måndag, 1 mars 2021
Hem A-lag Matcher Lundqvist historisk när VF studsade tillbaka

Lundqvist historisk när VF studsade tillbaka

Det var två revanschsugna lag som drabbade samman i Löfbergs Arena den här kvällen. Hemmalaget kom från en svag insats mot krislaget HV71 och med enbart en seger under sina senaste sju matcher. Gästerna hade å sin sida vunnit fem matcher under samma period, däribland rivalmötet mot just FBK så sent som förra helgen. Man var dock inte lika lyckosamma i torsdags, då man fick vända hem från Skellefteå med en tung förlust i bagaget.

Matchen inleddes i ett högt tempo, där Frölunda var det snäppet piggare laget. Efter fem minuter blankt spelade fick man också sin första chans i numerärt överläge, en spelform man inte haft någon större lycka i under senare tid. För att råda bot på detta hade man inför kvällens match bytt plats på Hjalmarsson och Carlsson i sina respektive PP-formationer. Därtill hade Jens Olsson lämnat plats för comebackande Stefan Elliott i första enheten. Inte heller den här gången lyckades man emellertid hitta rätt, även om man skapade viss oreda framför kassen och dessutom såg ut att rånas på en straff. Ju längre perioden led desto större blev övertaget för göteborgarna och chanser saknades inte för att spräcka dödläget. Det första stora läget uppkom efter en spelvändning när pigga backparet Sellgren/Elliott följde med Muršak upp i anfallszon. Slovenen spelade elegant fram Elliott, men Haukeland i FBK-målet hann över och stängde igen. Några minuter senare kom nästa jättechans. Hjalmarsson hittade fram till en helt fristående Sundström (även denne tillbaka efter en längre frånvaro), som dock inte lyckades överlista Haukeland med sin backhandlyftning. Med drygt två minuter kvar av perioden kom FBK i ett flygande anfall, lagets vassa kedja med Ejdsell, Peterson och Viksten kombinerade sig fram till ett läge och den sistnämnde hängde pucken snyggt i första krysset. 1-0 efter första perioden, ett resultat som inte helt speglade matchbilden.

Frölunda startade bäst även i den andra perioden och satte omgående upp ett långt anfall, men hittade inte fram till någon riktig målchans. Från ingenstans kom plötsligt Färjestad i en snabb spelvändning och ex-frölundaiten Peterson drog iväg ett rappt skott. Rubin avvärjde dock med en fin plockhandsräddning. Bortsett från ett längre FBK-anfall följde andra perioden samma mönster som den första; gästerna bosatte sig under långa perioden i offensiv zon och hemmalaget fick slita för att hålla dem på utsidan. VF belönades också med matchens andra PP. Andra formationen fick inledningsvis förtroendet och den här gången dröjde det bara sju sekunder innan utdelningen kom. Hjalmarsson spelade över till formstarke Filip Johansson som direktsköt in kvitteringen. Frölunda red vidare på vågen, fortsatte sätta upp långa anfall och knappt två minuter senare skulle nästa mål falla. Nyss nämnde Johansson tog ett offensivt initiativ, rundade motståndarkassen och lyfte sedan läckert in pucken i första krysset. Även fortsättningsvis var det göteborgarna som var det spelförande laget, hemmalagets spelvändningar var dock inte helt oävna. En utvisning skulle de också få med sig, men VF:s box var stabil och det blev egentligen aldrig farligt. Frölunda fortsatte istället att kontrollera tillställningen och hade dessutom bud på fler mål, men 1-2 stod sig perioden ut.

Färjestad öppnade tredje perioden med flera långa och tunga anfall. Det märktes att man ville sätta stopp för sin tunga förlustsvit, men utdelningen uteblev. Man fortsatte dock att trycka tillbaka gästerna, som fick det allt svårare att spela sig ur egen zon. Ju längre perioden led jämnades spelet emellertid ut och efter drygt halva perioden fick Frölunda chansen i numerärt överläge för tredje gången i matchen. I efterdyningarna av detsamma fick vi uppleva något utöver det vanliga. Sekunderna efter att Widerström kommit tillbaka in på isen fick Raymond pucken vid vänster tekningscirkel. Han hittade Muršak nedanför förlängd mållinje, som i sin tur direktpassade in till Lundqvist i mitten. 38-åringen högg direkt och 1-3 var ett faktum. I och med målet passerade Joel Lundqvist Niklas Andersson som klubbens störste målskytt genom tiderna. 237 mål! I skuggan av det historiska ögonblicket spelade sedan VF av matchen tämligen komfortabelt; trots ett numerärt underläge i slutminuterna kunde man vända hem till Göteborg med tre poäng i bagaget.

Matchfakta

Resultat: 1-3 (1-0, 0-2, 0-1)
Skott: 19-22 (5-8, 6-8, 8-6)
Utvisningsminuter: 6-4 (2-0, 2-2, 2-2)
Tekningar: 20-23 (5-6, 6-11, 9-6)
Tacklingar: 19-9 (6-5, 7-3, 6-1)

17:55 1-0 Daniel Viksten (Victor Ejdsell, Jacob Peterson)

27:49 1-1 Filip Johansson (Simon Hjalmarsson, Johan Sundström) 5v4
29:48 1-2 Filip Johansson (Jens Olsson, Jan Muršak)

53:59 1-3 Joel Lundqvist (Jan Muršak, Lucas Raymond)

Kommentera

- Annons -

Senaste nytt