helt över den här tröjan – vet inte om det är en magsjuk reklamare som kräkts upp olika loggor på provisionsbasis. Ser ut som att laget heter Silverbullet. Å andra sidan är jag förtjust i de grön-vita detaljerna. Totalt behöver man ta ett nytt grepp på hur man arbetar med reklam på tröjorna.”

Sammanfattning

De tre tröjorna som redaktionen tycker sämst om är Slutspelströjan 2017 och dagens matchtröja. Särskilt Slutspelströjan 2017 är ett fiasko som ingen någonstans verkar ha tyckt om, varken bland Sitting Bulletin eller Frölundapubliken i stort. Ingen direkt fjäder i hatten för dagens designteam direkt. Det krävs förmodligen ett omtag gällande såväl design som reklam för att de mer nutida tröjorna ska falla oss i smaken.

Hur ska de göra då? Jo, axeltaggar är förmodligen rätt väg att gå. De två tröjorna som fick högst betyg är guldtröjan från 1965 och 90-talströjan som båda fick en bit över 4 poäng och som båda har axeltaggar. Det är en traditionell design som verkligen andas Frölunda, eller som en betygsättare beskriver det:

“Axeltaggar! Det finns så mycket historia i den här dräkten och det är en sådan unik design som borde användas även i dag. Ta Brynäs axelparti t.ex.. Finns inte på världskartan att något annat lag skulle använda det, det är så förknippat med Brynäs. På samma sätt borde axeltaggarna vara en symbol för Frölunda.”

Det är vad vi tycker, vad tycker ni? Borde Frölunda ändra något i tröjdesignen? Vilken är er favorittröja?

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt